Naast kattengras, peterselie, kattenkruid (Nepeta faassenii of Nepeta cataria) en pepermunt, hoort valeriaan daar zeker bij!
Katten houden helemaal niet van scherpe, frisse geuren. De mens houdt juist wel van deze geuren omdat wij ze fris en schoon vinden ruiken. Denk hierbij aan geuren als citroen en Citrus. We vinden ze vaak terug in schoonmaakmiddelen, maar katten jaag je er juist mee weg.
Bepaalde kruiden
Er zijn veel kruidengeuren die katten niet kunnen verdragen. Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt.
Sommige katten zijn er zó gek op, dat ze inbreken in je keukenkastjes om bij de valeriaanthee te komen, of hengelen zelfs de theezakjes uit je kopje! En dan is er nog het rustgevende effect op angstige en gestreste katten van de zogeheten matatabi stokjes, de gedroogde houtachtige takken van de Actinidia polygama.
Katten staan erom bekend dat ze wel eens aan wietplanten knagen. Net als honden hebben katten een endocannabinoïde systeem, waardoor ze op wiet reageren. Maar ook zij begrijpen niet wat er met ze gebeurt als ze high worden. De effecten kunnen zelfs invloed op de zenuwen en hersenen hebben, wat schadelijk kan zijn.
Katten smullen van kaas, vlees & vis
Smaken waar katten bijna altijd wild van worden is kaas, maar ook vlees en vis zijn favoriet. Kaas wordt gemaakt van melk en op deze smaak zijn kittens vanaf hun geboorte al dol. Natuurlijk omdat hun moeder ze als kitten melk gaf om snel groot en sterk te worden.
Bepaalde kruiden
Er zijn veel kruidengeuren die katten niet kunnen verdragen. Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt.
De beste manier om je kat veilig te houden is natuurlijk planten te kiezen waarvan bekend is dat ze niet giftig zijn voor katten. Enkele veel voorkomende voorbeelden zijn spinnenplanten, kattenkruid, en lavendel. Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je helpen verzekeren dat je kat gezond en veilig blijft.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent "ik hou van je". Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Geen giftige planten
Zet je planten daarom op een plek waar je kat niet bij kan of vervang ze door planten waar je kat juist blij van wordt. Denk aan kattenkruid, kattengras, salie, tijm of peterselie. Het zijn kruiden waar je kat goed tegen kan en waar hij ongestoord op mag knabbelen.
Katten staan bekend om hun onafhankelijke karakter, maar dat betekent niet dat ze hun baasje snel vergeten. Uit wetenschappelijke studies is gebleken dat katten een behoorlijk goed geheugen hebben en in staat zijn om hun baasje lang te herinneren.
Ze ruiken elkaars geuren en laten zelf geuren achter om aan te geven hoe het met ze gaat of dat je hun territorium betreedt. Katten kunnen gelukkig érg goed ruiken waardoor het zelfs mogelijk is om verschillende soorten signalen via geur aan elkaar over te dragen.
Zorg voor een veilige omgeving
Het moet een rustige ruimte zijn, dus niet op de gang naar het toilet, waar je kat zich kan afzonderen om kalm te blijven. Zet de kattenbak op deze veilige plek en zet zijn speeltjes, eten en een waterbakje bij hem neer – alles wat hij nodig heeft voor een rustige avond.
Luchtverfrissers, wierook en citruslucht zijn voor veel van ons prettige geuren in huis. Voor katten is dit vaak helaas niet het geval. En sommige producten zijn zelfs giftig als zij dit inademt of op haar vacht krijgt.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Katten hebben in hun dieet vetten nodig om hun vacht zacht, glanzend en ongerept te houden. Olijfolie is rijk aan verschillende meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals linolzuur. Deze zijn essentieel voor de gezondheid van de kat.
Blijkbaar zijn dat geuren waar een kat op reageert en die geanalyseerd moeten worden door het orgaan van Jacobson. Het ruiken/proeven met de mond open, wordt ook wel flehmen genoemd. Fle(h)mende katten kunnen hun baas aankijken met een blik van ofwel uiterste domheid ofwel opperste afschuw.
De meest simpele manier is je kat gewoon aandacht te geven. Geef je kat wat van je tijd met volledige aandacht en aai en krab je kat op zijn of haar favoriete plekjes zoals de kin, achter de oren, de wangen achter de snorharen en de plak waar de staart begint.
Bananen, meloen en bosbessen vinden katten erg lekker en het is ook nog eens goed voor ze! Geef ze vooral geen druiven, krenten of rozijnen, want daar kunnen ze niet tegen.
Katten daarentegen, gebruiken oogcontact met hun baasjes om liefde te tonen en kijken vaak alleen rechtstreeks in de ogen van degenen die ze vertrouwen en liefhebben. Katten maken vaak oogcontact met neergeslagen oogleden en langzaam knipperen. Dit wordt beschouwd als een katachtige versie van een kus.
Een kat heeft water nodig. Hieronder een paar tips om het dier voldoende te hydrateren. Melk is goed voor jonge katjes die gezoogd worden. Daarna volstaat water, enkel en alleen water zelfs, want een volwassen kat verteert niet goed lactose en dat kan leiden tot problemen met de ingewanden (zoals krampen, diarree …).
Smaakpapillen van je kat
Je kat heeft ongeveer vijfhonderd smaakpapillen. Als mens heb je er ruim negenduizend. Katten proeven dus minder dan wij. Katten onderscheiden zout, zuur en bitter en hebben geen directe voorkeur voor zoet.
Laat je kat aan je wijsvinger snuffelen en laat haar eerst haar neus tegen je vinger raken. Als ze willen knuffelen, zullen ze hun gezicht tegen je hand duwen en je naar hun oren, kin of waar ze maar geaaid willen worden, leiden. Door langzaam te gaan creëer je een meer ontspannen omgeving.