De ideale leeftijd om zwanger te worden, is tussen de 25 en 35 jaar. Gemiddeld heb je 20% kans per maand om zwanger te worden. Als je ouder bent dan 35 jaar, kan het langer duren om zwanger te worden. Na je 35ste is de kans per maand nog 10%.
Tot je dertigste ben je als vrouw het meest vruchtbaar. Daarna neemt de hoeveelheid eicellen snel af.
De vruchtbaarheid bij de vrouw vermindert bij het ouder worden. De kans op zwangerschap begint duidelijk te dalen vanaf begin de dertig (ongeveer 32 jaar) met een nog sterkere daling een aantal jaren later (ongeveer 37 jaar).
Er is geen 'vaste leeftijd' tot wanneer je zwanger kan worden. Vrouwen raken ook boven de 35 of 40 jaar nog zwanger. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen zwanger worden loopt al jaren op. Waar vrouwen in 1970 gemiddeld op hun 24e een eerste kind kregen, is dat inmiddels gestegen naar 29 jaar*.
Hoewel het steeds vaker voorkomt dat vrouwen op latere leeftijd zwanger worden, is er wel een risico: na het 35e levensjaar zijn vrouwen minder vruchtbaar. De kans op een zwangerschap tijdens de normale maandelijkse cyclus is 1 op 4 als je 20 bent, 1 op 8 als je 35 bent en 1 op 12 als je ouder dan 40 bent.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.
Als je na een jaar regelmatig onbeschermd vrijen niet zwanger bent, kun je een vruchtbaarheidsonderzoek laten doen. Soms duurt het gewoon wat langer, soms is er een oorzaak. Deze oorzaak kan liggen bij de man of bij de vrouw. Er zal daarom bij beiden onderzoek worden ingezet.
Vooral aan het eind van de jaren zestig werden vrouwen nog relatief jong moeder. In 1970 waren ze gemiddeld 24,3 jaar, in 2000 was dat al 29,1 jaar. In 2021 kregen vrouwen met gemiddeld 32,3 jaar hun tweede kind. Van alle kinderen die in dat jaar geboren werden waren de moeders gemiddeld 31,7 jaar oud.
De zaadcellen blijven een paar dagen leven in de baarmoeder. Weet je wanneer je eisprong ongeveer is? In de 6 dagen vóór de eisprong is de kans om zwanger te worden het grootst. Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in deze 6 dagen.
Vruchtbare week
Als je op deze manier vrijt, heb je een behoorlijke kans om binnen een half jaar zwanger te zijn. Bij een onregelmatige cyclus (= de ene keer een cyclus van 27 dagen, dan weer een cyclus van 31 dagen) is het moeilijker om je vruchtbare periode te bepalen. Als je drie keer per week vrijt, zit je goed.
Bij vrouwen met een regelmatige cyclus van 28 dagen ligt de meest vruchtbare periode tussen dag 11 en dag 16 van de cyclus. Zonder rekening te houden met de dag van de cyclus of het moment van de eisprong heeft men de grootste kans op bevruchting wanneer men om de 2 dagen, dus ongeveer 2 tot 3 maal per week seks heeft.
operatie of beschadiging van de penis, bal, bijbal of zaadleiders; bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld antidepressiva, ACE-remmers), bestraling of chemotherapie; blootstelling aan schadelijke stoffen zoals lood, verfdampen en bestrijdingsmiddelen; aangeboren afwijkingen van de geslachtsorganen.
Zorg dus voor een optimaal voedingspatroon voor je vruchtbaarheid: veel groenten, goede kwaliteit eiwitten, gezonde vetten bij elke maaltijd, bessen, gezonde koolhydraten met mate, huisgemaakte bouillon.
De duur van een cyclus is tussen de 21 en 35 dagen, daarbuiten is er sprake van een kortere of langere cyclus. Een vrouw kan vruchtbaar zijn vanaf dag 8-9 t/m de 3e week, waarbij de bevruchting in de periode van 5 dagen na de menstruatie tot en met de ovulatie moet plaats vinden.
Het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen, volgens experts. Uit onderzoek blijkt dat het meest ideale leeftijdsverschil vier jaar is. Dit is in de theorie zo, maar de werkelijkheid kan voor jou heel anders zijn. Je gevoel, leeftijd en financiën spelen bij deze keuze een grote rol.
Kun je zwanger worden na 1 keer seks? Kun je zwanger worden als je voor de eerste keer seks hebt met een jongen? Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden.
Het is niet alleen moeilijk om dat precies op het juiste moment te doen, maar ook het voorvocht dat vrijkomt voor de ejaculatie kan al zaadcellen bevatten. Van voorvocht in je vagina kan je dus ook zwanger worden.
De kans is op sommige momenten kleiner, maar zeker aanwezig. De tijd voor en tijdens de eisprong is de periode tijdens je menstruatiecyclus waarin je bevrucht kunt worden. Als je een korte cyclus hebt en relatief vaak menstrueert, kun je al ovuleren (dus vruchtbaar zijn) tijdens je ongesteldheid en toch zwanger raken.
Vanaf 43,0 jaar vindt men een vrouw gemiddeld genomen te oud voor het moederschap; voor het vaderschap ligt de grens bij 47,2 jaar. In 2017 werden ongeveer 1 150 kinderen geboren bijeen moeder die op dat moment 43 jaar of ouder was. Mannen van 47 jaar of ouder kregen in 2017 ongeveer 5 400 kinderen.
Jonger dan 16 jaar
De aanvraag kun je al voor je 16e doen. De rechter beslist pas nadat je 16 bent geworden. De rechtbank kan ook de vader van je kind het ouderlijk gezag geven. Dat gebeurt alleen als het verzoek van de vader om het gezag te krijgen, in het belang is van je kind.
Kinderloosheid de cijfers anno 2021
In 2020 schat het CBS dat 1 op de 5 vrouwen geen kind zal krijgen.
Mannen zijn bijna nooit helemaal onvruchtbaar, maar zijn minder vruchtbaar (subfertiliteit). Bij ongeveer 30% van de paren die niet zwanger worden, komt dat door een verminderde vruchtbaarheid van de man.
Tip 6: Blijf positief
Voor je het weet, haal je je van alles in je hoofd, met alle stress van dien! Probeer dus positief te blijven. Er zijn maar weinig stellen bij wie het in één keer raak is. De kans om zwanger te worden verschilt enorm.
Vruchtbaarheid man verhogen. De ideale temperatuur voor zaadballen (testikels) is 35 graden, net iets koeler dan de normale lichaamstemperatuur van 37 graden. In deze temperatuur maken de ballen de meeste nieuwe zaadcellen aan en blijft de kwaliteit het hoogst.