De snelheid van internet in het vliegtuig kan je nog niet vergelijken met die op de vaste grond, maar je kunt er prima mee Whatsappen, e-mailen en zelfs een beetje op sociale media rondkijken.
Als wifi beschikbaar is, is berichten versturen doorgaans voor iedereen gratis. Spraakoproepen zijn echter niet altijd toegestaan. Elke luchtvaartmaatschappij heeft een andere beleid met betrekking tot bellen, dus je kunt dit het beste controleren voordat je een telefoongesprek aangaat met een familielid of vriend.
Alle verbindingen (GSM, Bluetooth, WIFI) moeten uit omdat meerdere telefoons bij elkaar daar eventueel gevaarlijke storingen/ruizen kunnen veroorzaken. Het beleid ziet er ongeveer zo uit: Elektronische apparaten mogen aanblijven als ze in vliegtuigmodus staan.
Het antwoord is vrij duidelijk: Ja, u mag WiFi gebruiken in het vliegtuig. Sinds 2013 hoeft u uw mobiele toestellen zelfs niet meer volledig uit te schakelen zolang ze in de vliegtuigmodus staan. Dit is besloten door het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA).
Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) laat weten dat dat vanaf nu niet meer nodig is. Ook hoef je je telefoon tijdens de vlucht niet meer in vliegtuigmodus te zetten, wat in principe betekent dat je mag bellen en internetten in het vliegtuig.
Alle verbindingen (gsm, bluetooth, wifi) moeten uit omdat je telefoon daarmee potentieel gevaarlijke elektromagnetische straling veroorzaakt. En je laptop mag niet op schoot tijdens het opstijgen en landen omdat 'ie het gangpad kan blokkeren of door de cabine kan schieten als er iets misgaat.
Maar wat gebeurt er nou echt als je je telefoon niet op vliegtuigstand hebt staan terwijl het vliegtuig in de lucht is? Een piloot legt het op Airlineupdates.net uit. Volgens hem verstoren mobiele telefoons de communicatie van vliegtuigen, maar is dat over het algemeen niet gevaarlijk.
De prijzen voor wifi in het vliegtuig verschillen behoorlijk per luchtvaartmaatschappij. Gemiddeld kun je zeggen dat je tussen de €10,- en €50,- betaalt voor het gebruik tijdens een vlucht, afhankelijk van de vluchtduur, het gewenste aantal MB's of de gebruikte device.
Vliegtuigmaatschappijen vragen je om je telefoon in deze stand te zetten, omdat de radiosignalen die telefoons uitzenden en ontvangen, de signalen in de cockpit kunnen verstoren. Vooral landen en dalen zou dan meer risico's met zich meebrengen.
Vermijd keuken, toiletten en gangplaats
Vermijd op een groot vliegtuig om vlakbij de toiletten en/of keuken te gaan zitten want daar is er altijd wel wat beweging en rumoer. Bovendien kun je daar gehinderd worden door passagiers die staan te wachten tot het toilet weer vrijkomt.
Gelukkig is het niet meer nodig om een smartphone volledig uit te schakelen aan boord dankzij de vliegtuigmodus. De vliegtuigmodus komt er in principe op neer dat je toestel geen signalen uitzendt. Dit betekent dat mobiele telefonie en dataverkeer niet meer werken en dat wifi en bluetooth zijn uitgeschakeld.
Tijdens het opstijgen en het landen gebeuren namelijk de meeste ongelukken. En dan is het belangrijk dat de luikjes open zijn. Zo kunnen de stewardessen namelijk zien aan welke kant van het vliegtuig en via welke nooduitgang de passagiers het vliegtuig zouden kunnen verlaten.
Meestal laten luchtvaartmaatschappijen met een wifi-symbooltje op je ticket of reserveringspagina zien dat er mogelijk internet is aan boord. Gratis wifi vind je slechts bij enkele buitenlandse luchtvaartbedrijven, waaronder JetBlue Airways, Emirates, Qatar Airways, Aer Lingus en Air New Zealand.
Tijdens de vlucht raak je buiten het bereik van de telefoontorens waarmee je mobiele telefoon constant verbinding zoekt. Omdat je telefoon geen verbinding kan vinden stuurt hij een steeds sterker wordend elektrisch signaal de wereld in op zoek naar deze torens.
Vandaag voeren KLM en AIR FRANCE hun eerste vluchten met wifi aan boord uit. Dankzij deze nieuwe service kunnen passagiers tijdens de vlucht met de buitenwereld communiceren en gewoon blijven sms'en, e-mailen en internetten.
Hoe werkt het? Aan boord gaat u naar het KLM Portal, met interessante gratis informatie. Wanneer het toestel een bepaalde hoogte heeft bereikt, kunt u een WiFi voucher aanschaffen en deze meteen gebruiken om te kunnen mailen, chatten en internetten. De kosten bedragen circa twintig euro per vlucht.
In de vliegtuigstand worden alle zenders van de telefoon uitgeschakeld. Je kunt dus niet meer bellen of gebeld worden, berichten ontvangen of versturen, internetten, of je Bluetooth-oordopjes gebruiken. De telefoon kan alleen nog maar voor lokale dingen gebruikt worden.
Met het inschakelen van de vliegtuigmodus log je letterlijk even uit. Je hoeft niet meer om de nanoseconde het scherm te checken, want er kunnen geen meldingen binnenstromen. Dat zorgt ervoor dat je net wat relaxter in bed ligt.
Voor de communicatie is een vliegtuig aangewezen op draadloze verbindingen. Van oudsher werd hierbij gebruik gemaakt van de kortegolf band. Later zijn hier ook hogere frequenties en satellietcommunicatie bijgekomen. Tegenwoordig maakt men gebruik van de HF, VHF en UHF-band.
Als je WiFi of Bluetooth inschakelt terwijl de vliegtuigstand is geactiveerd, dan zijn de volgende keer dat je de vliegtuigstand gebruikt, WiFi en Bluetooth ook ingeschakeld. Tenzij je ze handmatig weer uitschakelt tijdens de vliegtuigstand.