Als u zelf ontslag neemt, heeft dat een aantal gevolgen. U heeft bijvoorbeeld meestal geen recht op een ontslagvergoeding of WW-uitkering. Verder moet u zich houden aan de opzegtermijn en andere afspraken zoals een concurrentiebeding. Als u aan alles gedacht heeft, neemt u schriftelijk ontslag.
De hoogte van de transitievergoeding die uw werkgever betaalt bij ontslag wordt bepaald op basis van 2 onderdelen: uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2023 maximaal € 89.000 bruto. Of, als uw jaarsalaris hoger is dan € 89.000, maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Waarom mensen geen ontslag durven nemen
We zijn bang voor eventuele negatieve reacties en willen voorkomen dat we mensen teleurstellen. Een veelvoorkomende drempel is bijvoorbeeld dat werknemers hun collega's niet graag in de steek laten . Daarnaast spelen ook de financiële gevolgen een belangrijke rol.
Als je je ontslag geeft, kan je werkgever dat niet weigeren. Hij kan dus niet zeggen dat hij je ontslag niet aanvaardt en wil dat je in dienst blijft. Dit zou overigens voor hem ook weinig zin hebben omdat je motivatie om verder te werken dan wel op een bijzonder laag peil zou staan.
Ontslag nemen (of krijgen): deze regelgeving rond ontslagbrieven gaat vanaf 2023 in. JobatVanaf 2023 moet een ontslagbrief een dag eerder verstuurd zijn, om de opzegtermijn de eerstvolgende maandag van start te laten gaan. Tot eind vorig jaar was de regel dat de ontslagbrief op woensdag aangetekend moest zijn verstuurd ...
Ja. Als je werkgever je ontslaat, dan wordt de opzeggingstermijn geschorst door je verlof. Als de opzeggingstermijn al liep voor het begin van je verlof, dan is er schorsing voor iedere genomen verlofdag. Bijvoorbeeld: Je bent ontslagen met een opzeggingstermijn van 3 maanden.
Principe. Tijdens de opzegtermijn blijft de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer gewoon doorlopen. De werkgever is er dus nog steeds toe gehouden de werknemer werk te verschaffen en de werknemer dient zijn werk verder te zetten zoals voorheen.
Als u zelf ontslag neemt, heeft dat een aantal gevolgen. U heeft bijvoorbeeld meestal geen recht op een ontslagvergoeding of WW-uitkering. Verder moet u zich houden aan de opzegtermijn en andere afspraken zoals een concurrentiebeding. Als u aan alles gedacht heeft, neemt u schriftelijk ontslag.
Als u een vast contract hebt, kunt u altijd uw contract opzeggen. U kunt zeggen tegen uw baas dat u stopt, maar het is handig om dit in een brief of e-mail te doen. U mag altijd opzeggen, maar u moet vaak nog een tijdje doorwerken. U moet namelijk rekening houden met de opzegtermijn.
Je ontslag verzwijgen is echter geen goed idee. De kans is groot dat je nieuwe werkgever het toch te weten komt. Zeker als je binnen dezelfde sector solliciteert, heeft je nieuwe werkgever hoogstwaarschijnlijk wel zakelijke connecties met je vorige. De nieuwe werkgever kan ook bij de vorige om referenties vragen.
Uw werkgever mag u alleen op staande voet ontslaan als hij hiervoor een geldige reden heeft. Deze reden moet hij u direct vertellen. Bij een geldige reden voor ontslag op staande voet wordt uw arbeidsovereenkomst per direct beëindigd. De werkgever hoeft hiervoor niet eerst naar de kantonrechter.
Wanneer de werkgever de arbeidsovereenkomst echter heeft beëindigd, wordt de opzegtermijn verlengd met het aantal ziektedagen, wat dus een zwaardere financiële last betekent voor de werkgever, die de lasten zal dragen voor het gewaarborgd loon bij ziekte en de dagen van de opzegging die door het ziekteverlof worden ...
Wanneer reisafstand de reden van vertrek is geweest, kun je dit gewoon benoemen. Je spreekt namelijk negatief over de afstand en niet over de werkgever. Het is wel aan te raden om er een positieve wending aan te geven om jezelf te verkopen. Het blijft immers een sollicitatiegesprek.
Wanneer u zelf ontslag neemt, geldt er geen bedenktijd en kunt u niet zomaar op uw ontslag terugkomen. Het is daarom belangrijk dat u eerst goed onderzoekt wat de gevolgen zijn, voordat u uw arbeidsovereenkomst opzegt. Bedenk bijvoorbeeld dat u meestal geen recht heeft op een WW-uitkering.
Als werkgever moet u zich houden aan een opzegtermijn. Deze hangt af van de duur van het contract van uw werknemer. En of hij nog in zijn proeftijd zit. Maar ook van eventuele afspraken met uw werknemer.
U gedraagt zich onbehoorlijk. U vertoont verwijtbaar gedrag of u bent verwijtbaar nalatig. Dit is bijvoorbeeld het geval als u diploma's vervalst, collega's bedreigt of uzelf of anderen in gevaar brengt. Of als u steelt, werk weigert zonder goede reden of dronken op het werk verschijnt.
Wettelijke vakantie
Op het moment dat je arbeidsovereenkomst stopt, moet je werkgever je je vakantiegeld bij uitdiensttreding dadelijk betalen. Hij betaalt je met andere woorden de vakantiedagen die je bij hem 'opbouwde' al uit ook al nam je ze nog niet op.
Moet ik mijn opzegtermijn altijd uitdoen? Neen, je opzegtermijn moet niet per se (volledig) gepresteerd te worden. Je kan in onderling overleg met je werkgever beslissen om het contract stop te zetten zonder een (gedeeltelijke) opzegtermijn.
Bij ontslag met wederzijds goedvinden heb je recht op een WW-uitkering als je voldoet aan de eisen. Je werkgever hoeft je ontslag niet aan te vragen bij de kantonrechter. Je krijgt bij ontslag in overleg géén wettelijke transitievergoeding, omdat je al een ontslagvergoeding hebt afgesproken.
Wanneer je ontslag hebt genomen
Let wel: net zoals tijdens het normale verloop van je arbeidscontract, mag je baas binnen de mate van het redelijke je verlof weigeren als dat de bedrijfsactiviteit verstoort.
Een ontslag als gevolg van een vertrouwensbreuk kan bijvoorbeeld ontstaan in een situatie waarin de werknemer zich probeert te bevoordelen ten opzichte van zijn/haar werkgever. Of ingeval de werknemer stelt in het kader van zijn functie bepaalde klanten te hebben bezocht, maar dat in werkelijkheid niet gedaan heeft.
Een persoonlijk (handgeschreven) briefje waarin je je gesprekspartner oprecht bedankt voor het prettige gesprek en eventueel een korte reden van je terugtrekking is echt voldoende. Een bedankbrief naar aanleiding van een sollicitatiegesprek zal persoonlijker zijn dan een bedankje als reactie op je cv.