Eet geen vette producten, zoals boter, kaas, pindakaas of chocolade. De laatste 4 uur voordat u het onderzoek heeft niet meer eten, roken of kauwgom kauwen. Thee zonder melk of suiker en water drinken mag nog wel.
We brengen gel aan op je onderbuik en met behulp van de echokop kunnen we de baarmoeder met het kindje erin in beeld brengen. Het is belangrijk dat je een volle blaas hebt, omdat we je baarmoeder dan gemakkelijker in beeld krijgen. We adviseren je een uur voor de echo niet meer te gaan plassen.
Waarom is het nodig om voor sommige onderzoeken nuchter en/of met een volle blaas te komen? Voor sommige organen en weefsels is het nodig dat u nuchter bent, om deze met behulp van echografie goed in beeld te kunnen brengen. Darmgassen kunnen bijvoorbeeld het echobeeld ernstig belemmeren.
Hoe bereid ik me voor op een echo? Meestal hoeft u niets bijzonders te doen voordat u een echo krijgt. Soms moet u van tevoren water drinken, zodat uw blaas vol is. Soms mag u juist helemaal niets eten of drinken (nuchter zijn).
Je mag liefst ook niet roken minstens 2 uren voor het onderzoek. Beide voorzorgsmaatregelen zijn noodzakelijk om de galblaas optimaal te kunnen beoordelen en zo weinig mogelijk darmgassen te hebben.
U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag komt binnen 3 werkdagen terecht bij uw behandelend arts. Die bespreekt de uitslag met u.
Met een echografie zien we weefsels en organen in beelden op een monitor. We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft, zoals een abces, een verwijd bloedvat, een bloeding, een goed- of kwaadaardige tumoren, een gal- en niersteen en een ontsteking.
Omdat een volle blaas wenselijk is, mag u 's ochtends water drinken. De medicijnen die u op doktersvoorschrift gebruikt, mag u gewoon met een beetje water innemen. Voor diabetici geldt: als het onderzoek vóór negen uur 's ochtends plaatsvindt, dan mag u thuis geen medicijnen innemen of spuiten.
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Uw voorbereiding voor de echografie
U mag hier uiteraard van afwijken als u het gevoel heeft dat de blaas te vol of juist niet vol genoeg is. Als richtlijn kunt u een uur voor aanvang van het onderzoek 0,75 tot 1 liter helder vocht drinken (water, thee of limonade).
Met een echografie van de bovenbuik kunnen de meeste organen in de bovenbuik zichtbaar worden gemaakt, zoals de lever, de galblaas en de nieren. Dit onderzoek wordt onder andere verricht bij laboratoriumafwijkingen of buikklachten.
Om de geluidsgolven goed te geleiden, smeert de laborant(e) eerst wat gel op uw buik. Dit voelt koud en glibberig aan. De laborant(e) wrijft met een apparaat over uw buik. Dit apparaat zendt geluidsgolven uit, die in de buik weerkaatsen (de echo) en vervolgens worden opgevangen om in een beeld te worden omgezet.
Over het algemeen geeft vocht op een echo een zwart beeld. Lucht en harde structuren geven een wit beeld.
Het is belangrijk dat de blaas vol is. Wij adviseren 1 uur voor de echo niet meer te gaan plassen. Omdat de baarmoeder nog erg klein is gebeurt het bij deze zwangerschapsduur geregeld dat we uitwendig de baarmoeder niet goed in beeld kunnen krijgen.
Zorg dat u voor dit onderzoek een volle blaas heeft. U mag 2 uur voorafgaande aan het tijdstip van het onderzoek niet plassen.
Kleurendoppleronderzoek laat de bloedstroom met kleuren zien. Alle bloed dat op het scherm naar boven stroomt is rood en alles wat naar beneden stroomt is blauw. Lichtere kleuren geven een snellere stroomsnelheid aan.
Met een echografie van de hele buik kunnen zowel de organen in de bovenbuik (zoals de lever, galblaas en nieren) als de organen in de onderbuik (zoals de blaas, baarmoeder en eierstokken) zichtbaar worden gemaakt. Dit onderzoek wordt onder andere verricht bij laboratoriumafwijkingen of buikklachten.
Watercontrastechoscopie is een simpele manier om poliepen, myomen, vorm afwijkingen en andere afwijkingen van de baarmoederholte op te sporen. Het is een inwendig echoscopisch onderzoek waarbij de binnenkant van de baarmoeder zichtbaar wordt gemaakt door water in de baarmoederholte in te brengen.
Echografie is dan een snelle en goede manier om de voet in beeld te brengen. Het kan ook bij veel verschillende reuma vormen worden toegepast, zoals bijvoorbeeld Reumatoïde Artritis, Artrose, Artritis Psoriatica. Daarnaast is het ook een vrijwel pijnloze methode.
Inwendige/vaginale echo
Een inwendige echo doet meestal geen pijn, tenzij u al klachten heeft.
Dit doen we onder andere met echografie. De beelden van een echo geven je direct een beeld over hoe je lijf rondom de hernia beweegt. Aan de hand daarvan vindt de opbouw plaats in de vorm van training van mobiliteit, kracht en uithoudingsvermogen.
Echo maken
Bij de uitwendige echo aan het begin van je zwangerschap is het beter dat je een volle blaas hebt, zodat de baarmoeder omhoog geduwd wordt en het beeld duidelijker is. Zorg dat je een volle blaas hebt als je voor een echo komt (drink één uur voor de echo drie glazen water).
De echografie maakt uw lever, galwegen en alvleesklier zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts een mogelijke tumor zien. Bij een echo ligt u op een onderzoeksbank. De arts smeert een gel op uw huid en beweegt het echo-apparaat over de ingesmeerde huid.
Werking van de hartklepppen. De hartkleppen komen bij een echo van het hart vrij goed in beeld. De dokter kijkt of er calcium aanwezig is (zichtbaar als een extra witte vlek) en hoe de klep beweegt, of deze zich volledig opent en sluit.