Het resultaat van dit examen is direct bekend. Je kunt volledige inzage krijgen in het rekenexamen 2ER, 2F, 3ER en 3F.
Het rekenexamen gaat vanaf 1 augustus 2022 meetellen voor de diplomering. Studenten die dat jaar starten met hun mbo-opleiding 2023 krijgen hier mee te maken. Studenten moeten dan voor rekenen minimaal een 5 halen, op voorwaarde dat zij voor Nederlands (en voor niveau 4 ook voor Engels) een 6 halen.
Hoeveel tijd je hebt, hangt af van welk examen je maakt: Het rekenexamen op niveau 3F duurt 120 minuten. Het examen voor studenten met ernstige rekenproblemen of dyscalculie op niveau 3F (3ER) duurt 150 minuten. De rekenexamens op niveau 2F en 2A duren 90 minuten.
Voor de rekentoetsen is de drempel vastgesteld op 20%.
Na 5 weken kunt u online uw examenuitslag bekijken. U hebt uw examennummer hierbij nodig. De uitslag wordt op die dag na 15:00 uur bekendgemaakt. 6 weken na het examen ontvangt u de uitslag ook per post.
De manier waarop je het te horen krijgt, verschilt per school. Zo kun je bij sommige scholen gewoon direct naar jouw school toe gaan, bij andere scholen kun je tot een bepaalde tijd worden gebeld als je gezakt bent, bij sommige scholen wordt iedereen gebeld en bij sommige scholen worden juist de geslaagden gebeld.
Voldoende wil zeggen: 5,5 of hoger.
Rekenen: eindcijfer minimaal een 5 (dan moet je voor Nederlands dus wel minimaal een 6 halen). Het resultaat van het rekenexamen telt mee voor het halen van je diploma.
Als je in het studiejaar 2021-2022 start met je mbo-opleiding, dan moet je rekenexamen doen om te kunnen slagen. Het resultaat telt niet mee voor het halen van je diploma. Het cijfer komt wel op je resultatenlijst.
Rekenen verplicht om mbo-diploma te halen
Alle studenten moeten het rekenexamen maken. Het resultaat van het rekenexamen telt nog niet mee voor het diploma. Maar het resultaat komt wel op je resultatenlijst. Start je vanaf studiejaar 2022-2023 met je opleiding, dan telt het resultaat wél mee voor je diploma.
Volg je een mbo-opleiding op niveau 4? Dan doe je het rekenexamen op niveau 3F.
Vanaf volgend jaar moet iedere scholier en mbo'er verplicht een rekentoets halen om het diploma te halen. Een goede zaak stelt de Vereniging Hogescholen. De toets telt nu nog niet mee voor het diploma, maar vanaf komend studiejaar wel. Zonder rekentoets geen toegang tot een hbo-opleiding dus.
De digitale rekentoetsen 3F en 3S bevatten twee onderdelen, waarbij je kladpapier en een niet digitaal woordenboek mag gebruiken. - het eerste deel met ongeveer 18 vragen: zonder de rekenmachine; - het tweede deel, circa 27 van de 45 vragen, opdrachten waarbij de digitale rekenmachine wel beschikbaar is.
De kernvakkenregel houdt in dat je om te slagen hooguit één 5 als eindcijfer mag hebben voor de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde. Deze regel geldt zowel voor de havo als het vwo.
De nieuwe rekeneisen gaan uit van functionele en realistische situaties. Dat zijn situaties die herkenbaar zijn in het dagelijks leven van de student of voor het beroep waarvoor hij/zij wordt opgeleid. De eisen zijn zo opgesteld dat ze gedrag beschrijven: de eisen kennen de vorm van descriptoren.
Als je na afloop van je opleiding niveau 2 of 3 doorstroomt naar een niveau 3 opleiding, dan kun je in je nieuwe opleiding vrijstelling krijgen van je examen Nederlands 2F en rekenen 2F. Voorwaarde is wel dat je ten minste een 6 als eindcijfer Nederlands hebt.
Eindcijfers alle examenvakkenJe bent geslaagd als:
je één 5 hebt en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn; je een 4 hebt en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn. En het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 is; je 2 keer een 5 hebt, of een 5 en een 4, en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn.
Let op: om te slagen moet je aan alle 4 de eisen voldoen. Als je aan 1 van de eisen niet voldoet, ben je gezakt.
Iedere student moet een of meerdere examens afleggen. Dan kan het gebeuren dat je niet slaagt voor een examen of dat je een examen mist. Hierdoor ga je richting de herkansingen. De Examencommissie beslist dan of je recht hebt op één of meer herkansingen.
op inhoud: referentieniveau 2F kent meer onderwerpen dan referentieniveau 1F; op moeilijkheidsgraad: op niveau 2F moeten leerlingen moeilijker problemen kunnen oplossen dan op niveau 1F en op niveau 3F moeten leerlingen moeilijker problemen kunnen oplossen dan op niveau 2F en 1F.
vmbo, mbo-1, mbo-2 en mbo-3: niveau 2F; havo en mbo-4: niveau 3F; vwo: rekenen niveau 3F en taal niveau 4F.
Je bent geslaagd als al je eindcijfers 6 zijn of hoger, met de volgende uitzonderingen: Je mag één eindcijfer 5 halen, maar de overige vakken moeten dan allemaal een 6 of hoger zijn. Je mag één eindcijfer 4 halen, maar dan moet je voor één ander vak een eindcijfer 7 halen.
Wanneer is de examenuitslag 2023 bekend? De examenuitslag 2022-2023 is voor de meeste leerlingen op woensdag 14 juni 2023 bekend. Op 14 juni 2023 wordt de normering voor de centrale examens die je in mei maakt (het eerste tijdvak) bekendgemaakt.
De kernvakkenregel houdt in dat je voor de kernvakken (Engels, Nederlands en wiskunde) maximaal één 5 mag halen en de eindcijfers van de andere twee kernvakken moeten minimaal een 6 zijn.