Wanneer je een gemeend compliment geeft is het belangrijk om het persoonlijk en concreet te maken. Geef je “goed gedaan” als compliment, dan is dat wel gemeend maar niet heel specifiek. Zeg bijvoorbeeld “wat heb je dit project goed opgezet” of “wat heb je dat moeilijke telefoongesprek goed opgepakt”.
“Bedankt” zeggen is de enige goede reactie wanneer je een compliment krijgt. Gewoon “bedankt” zeggen, dus. Dat is alles.
Vertel de ander dat je 'm bewondert
Iedereen vindt het fijn om te horen dat iemand oprecht bewondering voor je heeft. Laat de ander weten dat je hem of haar oprecht waardeert, dat je naar hem/haar kijkt en ongelooflijk trots bent dat 'ie van jou is. Dat je respect hebt voor wat diegene doet en hoé hij of zij dit doet.
Pas de regels van geweldloze of verbindende communicatie toe. Benoem vanuit een ik-boodschap wat je gehoord of gezien hebt en beschrijf vervolgens wat dit met jou doet zonder te verwijten of te oordelen. "Jouw opmerking doet me pijn." Of "Jouw opmerking kwetst mij." "Ik vind het niet prettig als je zo tegen me praat.
Ophemelen van zichzelf versus naar beneden halen van de andere. Een klassieker is bijvoorbeeld het volgende scenario: de narcist geeft je nooit complimenten, maar vertelt graag aan anderen hoe een fantastische vrouw of zoon je bent. Dit lijkt als een compliment, maar is vooral een compliment naar zichzelf.
Als iemand je bedankt zeg je: “Graag gedaan.” Of: “Helemaal goed!” Ook “Niets te danken” kan, al ben ik het er niet helemaal mee eens, want ik vind juist dat er wél wat te danken valt. Als ik de pakketbezorger of mijn mondhygiënist of de boekhouder bedank, vind ik “Tot je dienst” een gepaste reactie.
Positieve woorden zijn verbale complimenten, bemoedigingen, vriendelijke en nederige woorden. Door het uitspreken van positieve woorden, geef je een blijk van waardering. Dit hoeft niet moeilijk te zijn, iedereen kan het!
-> Je bent mooi zoals je bent. -> Je bent geweldig, prachtig, uniek! -> Je bent goed genoeg, slim genoeg, mooi genoeg en sterk genoeg. Geloof het.
Er zijn 2 soorten complimenten, resultaatgerichte en procesgerichte complimenten: Resultaatgerichte complimenten (ook wel productgerichte feedback genoemd) die gaan over het resultaat, de prestatie. Voorbeelden van resultaatgerichte feedback: Je hebt 0 fouten gemaakt.
Kun je te veel complimenten geven? Volgens de onderzoekers aan de Universiteit van Utrecht kun je weldegelijk te veel complimenten geven. Ontwikkelingspsycholoog Eddie Brummelman geeft in Bites of Science aan dat veel volwassenen denken dat kinderen complimenten nodig hebben om zich goed te voelen over zichzelf.
Complimenten krijgen is goed voor mentale gezondheid. Dat komt omdat het iemands zelfbeeld versterkt, waardoor zijn/haar hersenen dopamine aanmaken. Dat is stofje waar je een positief gevoel van krijgt. Complimentjes zorgen daarbij ook nog eens voor verbinding met anderen.
Voorbeeldzinnen en teksten; bedankt voor de samenwerking
-> Dank je wel voor de prettige samenwerking. -> We willen je graag laten weten hoe blij we met je zijn. -> Dank je wel dat je de moeite hebt gedaan om me hierbij te helpen / dit voor me op te zoeken. -> Het is fijn om te weten dat ik bij jou terecht kan.
Leeuwen zijn berucht (en worden vaak belachelijk gemaakt om) hun narcisme. Ze worden gestuurd door de zon, wat betekent dat ze het geweldig vinden om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Het betekent ook dat ze vaak zijn geboren in de zomerhitte.
Doordat ze té empathisch zijn, zijn ze vaak eerlijk, onbaatzuchtig, verzorgend, integer en loyaal. “Zulke mensen zijn ideale prooien voor personen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
De beste manier om een narcist pijn te doen is door het soort persoon te zijn dat ze gewoon niet kunnen zijn. Ga dus nooit het gevecht aan. Dan voed je de narcist. De ander van jouw gelijk te overtuigen roept veelal een discussie op, ook al zit de ander echt fout en heb jij echt gelijk.
Met oprechte deelneming. Onze oprechte deelneming met het verlies van… Gecondoleerd met het verlies van jullie… Heel veel sterkte gewenst bij dit enorme verlies.
Zo wijs je iemand af zonder te kwetsen!
Eerlijk: Zeg geen ja op een voorstel voor een date, zonder intenties om ook daadwerkelijk te gaan. Wil je niet meer afspreken of desnoods alleen vriendschappelijk, wees dan ook eerlijk. Stuur bijvoorbeeld: 'Een afspraak lijk me erg gezellig!