Belangrijke grenswaarden hierbij zijn: LDL-cholesterol: minder dan 2,5 mmol/l = optimaal, meer dan 3,5 mmol/l = te hoog. HDL-cholesterol: minder dan 0,9 mmol/l = te laag. ratio totaal-/HDL-cholesterol: minder dan 5 = goed.
LDL-cholesterol (slecht cholesterol)
Een LDL-cholesterol onder de 3 mmol/L is goed. Door een hoger LDL-cholesterol kunnen uw bloedvaten verstopt raken. Let op: als u een behandeling krijgt tegen hoog cholesterol, dan moet de waarde lager zijn.
Dit is de verhouding van het totale cholesterolgehalte gedeeld door het HDL cholesterolgehalte. Deze cholesterolratio is een betere voorspeller van hart- en vaatziekten dan het totale cholesterolgehalte. Bij de meeste volwassenen wordt een LDL-C gehalte van 2,5 mmol/l als wenselijk beschouwd.
Eet voldoende vezels
Het is goed om elke dag minimaal zo'n 25 gram (vrouwen) tot 30 gram (mannen) vezels te eten. De meeste mensen weten wel dat vezels goed zijn voor de spijsvertering, maar vezels kunnen ook het LDL-cholesterol verlagen. Vooral vezels uit volkoren producten en fruit doen dit.
Over een normaal cholesterolgehalte zegt de Hartstichting het volgende: Lager dan 5,0 mmol/l is normaal. Tussen 5,0 en 6,4 mmol/l is licht verhoogd. Tussen 6,5 - 8,0 mmol/l is verhoogd.
Als je lichaam te weinig vocht krijgt, haalt het vocht uit je cellen, tussen je cellen vandaan en uit je bloed. Hierdoor vernauwen je bloedvaten, stijgt je bloeddruk en op termijn zelfs je cholesterolgehalte.
In koffie zit het stofje cafestol dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
Het eten van veel vezels hangt samen met een lager cholesterolgehalte. Vezels zitten onder andere in volkoren graanproducten, groente, fruit, aardappelen, peulvruchten en noten. Pectine en bètaglucaan zijn twee soorten voedingsvezels die het LDL-cholesterol verlagen.
magere vleeswaren zoals; fricandeau, achterham, kip- kalkoen- en kalfsrollade, rosbief, rookvlees, casselerrib, kipfilet.
Ga oxidatie van cholesterol tegen
Verder wordt oxidatie van LDL-cholesterol tegengehouden door vetoplosbare antioxidanten, zoals vitamine E. [2] Maar dan moet je wel voldoende vitamine E via je voeding binnenkrijgen. En dit is waar het bij veel mensen mis gaat.
Is het LDL-cholesterolgehalte in het bloed te hoog, dan kan het zich gaan afzetten in de binnenwand van slagaders. Dat gebeurt vooral op plaatsen waar de slagaderwand beschadigd en minder glad is. Hoe meer LDL-cholesterol in het bloed, hoe groter de kans op slagaderziekte.
Uit onderzoek blijkt dat wanneer je goede cholesterolwaarden extreem hoog liggen (boven de 97 mg/dl) dat je kans op overlijden aanzienlijk verhoogt. Gelukkig genoeg heeft slechts een heel klein percentage (minder dan 2 percent van de bevolking) last van deze extreme waarden.
Stress kan een negatieve invloed hebben op je cholesterolgehalte. Wanneer je gestrest bent, produceert je lichaam stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Deze hormonen kunnen het cholesterolgehalte in je bloed verhogen, met name het LDL-cholesterolgehalte (slechte cholesterol).
In het algemeen zal een vet- en cholesterolarm dieet na korte tijd een daling van het totale cholesterolgehalte geven van 10 tot 15%. Dit kan een gunstige invloed hebben op het risico voor hart- en vaatziekten. Vrij snel na verlaging van het cholesterolgehalte (1-2 jaar) neemt het risico op hart- en vaatziekten af.
Het probleem ontstaat echter wanneer er teveel cholesterol is dat opgehoopt blijft in de vaatwand. Dit zorgt voor een vernauwing wat bloed en zuurstoftoevoer verslechterd. Dit zorgt voor bijvoorbeeld het hebben van etalagebenen, sneller moe worden of andere doorbloedingsklachten.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg. Maar niets is minder waar.
Het stomen van groene groenten (o.a. broccoli, groene paprika, kool, spruitjes en boerenkool) blijkt uit onderzoek (9) een cholesterolverlagend effect te hebben. Bovendien bevatten veel groenten caroteen, wat een positief effect heeft op hart- en vaatziektes (10).
1. Beter pindakaas dan oude kaas. Nederlanders zijn verstokte kaaseters, maar daar zit veel ongezond, verzadigd vet in. Pindakaas bevat iets meer vet, maar dat zijn vooral gezondere onverzadigde vetten.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
Saris: 'De Gezondheidsraad concludeert dat een effect van totale zuivel op het LDL-cholesterol onwaarschijnlijk is. En er is ook geen verband gevonden tussen het gebruik van totale zuivel en het risico op coronaire hartziekten. ' Volgens Saris baseert de Gezondheidsraad deze conclusie op veel en gedegen onderzoek.
Bij een voldoende magnesiumgehalte/ magnesiumstatus wordt geen overtollige cholesterol geproduceerd, maar de aanmaak tot het nodige peil begrensd. Tegelijkertijd activeert magnesium speciale enzymen die zorgen voor de afbraak van het slechte LDL-cholesterol en in te hoge hoeveelheden bloedvetten.
Over het algemeen geldt: hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen erin zit. De kleurstof lycopeen kan in de juiste concentratie onder andere bijdragen aan: Het beschermen van je lichaam tegen oxidatieve stress. Het verlagen van je LDL-cholesterol (het type cholesterol dat de kans op hart- en vaatziektes verhoogt)
In koffie zit cafeïne. Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen.
WAGENINGEN - Het drinken van een kopje Senseo-koffie leidt niet tot stijging van het cholesterolgehalte. Het houdt namelijk evenveel van de chemische verbindingen cafestol en kahweol tegen als gewone filterkoffie.