Werk je met gebreide stoffen (tricot, sweatstof, fleece, modal, french terry, gebreide jacquard, etc) loop je niet het risico dat de stof gaat rafelen. De reden dat je dit soort stoffen afwerkt is dat ze gaan opkrullen wanneer je ze niet afwerkt.
Linnen blijft een natuurlijke stof waardoor pillen alsnog kunnen voorkomen. Katoen: Hoewel katoen een natuurlijke stof is, heeft deze stof een kleinere kans op pillen dan andere natuurlijke materialen, zoals wol en linnen. De stof heeft namelijk minder vezeluiteinden wat de kans op pillen verkleint.
Wol is een natuurlijke vezel en is biologisch afbreekbaar en dus 100% recyclebaar. Nadat het heeft gediend is het makkelijk afbreekbaar en niet schadelijk voor het milieu.
Katoen vind je in veel kledingstukken terug. Het materiaal is afkomstig van de katoenplant. Het voordeel van katoen, is dat het erg sterk materiaal is. Hierdoor gaat katoen erg lang mee en blijft het ook lang erg mooi.
Minst duurzaam: Zijde (13 impact punten)
Maar niets is minder waar. De zijderupsen worden gekweekt en in gevangenschap gehouden totdat zij een cocon gaan spinnen.
Viscose is half-synthetisch en heeft daardoor zowel duurzame als minder duurzame kanten. De stof is biologisch afbreekbaar en wordt gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, namelijk van cellulose van hout. De productie van de stof viscose draagt dus niet bij aan de plastic soep.
Kledingstukken met een hoog percentage polyester zijn niet geschikt om bij hoge temperaturen te dragen. Pure polyester neemt namelijk geen vocht op en kan dus zweterig gaan aanvoelen. Daarnaast ontstaat er bij een hoog percentage polyester elektrificatie. Je kleding gaat er dus van knetteren.
Viscose combineert de positieve eigenschappen van katoen en zijde. Aan de ene kant is viscose net zo zacht, glanzend en huidvriendelijk als zijde, waardoor viscose ook wel kunstzijde wordt genoemd. Aan de andere kant is het net zo slijtvast, ademend en absorberend als katoen.
Nauwelijks-afbreekbaar organisch afval
Voorbeelden van dergelijke soorten afval zijn plastic drankbekers, patatbakjes, petflessen, plastic supermarkttassen, boterhamzakjes, plastic rietjes, chipszakken en piepschuim. Dit type afval bestaat ook uit koolstofverbindingen, maar is vaak fabrieksmatig geproduceerd.
Viscose is organisch, biologisch afbreekbaar en hernieuwbaar.
Nadeel: in een 100% polyester kledingstuk ga je sneller transpireren en een transpiratielucht gaat er moeilijk uit. Viscose – is een synthetische vezel, waarvan de grondstof plantaardig is, namelijk houtcellulose. Viscose voelt zijdeachtig aan en je spreekt dan ook wel over kunstzijde (viscoserayon).
Een stof die niet snel pilt is katoen of een ribstof.
Of je kledingstuk gaat pillen hangt vooral af van het materiaal waarvan het is gemaakt. De ene stof is nu eenmaal gevoeliger voor pillen dan de andere. Wol is het meest gevoelig voor pillen, maar ook acryl, polyester en viscose zijn 'pluisgevoelige' stoffen.
Polyester heeft ook nadelen. Zo zijn kledingstukken met een hoog percentage polyester bijvoorbeeld niet geschikt om bij hoge temperaturen te dragen. Het is ook goed er rekening mee te houden dat pure polyester geen stof opneemt en zweterig kan aanvoelen. Bij een hoog percentage polyester 'elektrificeert' de stof.
Viscose is rekbaar en comfortabel om te dragen, maar absorbeert niet erg en doet u veel zweten. Pas op dat u dit materiaal niet draagt bij warm weer, want viscose is zwaar om te dragen. - Linnen : linnen is een zeer bestendig materiaal, maar houdt helaas niet warm in de winter.
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
Van alle natuurlijke stoffen is linnen de meest koele. Het laat lucht door en neemt vocht goed op. Bamboe is koel en neemt vocht heel goed op. Ook is bamboe van nature schimmel- en bacterie werend, zodat het zweetluchtjes voorkomt.
Textielarbeiders die onder andere polyester- en nylonvezels verwerken, hoesten, kennen ademnood en beschikken over een verminderde longcapaciteit, wat suggereert dat er een verband bestaat met het inademen van microplastics .
Was op maximaal 30 graden op een fijnwasprogramma op de laagste centrifugestand. Viscose kan tijdens het wassen 3-5% krimpen, het kledingstuk kan na de wasbeurt in zijn oorspronkelijke vorm worden gestreken.
Is deze stof veilig? Producten gemaakt van viscose zijn bij normaal gebruik veilig om te gebruiken voor baby's, kinderen en volwassenen. Als je wilt weten of viscose voorkomt in een specifiek product, bekijk dan het etiket, of vraag het na bij de leverancier van het product.
De stof viscose, ook wel rayon of kunstzijde genoemd, is een half-synthetische vezel die goed ademt. Het lijkt op zijde, maar voelt aan als katoen. Door het halfsynthetische maakproces heeft de stof de voordelen van zowel organische als synthetische stoffen. Daarom is deze stof luchtdoorlatend en toch kleurvast.