De ster met de grootste schijnbare helderheid (afgezien van de zon!) is Sirius, de hoofdster in het sterrenbeeld Grote Hond. Sirius is vooral in de wintermaanden goed zichtbaar. Hij staat linksonder het opvallende wintersterrenbeeld Orion.
De helderste ster aan de nachtelijke hemel ('s winters)
Sirius heeft een opvallende blauwwitte kleur, veroorzaakt door de hoge oppervlaktetemperatuur van bijna 10.000 graden. Maar vaak zie je de ster heftig flonkeren en van kleur verschieten.
De maand februari is een prima maand om de ster te kunnen zien maar ook aan het einde van de zomer is het leuk om de heldere ster voor zonsopkomst boven de horizon op te zien komen. Sirius is altijd gemakkelijk te herkennen omdat het de helderste ster is die we kunnen zien.
Venus staat vanavond precies op één lijn met de sterren Castor en Pollux in het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen. Linksboven Venus is Mars zichtbaar; met een verrekijker zie je dat de rode planeet omringd wordt door de zwakke sterretjes van de open sterrenhoop de Krib in het sterrenbeeld Kreeft.
De planeet Jupiter is op dit moment niet of nauwelijks zichtbaar, doordat deze zich te dicht bij de Zon bevindt.
Iets links van de maan zie je de gasreus Saturnus, en verder naar links staan de grootste planeet van het zonnestelsel, Jupiter, en onze kleine rode buurplaneet Mars. Nog verder weg kun je als je geluk hebt Venus en Mercurius waarnemen.
De ster met de grootste schijnbare helderheid (afgezien van de zon!) is Sirius, de hoofdster in het sterrenbeeld Grote Hond. Sirius is vooral in de wintermaanden goed zichtbaar. Hij staat linksonder het opvallende wintersterrenbeeld Orion.
De drie gordelsterren zijn delta, epsilon en zeta Orionis. "Linksboven" staat de helderste ster van Orion, Betelgeuze: dat is dus alpha Orionis. "Rechtsonder" staat de ster Rigel. De gordelsterren hebben ook Arabische namen.
De Maan staat 2,2° ten zuiden van Pollux, de helderste ster van het sterrenbeeld Tweelingen (+1,1m). De dichtste nadering vindt om 10:29 plaats, bij ons op een hoogte van 29°, maar bij daglicht. De samenstand is te zien op 19 juni rond 22:45 uur, of op 20 juni rond 22:45 uur.
Hoe kun je de ster Sirius vinden? De helderste ster aan de nachtelijke hemel, Sirius, valt rond deze tijd van het jaar zeker op in het donker. Zodra de avond invalt na 19.30 uur lokale tijd staat Sirius aan de zuidoostelijke hemel, links beneden Orion.
De sterren die 's nachts recht boven je staan, fonkelen minder dan sterren die je vlak boven de horizon ziet. Dat komt omdat het licht van sterren dichtbij de horizon een langere afstand in de atmosfeer aflegt naar jouw ogen dan het sterlicht pal boven je. De sterren aan de horizon knipperen dus het meest.
Een derde van alle mensen op aarde kan 's nacht sterrenstelsel de Melkweg niet meer aan de hemel zien door lichtvervuiling. Wetenschappers maakten een kaart met de gebieden waar de Melkweg niet langer zichtbaar is vanaf de aarde. Ook in Nederland is het sterrenstelsel niet te zien.
Vind de Poolster! De bijzondere ster van het noorden bevindt zich in het sterrenbeeld Kleine Beer (Ursa Minor), meer bepaald in de staart. De Kleine Beer is veel zwakker dan de Grote Beer en kan dus enkel gezien worden onder donkere omstandigheden.
Als een lichtstraal door die trillende lucht gaat, wordt het licht ietwat gebroken. Het resultaat is een fonkelende ster. Het licht van een ster die laag boven de horizon staat, moet een langere weg door de dampkring afleggen. Daarom zullen die sterren meer flikkeren.
Momenteel bevindt Polaris – de huidige Poolster – zich op circa 1 graad van de hemelnoordpool.
Je kan de Poolster spotten door De Grote Beer te zoeken en een lijntje van de twee buitenste sterren van de pan naar boven te trekken. De eerste heldere ster die je tegenkomt? Dat is de poolster!
Google Sky Map is een kaart waarop hemellichamen worden weergegeven, zoals sterren, sterrenbeelden, sterrenstelsels, planeten en de maan. Ga naar www.google.com/sky om Google Sky Map te gebruiken.
Wat niet iedereen weet, is dat de Dierenriemsterrenbeelden ook echte sterrenbeelden aan de hemel zijn, net zoals Orion of de Grote Beer. Ze zijn niet het hele jaar door zichtbaar; sommige Dierenriemsterrenbeelden moet je in de zomermaanden bekijken, andere zijn juist 's winters beter te zien.
Sirius. De helderste ster aan de hemel is dan weer niet noodzakelijk de ster die van zichzelf het felst straalt. Sirius is voor een groot deel zo helder doordat hij tot de meest nabije sterren behoort. De op een na helderste ster Canopus oogt iets zwakker dan Sirius, maar staat wel ruim 35 keer zo ver weg.
Rond de ster die het dichtstbij de aarde staat, een kleine rode dwerg met de naam Proxima Centauri die zich op een afstand van 4,24 lichtjaar van de zon bevindt, draaien mogelijk niet één maar twee planeten.
Van op de planeet Venus zou de aarde prachtig zichtbaar moeten zijn... maar de planeet Venus heeft een heel dichte atmosfeer met veel wolken. Vanop het oppervlak van Venus is de aarde daardoor totaal niet zichtbaar.
Venus staat op dit moment in het sterrenbeeld Kreeft. De planeet heeft een helderheid van -4,0m en zijn schijnbare diameter meet 23,8”. De afstand tussen de planeet en de Zon aan de hemel bedraagt 45°. Venus staat op een afstand van 0,71 AE (105,7 miljoen km) van de Aarde, zo'n 29% dichterbij dan gemiddeld.
Wanneer de maan precies tussen de zon en de aarde staat, valt al het zonlicht op maankant die van de aarde afstaat. Wij zien dus geen maan. De helft van de maan die naar aarde staat gekeerd ligt in de schaduw. De maan zal vanaf nu weer zichtbaar gaan worden.
Je hebt geen telescoop of verrekijker nodig om de samenstand van Jupiter en Venus te observeren. Kijk tussen 19:00 uur en 20:00 in de richting van het noordwesten en je ziet de twee planeten dicht bij elkaar. Strek je arm uit en je ziet dat je pink net tussen de twee planeten past. De heldere planeet is Venus.