Het incassobureau mag niet: beslag leggen op uw spullen, bankrekening, loon of uitkering. uw woning leeghalen (ontruimen) of u uit huis zetten.
Schuldeiser schakelt incassobureau in
U krijgt 14 dagen de tijd om de rekening alsnog te betalen. Doet u dat niet, dan moet u naast de rekening ook incassokosten betalen.
Reageert u niet op deze aanmaning, dan kan de schuldeiser een incassobureau of een deurwaarder inschakelen. Meestal wordt eerst nog een aanmaning gestuurd mét incassokosten. Reageert u niet, dan komt de deurwaarder bij u aan de deur met een dagvaarding. Dat is een uitnodiging om naar de rechtbank te komen.
Als je weigert je schulden te betalen, kan je een gerechtsdeurwaarder of incassobureau aan je broek krijgen. Hoe kunnen zij je benaderen, wat mogen ze wel en niet van je eisen en wat kan jij doen, als je niet akkoord gaat bijvoorbeeld? Dit moet je weten over jouw rechten als consument.
Andere klacht over incassobureau
Dien uw klacht dan schriftelijk in bij het incassobureau en bij de schuldeiser. Het incassobureau werkt namelijk in opdracht van de schuldeiser.
Een incassobureau zorgt ervoor dat u openstaande rekeningen betaalt, zonder dat u naar een rechter moet. Het mag bijvoorbeeld: aanmaningen sturen. herinneringen sturen.
Vraag een betalingsregeling
Klopt de rekening, maar kunt u niet in 1 keer betalen? Neem dan contact op met het incassobureau of bedrijf en vraag om een betalingsregeling. Of stuur onze voorbeeldbrief betalingsregeling. U kunt de rekening dan misschien in delen betalen.
Zaken die je nodig hebt om normaal te kunnen leven, zoals een bed, tafel en stoelen, een koelkast... mag hij in principe niet in beslag nemen. Ook bijvoorbeeld boeken en schoolmateriaal van kinderen en maaltijcheques mogen niet in beslag genomen worden.
Een incassobureau moet dus altijd een gerechtsdeurwaarder inschakelen voor het betekenen van een dagvaarding of vonnis. Vervolgens kan alleen een gerechtsdeurwaarder alle door de wet beschikbaar gestelde dwangmaatregelen aan uw schuldenaar opleggen om hem tot betaling te dwingen.
Gerechtelijke incassoprocedure
In deze laatste aanmaningen krijgt uw debiteur telkens een aantal werkdagen de tijd. Indien uw debiteur geen verweer voert, kunnen wij dus in principe na twee tot vier weken een gerechtelijke incassoprocedure opstarten.
Een incassomachtiging intrekken
Eventueel houd je de komende incasso tegen met een rode kaart. Je trekt daarmee je machtiging in. Print de kaart, vul de gegevens in en stuur hem naar het bedrijf dat incasseert. Een Digitale Incassomachtiging trek je in via de website van dat bedrijf.
In de praktijk moet er momenteel een gerechtsdeurwaarder onder de arm genomen worden en moet deze langs gaan bij alle verschillende banken om er beslag te laten leggen op deze bankrekening waar uw schuldenaar net geld op zou hebben ontvangen. Er is hiervoor t.a.v. elke bank een afzonderlijke betekening nodig.
Uw beslagvrije voet mag niet hoger zijn dan 95% van uw inkomen. Zo houdt u 5% van uw inkomen over om uw schulden mee af te lossen. In bijzondere situaties kunt u de deurwaarder vragen om uw beslagvrije voet te verhogen. Bijvoorbeeld als u hoge woonkosten heeft.
Een gerechtsdeurwaarder kan beslag leggen op uw goederen. Een schuldeiser of een incassobureau kan dat niet.
Incassokosten zijn kosten die een schuldeiser maakt om de onbetaalde factuur te innen voorafgaand aan een gerechtelijke procedure. U kunt het zien als administratiekosten die de schuldeiser moet maken bovenop zijn factuur. De schuldeiser kan deze kosten op u, de schuldenaar, verhalen.
Indien onbekend is bij welke bank de debiteur een bankrekening aanhoudt kan de deurwaarder bij de verschillende banken informeren of zij geldmiddelen van de debiteur onder zich hebben. De kosten die de deurwaarder hiervoor bij de debiteur in rekening brengt bedragen € 89,36 (2023).
Op voorwaarde dat de gerechtsdeurwaarder beschikt over een uitvoerbare titel, heeft hij het recht om binnen te komen, desnoods tegen uw wil. Zonder aanwezigheid van een politieagent mag hij de toegang tot uw woning niet forceren (art. 1504 Ger.
Klacht indienen tegen incassobureau
Als je het niet eens bent met de werkwijze van een incassobureau dien dan schriftelijk een klacht in bij het incassobureau. Wanneer dit onvoldoende oplevert kan een klacht ingediend worden bij de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso- ondernemingen (NVI).
Kan ik mijn inboedel op naam van iemand anders zetten? Neen.
De deurwaarder mag 3 maanden achter elkaar beslag leggen. De deurwaarder mag alle bijschrijvingen van 1 week in beslag nemen. De deurwaarder mag niet alleen uw saldo, maar ook uw kredietruimte in beslag nemen. Uw kredietruimte is het bedrag dat u rood mag staan.
U kunt een spoedprocedure (kort geding) starten waarbij u de rechter vraagt het beslag op te laten heffen. U doet dit bij de voorzieningenrechter van de rechtbank waar het beslag is aangevraagd. Voor deze procedure is een advocaat verplicht.
Staat er bijvoorbeeld niet in dat u incassokosten moet betalen, of zijn de incassokosten te hoog? Stuur dan een aangetekende brief aan de schuldeiser of het incassobureau. Leg uit waarom u het niet eens bent met de aanmaning. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief onjuiste of onterechte incassokosten.
Maak daarvoor een afspraak met een schuldhulpverlener van de afdeling Schuldhulpverlening van uw gemeente. Bel met het gratis telefoonnummer 0800 – 8815, zij verbinden u door met de gemeentelijke schuldhulpverlening. U kunt het adres van uw gemeente ook vinden op deze pagina van overheid.nl.
Het is verstandig om uw debiteur te blijven herinneren aan uw vordering. Wacht daarom, als de termijn van uw betalingsherinnering is verstreken, niet langer dan drie dagen met het verzenden van een aanmaning.