Isoleer de onderkant van je vloer. Heb je een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan kun je het beste vanuit de kruipruimte isolatiemateriaal aanbrengen tegen de onderkant van de vloer. Bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol.
Kruipruimte: EPS-parels tegen vocht
Bodemisolatie is dan vaak de beste oplossing. Hierbij bedek je de bodem van de kruipruimte met isolatieparels of isolatie chips. Zowel de DI-Chips, de EPS-parels als de HR++ parels zijn bestand tegen vocht. EPS parels zijn bijzonder geschikt als bodemisolatie.
De beste vloerisolatie heeft daarom een zo hoog mogelijke isolatiewaarde. Je kan kiezen uit verschillende soorten vloerisolatie: PUR- of PIR-platen: deze lichte, harde en drukvaste isolatieplaten hebben de hoogste isolatiewaarde. Zo kan je zelfs met een dunne laagdikte je vloer optimaal thermisch isoleren.
Beste vloerisolatie door hoge isolatiewaarde
Isolatiefolie of -kussens, glaswol en PUR-schuim* leveren allemaal een goede isolatiewaarde en zijn prima materialen om de vloer mee te isoleren.
Door kruipruimte isolatie blijft de warmte beter in de woning hangen. Ongeveer 20% van de warmte die in een huis gestopt wordt, gaat verloren als de kruipruimte niet geïsoleerd is. Door de kruipruimte te isoleren krijgt optrekkend vocht vanuit de bodem geen kans.
Van de drie isolatievormen levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement op. Een goed geïsoleerde spouwmuur zal het gasverbruik per jaar verminderen met 10 m3 per geïsoleerde m2. Daardoor heeft u de investering binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend.
Hoeveel graden scheelt bodemisolatie? Gemiddeld brengt bodemisolatie de temperatuur in huis tot wel 2 graden hoger in vergelijking met een niet-geïsoleerde vloer.
Vloerisolatie. Met vloerisolatie behaalt u over het algemeen het hoogste rendement. De minimale hoogte die uw kruipruimte nodig heeft om te kunnen isoleren is 50 cm bij een betonnen vloer en 35 cm bij een houten vloer.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Stel dat u met tussenpozen eerst uw dakisolatie laat aanbrengen en daarna uw spouwmuren laat isoleren, maar uw vloerisolatie later wilt doen. Dan loopt u het risico dat vocht in uw woning ophoopt omdat u een soort stolp heeft gebouwd. Begin daarom met de vloerisolatie.
Volgens het Bouwbesluit 2012 moeten de kruipruimte van renovatieprojecten minimaal een Rc-waarde halen van 3,5 m2K/W halen. De Rd-waarde geeft het vermogen aan van een isolatiemateriaal om het doorlaten van warmte tegen te gaan. Koop je dus een isolatiemateriaal dat een Rd-waarde bezit van 3,5 m².
Vloerisolatie kan gespoten worden vanaf 4cm tot 15cm. De aanbevolen dikte voor vloerisolatie hangt ook af van het al dan niet gebruik maken van vloerverwarming. Voor vloerisolatie zonder vloerverwarming adviseren we minimum een Rd-waarde van 2.3m²K/W ofwel een dikte van 6 cm gespoten hardschuim.
Check je vloer
Bij bodemisolatie ligt er een laag isolatiemateriaal op de bodem van je kruipruimte. Daarmee bespaar je energie, maar minder dan met vloerisolatie. En ook het comfort is minder. Milieu Centraal adviseert bodemisolatie alleen als het isoleren van boven- of onderkant van de vloer bij jou niet mogelijk is.
Door bodemfolie in de kruipruimte aan te brengen, voorkomt u dat warmte via de vloer verloren gaat naar de kruipruimte. Hierdoor blijft uw huis beter geïsoleerd en kunt u energie besparen en stookkosten verlagen. De folie werkt ook geluiddempend, waardoor de akoestiek in uw woning wordt verbeterd.
Het antwoord; ja, mits u hier rekening mee houdt bij de keuze van de manier waarop u uw kruipruimte laat isoleren. Er zijn namelijk verschillende manieren om dit te doen. Sommige bedrijven bieden aan de ruimte te isoleren met platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, schelpen, speciale korrels of glas- of steenwol.
Vaak wordt er op de bodem van de kruipruimte een laag isolatiechips of parels aangebracht. Ook andere soorten isolatie worden gebruikt om de kruipruimte te isoleren. Met kruipruimte isolatie bespaar je per jaar zo'n 3 m3 per m2 op je gasverbruik. De kosten verdien je binnen 7 tot 10 jaar terug via de gasrekening.
Vloerisolatie bespaart minstens 15 procent op je stookkosten. Als je de kamervloer aan de onderkant isoleert, krijgt optrekkende kou geen kans. De geïsoleerde vloer houdt bovendien vocht tegen. Een goed geïsoleerd vloeroppervlak van 100 m² levert een energiebesparing op tot bijna € 350.
TEGEL, STEEN & GIETVLOER
Het beste type vloer om te gebruiken met vloerverwarming is tegels en steen. Tegel en steen hebben een hoge thermische geleidbaarheid, wat betekent dat de warmte van een vloerverwarmingsbuis of draad snel naar het vloeroppervlak overgaat.
Een kruipruimte heeft een gemiddelde temperatuur van zo'n 12 graden Celsius.
Schelpen isolatie wordt al eeuwen toegepast als bodemisolatie onder woningen. Het is misschien wel een van de oudste vormen van isolatie. Schelpen zorgen door hun vorm voor een dikke isolatielaag op de bodem van uw kruipruimte. Daarnaast staan schelpen bekend om hun vochtwerende werking.
Pir en kooltherm isolatie hebben de hoogste isolatiewaarde. De isolatiewaarde is afhankelijk van de lambdawaarde en de dikte van het isolatiemateriaal. De lambdawaarde geeft aan hoe goed het materiaal warmte en kou geleidt. De lambdawaarde van het materiaal en de dikte bepalen samen de uiteindelijke Rd-waarde.
Daarnaast hebben EPS platen ook een lagere isolatiewaarde dan PIR platen. Dit betekent dat wanneer je gaat isoleren met EPS, je een dikke laag EPS isolatie moet aanleggen om dezelfde isolatiewaarde te verkrijgen.
Over-isoleren bestaat dus niet, slecht isoleren wel. Is het isolatiemateriaal niet juist aangebracht of vergeet je om luchtdicht te isoleren, dan ontsnapt de warmte toch en krijg je op termijn problemen met condensatie en schimmelvorming.