De kans is groot dat wanneer je stress hebt jouw vertering op een lager pitje is gezet. Daardoor kunnen de darmen het binnengekomen voedsel niet meer goed verwerken. Hierdoor kun je onder andere krampen, wisselende ontlasting en een opgeblazen buik ervaren.
Bij stress, een depressie of burn-out kunnen de overvloed aan stresshormonen ervoor zorgen dat je buik en darmen compleet van slag raken. Dit is vaak te herkennen aan een versnelde, of juist erg trage, stoelgang.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Vochtbinders zijn middelen die vocht vasthouden in de darm. Hierdoor wordt de ontlasting zachter. Voorbeelden zijn magnesiumoxide en magnesiumsulfaat en macrogol (o.a. Movicolon®, Transipeg®, Forlax®, Molaxole®). Ook deze middelen geven geen 'luie' darm en kunnen zonder problemen langdurig gebruikt worden.
Darmklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Aandoeningen van de darm, zoals parasieten of bacteriën, daling van de darmflora, overgroei met Candida of een glutenintolerantie kunnen gepaard gaan met de volgende klachten: Winderigheid of een opgezette buik.
Je spijsvertering en microbioom houden van onbewerkte en pure voeding. Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
Gevarieerd eten met veel groenten en fruit, weinig suikers en hier en daar wat gefermenteerde producten gebruiken kan al een heel pak helpen. Daarnaast kan je ook altijd de hulp van een probioticum zoals Enterol inschakelen om je darmflora weer helemaal in balans te brengen!
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
De kruiden in onze herb-a-lot zoals kamille, pepermunt en salie hebben een kalmerende en rustgevende werking, ook voor je darmen. Pepermunt wordt vooral geadviseerd bij spijsverteringsproblemen en is een ideaal recept na de feestdagen of na een vullende maaltijd.
5. Overwegend mild voor je darmen. Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora [12-14]. Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering.
De klachten van PDS verschillen van persoon tot persoon, en zelfs per persoon kunnen de klachten nog weer van dag tot dag verschillen. Soms hebben mensen maanden achtereen klachten, gevolgd door klachtenvrije perioden. En daarna treden de klachten weer op.
Let wel op! Niet alle vezels zijn op elk moment geschikt. Kies steeds voor “zachte” vezels, d.w.z. bereide groenten zal u vaak beter verdragen dan (teveel) rauwkost, fruit eet u beter geschild, steenfruit (krieken, kersen, …) gebruikt u best niet in te grote hoeveelheden.
Klachten / symptomen dikke darm onsteking
Meest voorkomende symptoom: buikpijn. Koorts en rillingen. Misselijkheid. Braken.
Gezonde ontlasting is bruin en smeuïg. Dan kan veranderen door wat je eet. Zo zorgt spinazie voor een groenige kleur en maken bietjes of rode kool je ontlasting een beetje rood. Dat is normaal.
Er is een verband tussen darmklachten en rugpijn. Een onregelmatige stoelgang kan leiden tot pijn in de onderrug. Veel mensen hebben tegenwoordig een minder goede darmflora.