Als je Ménière hebt, kun je zonder problemen met het vliegtuig op vakantie.
Factoren die de ziekte van Menière negatief beïnvloeden
Cafeïne, zout en alcohol verergeren mogelijks de klachten, en kan u beter vermijden.
De ziekte van Ménière ontstaat door een teveel aan endolymfe. Hierdoor neemt de druk in het binnenoor toe, en wordt ons evenwichtsgevoel ontregeld. De oorzaak hiervan is onbekend. Cafeïne, tabak, alcohol, zout en taurine zouden hierop een negatieve invloed kunnen hebben.
Hoe lang duurt een aanval? Een aanval duurt tussen de 20 minuten en enkele uren. Meestal duren aanvallen niet langer dan 12 uur. Na een aanval kun je nog enkele dagen een beetje duizelig zijn.
Bij menière heb je in het begin meestal alleen klachten tijdens een aanval. Maar in een latere fase zijn de problemen met horen vaak blijvend. Ook kun je dan aan beide oren klachten krijgen. Als je weinig aanvallen en klachten hebt, valt er mogelijk goed met menière te leven.
De aanvallen van de ziekte van Menière en duizeligheidsmigraine (vestibulaire migraine) kunnen erg op elkaar lijken. Er wordt zelfs gedacht dat deze ziektes met elkaar te maken kunnen hebben. Bij mensen met de ziekte van Menière komt migraine namelijk veel vaker voor dan bij mensen zonder de ziekte van Menière.
Omdat de oorzaak van Ménière niet bekend is, bestaat er ook geen afdoende behandeling. De behandeling is per patiënt verschillend. Soms schrijft de specialist medicijnen voor, soms kan een gehoortoestel uitkomst bieden. Een hulpmiddel tegen de duizeligheid dat bij sommige patiënten baat biedt is de prismabril.
Als er sprake is van Ménière is op MRI-beeld een zwelling te zien. De MRI-methode die in het HagaZiekenhuis al op grotere schaal wordt toegepast, is uniek voor Nederland. Bij de ziekte van Ménière is sprake van een niet goed werkend binnenoor, waardoor klachten van slechthorendheid, duizeligheid en oorsuizen ontstaan.
Ménière is een zeldzame ziekte waarvan de symptomen niet altijd tegelijk optreden. Pas wanneer er sprake is van alle 3 de symptomen (aanvallen van draaiduizeligheid, tinnitus en gehoorverlies, kan de diagnose van de ziekte van Ménière worden gesteld.
Al zijn hier geen harde bewijzen voor, kan het zeker geen kwaad om bij de ziekte van Ménière het verbruik van cafeïnehoudende dranken (koffie, cola, sommige theeën), chocolade en zout te beperken. En ook stoppen met roken, is meer dan aanbevolen.
Aanvallen van draaiduizelingen
Bij de ziekte van Ménière treden vooral in het beginstadium plotseling aanvallen op van draaiduizeligheid met valneiging. Meestal gaan deze aanvallen gepaard met misselijkheid, braken, bleek zien en koud zweet.
In de eerste fase van de ziekte van Ménière beperken de klachten van oorsuizen en gehoorverlies zich vaak tot één oor. Na de aanval kan je last hebben van een licht gevoel in het hoofd of hoofdpijn.
Betahistine wordt bij de ziekte van Ménière voorgeschreven met als doel de bloeddoorstroming te verbeteren van het binnenoor.
Geen oorzaak
“We weten dat er een probleem is met de vochthuishouding in het binnenoor, maar we weten niet wat de exacte oorzaak is”, legt professor Verhaert uit. Wetenschappers vermoeden dat het een gevolg is van een auto-immuunziekte. Ook zou erfelijkheid een rol spelen.
In Nederland hebben naar schatting 17.000 mensen de ziekte van Ménière. Ongeveer 1 op de 5 patiënten houdt meer dan 10 jaar last van de ernstige ziekteverschijnselen, zoals aanvallen van draaiduizeligheid, misselijkheid, oorsuizen en slecht horen.
Diagnose. Als uw arts op basis van uw klachten aan de ziekte van Ménière denkt, is verder onderzoek nodig. Uw KNO-arts neemt een gehoortest af en daarna kan er eventueel een evenwichtsonderzoek worden verricht. Soms is het nodig een MRI-scan van het binnenoor en de gehoorzenuw te maken.
Duizeligheid heeft niet één oorzaak, maar kan door meerdere factoren komen. Vaak komt het door een probleem in het evenwichtsorgaan, dat in uw binnenoor zit. Bij draaiduizeligheid heeft u het gevoel dat u of alles om u heen draait.
Aanval draaiduizeligheid
De klachten kunnen minuten tot uren duren waarna spontaan herstel optreedt. De bekendste oorzaken van een acute aanval van draaiduizeligheid zijn: ontsteking van het evenwichtsorgaan.
Het binnenoor en het evenwichtsorgaan liggen vlak bij elkaar. De informatie van beide zintuigen wordt door één zenuw naar de hersenen getransporteerd. Bepaalde vormen van oorsuizen gaan daarom samen met duizeligheid. Het gezamenlijk optreden van oorsuizen en duizeligheid komt nogal eens voor.
Stress zorgt voor de opbouw van overdruk in het binnenoor, waardoor er beschadigingen ontstaan. Dit kan tinnitus veroorzaken, maar ook verergeren. Oorsuizen vallen bij stress vaak op omdat de focus erop ligt.
Oorproppen vormen zich onderin de gehoorgang, wat druk kan uitoefenen op een uiterst gevoelig membraan, het trommelvlies. Deze druk kan ook in het binnenoor, essentieel voor ons evenwicht, gevoeld worden en duizeligheid veroorzaken.
Als je te weinig eet dan daalt je bloedsuikerspiegel en dat zou duizeligheid tot gevolg kunnen hebben. Ook wanneer je te weinig vocht binnenkrijgt kan duizeligheid optreden. Zorg ervoor dat je regelmatig een tussendoortje eet zoals een handje noten of fruit.
Ben je duizelig, eet of drink dan iets zouts, bijvoorbeeld een dropje of een kop bouillon. Bij een lage suiker- spiegel voel je je vaak ook trillerig. In dat geval kan een energiesnoepje snel verlichting geven. Zorg dat je voldoende eet en verspreid de porties goed over de dag, dan blijven je suiker- waarden stabiel.