Nederland behoort samen met Noorwegen en Australië tot de best presterende landen als het gaat om de gezondheidszorg. Dat wordt gesteld in het rapport van The Commonwealth Fund: 'Mirror, Mirror 2021: Reflecting Poorly' waarin de gezondheidszorg in de Verenigde Staten wordt vergeleken met andere hoge-inkomenslanden.
Volgens de Euro Health Consumer Index (EHCI) behoort de Nederlandse zorg tot de beste van Europa.
1. Luxemburg. iStock Luxemburg scoort op alle vlakken heel goed en topt dan ook deze lijst.
Nederland staat op de vierde plaats van landen waar het goed leven is voor ouderen. In Zweden zijn senioren het beste af, dat land staat op de eerste plek. Daarna volgen Noorwegen en Duitsland. Als 91e, en laatste, eindigt Afghanistan.
Nergens ter wereld is de medische zorg beroerder dan in Birma, een land dat door de verbeterde politieke situatie nu juist erg in trek begint te raken bij toeristen. Ook naar exotische landen als Vanuatu, Samoa, Papoea Nieuw-Guinea en Cambodja reizen veel toeristen, maar daar in een ziekenhuis belanden is geen pretje.
Kwaliteit zorg is hoog
Sterker nog, Nederland heeft op basis van 48 verschillende kwaliteitsindicatoren, waaronder informatievoorziening, kwaliteit van ziekenhuiszorg, toegankelijkheid en medicijngebruik, het beste zorgstelsel in Europa.
Volgens de Bloomberg Healthiest Country Index van 2019 zijn Spanje, Italië en IJsland de drie gezondste landen ter wereld.
De beste vier ziekenhuizen op de wereldranglijst zijn Amerikaans. Het gaat om de Mayo Clinic, de Cleveland Clinic, het Massachusetts General Hospital en het Johns Hopkins Hospital. 29 Belgische algemene ziekenhuizen zijn opgenomen in een lijst van het Amerikaanse tijdschrift (zie onderstaande tabel).
In totaal werden meer dan 2.200 ziekenhuizen uit 27 landen met elkaar vergeleken. De lijst wordt aangevoerd door drie Amerikaanse ziekenhuizen, het eerste Europese ziekenhuis is het universitaire Charité-ziekenhuis uit Berlijn op plaats 5.
De absolute nummer van 1 van de wereld, al 13 jaren achter elkaar, is Noorwegen. Volgens de statistieken scoort dit land het best op gebieden zoals de levensverwachting (82 jaar), levensstandaard en onderwijs. Zowel het niveau van het onderwijs als van de gezondheidszorg is heel hoog.
De vrije universiteit van Amsterdam scoort volgens de Keuzegids het beste.
De studie geneeskunde is de langst durende opleiding van Nederland. De studie is ook erg intensief. Je bent het grootste deel van je week bezig met studeren, leeropdrachten, practica en colleges. Hoe lang het duurt voordat je als dokter aan de slag kunt hangt af van de specialisatie die je kiest.
*Heb je een 5 vwo-gemiddelde hoger of gelijk aan 8 voor de vakken biologie, scheikunde, natuurkunde, wiskunde A of B en Nederlands en een voldoende beoordeling voor het personal statement? Dan ben je direct toegelaten tot de studie en hoef je niet de BMAT te maken of ronde 3 te doorlopen.
Het ziekenhuis dat in de meeste internationale rankings regelmatig de eerste plaats op het podium inneemt, is de Mayo Clinic (63.000 medewerkers). Het ziekenhuis werkt al jaren aan zijn reputatie en de excellentie van Mayo's operaties wordt in de medische gemeenschap beschreven als de 'Mayo-magie'.
Ten eerste stijgen de lonen in de sector. Daardoor wordt zorg duurder en dat moet worden betaald uit de premie. Ook de stijgende prijzen voor alles, van medicijnen tot hulpmiddelen, werken door in de premie. Daar komt nog bovenop dat we met zijn allen, vooral door de vergrijzing, ook meer zorg nodig hebben.
Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering (basispakket) voor zorg afsluiten. De overheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Dat is de medisch noodzakelijke zorg waar iedereen recht op heeft. Zorgverzekeraars bepalen zelf wat in aanvullende verzekeringen zit.
De ziekenhuizen die het laagst scoorden in het onderzoek waren het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer, het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan Den IJssel, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het Waterlandziekenhuis in Purmerend, het Spijkenisse Medisch Centrum in Spijkenisse, en het Zaans Medisch Centrum in Zaandam.
Antonius Ziekenhuis in de lijst. Het hoogst geclasseerde Nederlandse ziekenhuis in de lijst voor 2022 is Amsterdam UMC op plek 38. Ook UMC Utrecht en LUMC staan met plekken 44 en 62 hoog genoteerd. Radboudumc, Erasmus MC, UMCG en Maastricht UMC+ volgen respectievelijk op de plaatsen 74, 93, 111 en 128.
Nederlands kleinste ziekenhuis, De Sionsberg in het Friese Dokkum, kan voorlopig open blijven. Maar het ziekenhuis, 138 bedden groot, moet dan wel stevig hervormen en taken afstoten. Zo zullen complexe ingrepen er niet meer worden uitgevoerd.
Het Universitair Ziekenhuis Aken (Duits: Universitätsklinik Aachen) in Aken is na de Campus Gasthuisberg van het Universitair Ziekenhuis Leuven het grootste in één enkel gebouw gevestigde ziekenhuis van Europa. Het complex ligt in het stadsdeel Laurensberg, net over de Duits-Nederlandse grens bij Vaals.
Het uit die fusie voortgekomen Erasmus MC is nu qua omzet, bedden en oppervlak (450 duizend vierkante meter) het grootste ziekenhuis van Nederland.
Alle Nederlandse ziekenhuizen zijn namelijk 'in private handen'. Met uitzondering van het Militair Hospitaal is er geen enkel ziekenhuis publiek.
Groningen blijkt het gezondst, daarna Emmen en Apeldoorn. Onderaan vinden we Amsterdam, Zaanstad en Rotterdam.
Op de eerste plaats staat Italië, die zijn succes te danken heeft aan de gezonde eigenschappen van een mediterraan dieet. Veel Aziatische en Scandinavische landen staan echter ook hoog aangeschreven.
Costa Blanca Gezondste Klimaat van Europa
De zon schijnt 300 dagen per jaar. De lucht is gezond en er is een lage luchtvochtigheid, waardoor het ideaal is voor mensen met astma, reuma en andere gezondheidsproblemen. Ook de gezondheidszorg in Spanje is goed ontwikkeld: Nummer 8 van de wereld!.