Pak je spuitfles degreaser of APC en spray een deel van de onderkant onder met een ruimte hoeveelheid product. Werk het product goed in met een borstel of washmitt en ga uitgebreid over alle oppervlaktes. Spoel de boel nu uitgebreid af met de hoge druk reiniger. Je zult zien dat er al een hoop meer vuil wegspoelt.
Het gemiddelde advies is eenmaal per week. Maar rij je bijvoorbeeld meer dan gemiddeld vanwege je werk en sta je vaak onder bomen geparkeerd dan is het verstandig je auto vaker te wassen. Ook je rijstijl is bepalend voor hoe vaak je de auto moet wassen.
Wasprogramma's met bodemreiniging – dat zijn vaak de dure – kunnen zorgen voor schade aan je auto, zo meldt het AD. Volgens de ADAC, het Duitse equivalent van de ANWB, is bodemreiniging vaak niet nodig en kan dat zelfs tot problemen leiden.
BOVAG en BETA zeggen dat tegenwoordig bodemreiniging wordt gedaan door middel van spoeling en met 'acceptabele' in plaats van hoge druk. Dan kan het ook voor oude auto's geen kwaad en worden in de wielkasten opgehoopte modder en pekel doeltreffend verwijderd zonder schade aan te richten.
Ga je de auto wassen, gebruik dan twee emmers: eentje met water en autoshampoo om te wassen en eentje met enkel water om te spoelen. Gebruik geen afwasmiddel, want dat tast de beschermlaag van de lak aan. Autoshampoos zijn speciaal voor auto's ontwikkeld.
Vermijd grote krachten bij het verwijderen van vuil op je lak, om krassen te voorkomen. Lukt het niet met water en zeep, gebruik dan geen agressieve middelen zoals terpentine. Dat kan de lak aantasten. Gebruik een middel dat ervoor is gemaakt, zoals harsverwijderaar van bijvoorbeeld Valma of Sonax.
Een vraag of opmerking dat we vaak mee te maken krijgen is: Mag je je auto wassen met Dreft of eender andere soort afwasmiddel? Of het nu Dreft, Dasty, groene zeep, een allesreiniger, of wat dan ook is maakt niet uit.
Hogedruk wasbox: respectvoller
Je vindt bij de meeste autowascentra ook wasboxen, afgescheiden ruimtes met een hogedrukspuit waar je je auto naar binnen rijdt. Je maakt die vervolgens zelf met de spuit schoon. Dit geeft een grondiger resultaat dan de volautomatische wasstraat, vooral als je auto erg vuil is.
De motor moet stationair draaien en de handrem niet aangetrokken of ingeschakeld. Als de auto wel in de versnelling staat én op de handrem belemmert u de beweging van de loopband. Er zit vast een beveiliging op om schade aan auto of loopband te voorkomen, maar het zorgt wel voor vertraging voor u en andere klanten.
600 tot 800 liter water
Praktisch alle wasstraten gebruiken tegenwoordig textiel borstels die geen krassen zullen achterlaten. Tijdens de voorwas wordt het eerste vuil al met druk van de auto gespoten.
De harde borstels in de wasstraat kunnen kleine krasjes in het lak maken. Ga liever naar een wasstraat met lappen in plaats van zogenoemde swirls. Het wordt afgeraden om met een nieuwe auto of een auto die recentelijk is gelakt door de wasstraat te gaan, omdat lak een half jaar nodig heeft om volledig hard te worden.
Je zet het niet nat in de kast. Nadat je je auto afgesopt hebt spoel je het sop van je auto af. Hierna liggen er allemaal waterdruppels op je lak, deze verwijder je simpelweg door een droogdoek te pakken en je auto af te drogen.
Als richtlijn kunt u een periode van zo'n 4-6 maanden tussen de waxbeurten aanhouden. Hou er echter wel rekening mee dat elke auto anders is. Uw ogen en vingers kunnen u vaak precies vertellen wanneer het tijd is om de auto te waxen.
Dreft auto wassen
Dreft is echter niet geschikt voor het verwijderen van hardnekkige vlekken en vervuiling. Ook kan Dreft een wazig laagje achterlaten op de lak en ramen van je auto, belangrijk dus dat dit goed wordt afgespoeld. En geldt voor Dreft hetzelfde als voor de wasverzachter.
Helemaal nooit de auto wassen is op de langere termijn schadelijk. Dat is niet bevorderlijk voor de levensduur en restwaarde. Het gaat ten 1e ten koste van de laklaag. Die heeft onder invloed van onder andere vogelpoep, insecten, regen, boomharsen en pekel veel te verduren.
Goed onderhoud van uw auto is niet alleen het jaarlijkse onderhoud, maar ook het regelmatig wassen van de auto. iClean raadt automobilisten aan om 1 keer per week de auto te wassen. Een grondige wasbeurt kan 1 á 2 keer per maand.
Met de auto door de wasstraat rijden als het regent lijkt een slecht idee. Het tegendeel is alleen waar. Als het regent of heeft geregend, wordt uw auto eigenlijk al ingeweekt.
Iedereen wil namelijk zo snel mogelijk af van het aangekoekte zout dat de afgelopen dagen is afgezet in wielkasten en van de witte poederlaag op de lak. Een andere reden is dat iedere dag die je wacht ervoor zorgt dat zout zich verder kan invreten in onder andere de lak.
Aansprakelijkheid wasstraat
De wasstraathouder is verantwoordelijk voor de autowas-installatie. Zolang de partijen die gebruik maken van de wasstraat de instructies opvolgen, is de wasstraat-houder aansprakelijk voor schade die ontstaat door het gebruik van de installatie.
Zo ga je te werk voor een krasvrije wasbeurt
Kuis je wagen altijd van boven naar onderen en van achteren naar voren. Gebruik een autoshampoo die niet te agressief werkt, zodat je lakwerk niet wordt aangetast. Zeep je wagen goed in en laat de shampoo even inwerken. Spuit je auto vervolgens af.
Polijsten met een fijne korrel is genoeg om de lak weer in de originele kleur te herstellen en de glans te verbeteren. Zeer sterk verkleurde auto's zijn vaker langer blootgesteld aan UV-verkleuring. Ook dit is te verhelpen door middel van polijsten, echter zal dit meer tijd in beslag nemen.
Groene zeep is niet alleen handig voor de buitenkant van de auto, maar is eveneens zeer geschikt om de binnenkant van de auto schoon te maken. Met een schoon sopje van water en groene zeep kun je het interieur van de auto reinigen, bovendien zorgt vloeibare groene zeep voor een lekkere frisse geur!