De wet regelt niets over salarisverhoging. Heeft u geen cao? Dan is uw werkgever niet verplicht om elk jaar uw loon te verhogen.
Een cao is bij wet niet verplicht. Dit betekent dat als er geen cao (ondernemings-cao of bedrijfstak-cao) van toepassing is, jouw werkgever zich niet hoeft te houden aan cao-bepalingen. Wel moet je werkgever zich houden aan minimaal de wettelijke bepalingen van de arbeidswetgeving.
Als er geen cao's of eigen regelingen zijn, maakt u samen met uw werkgever afspraken over uw arbeidsvoorwaarden. Hierbij gelden de algemene regels van de arbeidswetgeving. Deze staan onder andere in de Wet minimumloon, de Arbeidstijdenwet, de Arbeidsomstandighedenwet, de Wet arbeid en zorg en in het Burgerlijk Wetboek.
Maar de wet kent in principe geen moment waarop het verplicht is loonsverhogingen door te voeren. Uitzonderingen daarop zijn de minimumloonverhoging en loonsverhogingen die in de cao staan.
Indien er geen cao van toepassing is, dan is er binnen jouw organisatie mogelijk wel sprake van een personeelsregeling. Deze personeelsregeling is meestal opgesteld door de werkgever meestal in samenspraak met de ondernemingsraad. Hierin staan zaken zoals loonschalen, ziekteverzuim-reglement en gedragscodes.
Jaarlijkse salarisverhoging
De wet regelt niets over salarisverhoging. Heeft u geen cao? Dan is uw werkgever niet verplicht om elk jaar uw loon te verhogen.
Het ondertekenen van een vast contract gaat meestal gepaard met loonsverhoging. Bedrijven die niet verplicht zijn zich aan een cao te houden, mogen zelf beslissen of en hoeveel loonsverhoging ze bieden. De vuistregel is dat het maandsalaris tussen de 3% en 6% stijgt. Dit percentage kan oplopen tot 10%.
Een cao is bij wet niet verplicht. Dit betekent dat als er geen cao (ondernemings-cao of bedrijfstak-cao) van toepassing is, jouw werkgever zich niet hoeft te houden aan cao-bepalingen. Wel moet je werkgever zich houden aan minimaal de wettelijke bepalingen van de arbeidswetgeving.
Je kunt salarisverhoging krijgen door afspraken die in de cao staan. In je cao staat dan met welk percentage het loon omhoog gaat en op welke datum. Je werkgever is verplicht dit door te voeren. Na een zogenoemde loonronde of periodieke loonsverhoging krijg je als werknemer dan meer loon.
Of je werkgever mag afwijken van de bepalingen in de cao, is afhankelijk van het karakter van de cao. Bij een norm-cao of standaard-cao moet je werkgever alle bepalingen zoals omschreven in de cao toepassen en mag hier niet van afwijken. Ook niet als de wijziging een verbetering voor jou zal zijn.
Mijn werkgever biedt geen pensioen aan
Als je werkgever geen pensioen aanbiedt, kun je onderhandelen over meer salaris. Vaak is dit rond de 14% van het bruto salaris. Bij 80% van de werknemers in Nederland is een CAO van toepassing. In deze CAO's is de pensioenpremie ongeveer 20% van het salaris.
Hoewel u geen loonsverhoging hebt ontvangen, is dit wel een kans om te onderzoeken hoe u de verwachtingen van uw leidinggevende kunt overtreffen. Bespreek uw doelstellingen voor de komende periode met de manager en plan na enkele maanden een vervolgmeeting in om uw vooruitgang en resultaten te bespreken.
Een cao geldt voor een grote groep mensen. Dat kunnen collega's binnen hetzelfde bedrijf zijn, een zogenaamde bedrijfs- of ondernemings-cao, of afspraken voor alle werknemers binnen een bepaalde sector. Denk daarbij aan de cao's (dag)recreatie, zwembaden, catering en horeca die in onze sectoren gelden.
Dit is het laagste bedrag dat een werkgever wettelijk verplicht is aan loon te betalen. Je mag dus niet minder verdienen dan dit bedrag. Per 1 januari 2023 stijgt het wettelijk minimumloon met 10,15%. Dit was € 1.725,00 in 2022 bij een volledig dienstverband en wordt € 1.934,40.
Je hebt zeker wel wat aan de cao als je een arbeidsovereenkomst hebt. Zonder cao heb je alleen de minimale bescherming van de wet. De cao is belangrijker dan je contract. Afspraken in je cao gaan altijd boven die in je persoonlijke arbeidsovereenkomst.
Kan ik als niet-lid ook staken? Ook als je geen lid bent van een vakbond kun je staken. De officiële aankondiging van de staking in je bedrijf is voor alle werknemers en niet alleen voor vakbondsleden. Maar alleen vakbondsleden hebben recht op een stakingsuitkering, of rechtsbijstand van de bond.
Nee, er is geen sprake van regelgeving die je als werkgever verplicht om extra salaris te geven bij prijsstijgingen. In de cao-onderhandelingen wordt wel flink ingezet op loonsverhogingen om zo te compenseren voor de verhoging van de prijzen.
Een werkgever moet zich aan de cao of bedrijfsregeling houden en zal daar niet zomaar van afwijken. Je kunt tussentijds wel om meer salarisverhoging vragen, maar officieel heb je daar geen recht op! Dus bedenk goed wat de kans van slagen is. Het is belangrijk dat je relatie met je werkgever goed blijft.
Alles hangt af van het paritair comité waar jouw werkgever onder valt. Om te weten of jouw loon geïndexeerd wordt, moet je dus eerst weten tot welk paritair comité je behoort. Binnen een bedrijf vallen arbeiders en bedienden vaak onder een ander paritair comité en kunnen dus andere regels gelden voor de loonindexering.
Een cao is verplicht als je zelf een ondernemings-cao hebt afgesloten, je lid bent van een werkgeversorganisatie die een cao heeft afgesloten, je onder een algemeen verbindend verklaarde cao valt of als je een cao van toepassing hebt verklaard in een arbeidsovereenkomst.
Over het algemeen staan er in een cao betere afspraken over arbeidsvoorwaarden dan in de wet. Zo kan het loon in een cao hoger zijn dan het minimumloon en kunnen werknemers meer vakantiedagen krijgen dan het wettelijke minimum. Belangrijk om te weten is dat de afspraken in een cao nooit in strijd mogen zijn met de wet.
De individuele arbeidsovereenkomst wordt afgesloten tussen twee partijen: de werkgever en de werknemer. Afspraken over arbeidsvoorwaarden die gelden voor groepen medewerkers - bijvoorbeeld de hele organisatie of een bedrijfstak - worden vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao).
De vuistregel voor een salarisverhoging percentage is tussen de 5 - 10 procent.
Het minimumloon gaat met 10,15% omhoog per 1 januari 2023. Het kabinet wil met de verhoging werken lonender maken. Het kabinet voert daarom voor het eerst sinds de invoering in 1969 een extra verhoging door van 8,05% bovenop de halfjaarlijkse aanpassing.
Hoe weet ik of ik een vast of variabel contract heb, en wat houdt een variabel contract in? Dat zie je op je factuur. Staat er bij 'Duur van je contract', 'TOP Vast' dan heb je een vast contract. Staat er 'TIP variabel', heb je een variabel contract.