Twee reuen kunnen het ook vaak prima met elkaar vinden en als ze al ernstige ruzie krijgen, komt dat vaak door een teef. Soms maken ze ook wel ruzie om voer, speeltjes of aandacht, maar in de meeste gevallen is een dame de oorzaak van ruzies tussen twee mannetjes. Twee teven is vaak een wat lastigere combinatie.
Een groep van hetzelfde geslacht kan prima met elkaar gaan, maar dit kan ook voor problemen zorgen. Reutjes kunnen vaak blijven strijden om hun plek in de rangorde en wanneer twee vrouwtjes strijdt krijgen, dan gaat dit meestal er hard aan toe.
Vaak vormen de twee honden al snel een kleine roedel zodra ze samen lopen. Daardoor zullen ze elkaar beschermen, maar kunnen ze elkaar ook 'opfokken' wanneer bijvoorbeeld hun jachtinstinct het overneemt. Om de viervoeters de baas te kunnen blijven, is het belangrijk dat je ze af en toe apart naar je toe roept.
Honden die rijgedrag vertonen, doen dit vaak omdat ze stress hebben. Het lijf maakt onder meer testosteron aan in reactie op stress, waardoor het voortplantingsgedrag in werking wordt gezet. Straf je hond in zo'n situatie niet, omdat de spanning en daarmee het gedrag waarschijnlijk alleen maar groter wordt.
Angst: Helaas gaat het in het merendeel van de gevallen om angst of angstagressie. De hond heeft een negatieve associatie met andere honden. Hij is bang en zijn gedrag dient vooral om aan de andere hond te weg te jagen of om hem te kunnen tonen dat hij maar beter weg gaat.
De reu brengt de penis in de vagina en begint frictiebewegingen te maken. De zwellichamen in de penis zwellen in de vagina enorm op, waardoor de reu vast komt te zitten. Het ejaculaat bestaat uit 3 fracties.
Honden die elkaars geslachtsdelen likken, tonen vriendschap aan elkaar.
Reu of teef - verschillen in karakter
Mannetjes worden over het algemeen beschouwd als dominanter en koppiger, terwijl teven de reputatie hebben dat ze bijzonder zachtaardig en gehoorzaam zijn. Hoewel er verschillen in karakter zijn tussen de geslachten, is dit slechts gedeeltelijk waar.
Dubbeldekking toegestaan per 1 december 2020
21 lid 3 van het Kynologisch Reglement (KR) staat dat een fokker bij de dekaangifte kan opgeven dat zijn teef door één extra reu is gedekt. Dit houdt in dat een dubbeldekking is toegestaan en dat het vanaf 1 december 2020 dus mogelijk is om een 2de reu aan te geven.
Zullen vast mensen hier het goede antwoord weten hihi. Je kan bij je rasvereniging opzoeken hoe vaak een reu mag dekken per jaar. Soms is dat 2x, soms 4 en bij sommige rassen gaat het tot een bepaald aantal pups.
Hij legt bijvoorbeeld zijn oren plat, houdt zijn staart tussen zijn benen en buigt zijn hoofd naar beneden. Deze lichaamstaal kan gezien worden als een manier voor de hond om sorry te zeggen. Onderzoek heeft aangetoond dat honden in staat zijn om emoties zoals spijt te ervaren.
De onderzoekers ontdekten dat niet alleen mensen, maar ook honden meestal wel begrijpen wat een blaf betekent. Dus ja: honden kunnen elkaar wel verstaan – maar niet altijd. Deze vraag is beantwoord door Bart Houx van de Factulteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.
Als de honden los van de lijn zijn, hebben ze alle vrijheid om hun lichaamstaal te gebruiken en zich goed te uiten. Mocht het al tot een confrontatie komen, dan gebeurt er meestal niets. Het ziet er soms eng uit en kan klinken alsof de twee elkaar zullen verscheuren, maar meestal stopt zo'n 'vechtpartij' vanzelf.
Een puppy bij je oudere hond, gaat dat altijd goed? Nee, dit gaat zeker niet altijd goed. Er zijn gevallen waarbij de oudere hond de puppy aanvalt en ook serieus verwondt. Het idee dat het altijd goed gaat, komt voort uit het fabeltje dat normale honden altijd lief zouden zijn tegen puppy's en kinderen.
Geef je partner of het andere dier wat aandacht, waarna je je hond naar je toe roept en hem aandacht geeft. Zo leert je hond dat hij beloond wordt als hij geduldig is. Als je hond niet luistert en om je aandacht vecht, moet je hem negeren totdat hij weer rustig is. Dan kun je hem aandacht geven (en dus belonen).
Een reutje is geslachtsrijp tussen de 6 en de 8 maanden en is dan in staat om een teef te dekken. Dat is ook de leeftijd waarop dominant gedrag als gevolg van de testosteronspiegel kan gaan optreden.
Het duurt meestal ongeveer een kwartier, maar kan af en toe meer dan een uur duren. Als de dekking succesvol was, zal het teefje drachtig worden en kun je na ongeveer 58 tot 68 dagen verwachten dat de pups zullen bevallen.
'Een hond kan zich niet schuldig voelen. Veel waarschijnlijker is het dat hij een situatie leert te associëren met het krijgen van straf', stelt Schilder. Zo'n lekker hapje kan Fikkie moeilijk laten liggen.
Het ejaculaat van de hond bestaat uit drie fracties: De eerste fractie is doorzichtig en bestaat 0,1-2ml prostaatvocht die dient om de urethra “proper te maken”. Deze fractie verschijnt tussen de 5 tot 90 seconden na de erectie. De tweede fractie is grijs tot wit van kleur.
Bij een teef is het geen paringsdrang, aangezien de reu degene is die tijdens een paring bovenop zit. Veel voorkomende oorzaken van het rijden zijn onzekerheid of spanning. Het rijden voelt dan 'gewoon' prettig en is een manier om die spanning kwijt te raken.
Het juiste moment om te dekken is er als er een eisprong volgt. Het bloeden wordt dan minder, de zwelling van de vulva is maximaal en de teef is “dekrijp”. Ze zal zich aanbieden aan de reu, waarbij ze haar achterkant presenteert en de reu toestaat de vulva te besnuffelen en te likken.
Reuen kunnen erg beïnvloed worden door de loopsheid van teefjes uit de buurt. Zeker jonge reuen raken er nog wel eens helemaal van slag van. Ze eten niet meer, ze slapen slecht, zijn onrustig en willen alleen maar naar buiten. De bal is niet meer interessant, het enige dat telt zijn de plasjes van de loopse teefjes.
Belangrijk is te onthouden dat de koppeling tussen reu en teef tussen de 5 tot 60 minuten kan duren. Tijdens de koppelling kun je de honden niet van elkaar lostrekken.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Als een hond een ander likt zegt hij eigenlijk: ik accepteer dat jij de baas bent. Het hoofd van de roedel – jij in dit geval – krijgt dan vaak een stevige lik over het gezicht, of op de hand. De likkende hond kwispelt voorzichtig met zijn staart en laat hiermee zien dat hij geen kwaad in de zin heeft.