Wilt u weten hoeveel Watt u op een groep kunt aansluiten, dan vermenigvuldigt u de stroomsterkte met de spanning op het stopcontact. Dit betekent dat u in het beschreven voorbeeld 3.520 Watt op een groep aan mag sluiten: 16 x 220. U kunt ook zeggen, dat er op een groep 3,52 kW mag worden aangesloten.
Wat bij de huidige netspanning van 230 Volt dan 2300 VoltAmpère(VA) aan vermogen mogelijk maakt. Tot ruwweg 2000 Watt/VA is er dus met de wandcontactdozen en stekers geen direct probleem te verwachten.
Houd altijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 Watt aan stroom door een groep mag lopen. Als je 3500 Watt als standaard aanhoudt zit je altijd goed. Wanneer je de officiële berekening erop los laat zijn verschillende uitkomsten mogelijk. De uitkomst is afhankelijk of 220 Volt of 230 Volt wordt aangehouden.
Een stopcontact is meestal voorzien om zes draden aan te sluiten, waardoor het makkelijk wordt om er de drie extra draden op aan te sluiten. De gele/groene draad zorgt voor de aarding en steek je in de middelste klem.
Er worden altijd maximaal 10 aansluitpunten per groep aangehouden Menko.
Zo wordt geadviseerd om apparaten die een vermogen hebben van meer dan 2.000 watt, op een aparte groep aan te sluiten. Denk daarbij aan de wasmachine, de wasdroger, vaatwasser, combimagnetron of oven. Houd hier rekening mee bij het samenstellen van je groepenkast.
Je kunt je wasmachine en droger niet op één groep aansluiten. Hierbij is het risico op overbelasting te groot en riskeer je brand. Als je toch deze apparaten tegelijk op hetzelfde stopcontact wilt hebben, kun je gebruikmaken van een dubbele trekschakelaar.
Bij een stopcontact gebruik je bruine, blauwe en geelgroene installatiedraden. De geelgroene draad is de aarde, deze bevestig je altijd in het midden van een stopcontact. De bruine fasedraad en blauwe nuldraad sluit je aan op de zijkanten. Aan de linkerkant zit de ene draad en aan de rechterkant de andere.
Kabels met draden van 2,5 mm² doorsnede zijn te gebruiken bij verbruikers van maximaal 20A, bij voorkeur 16A. Er zijn ook lichtpunten die iets meer verbruiken en daarom met kabels van 2,5 mm² moeten voorzien worden. Stopcontacten zijn ook een goed voorbeeld van deze kabels.
Diameter van een elektriciteitskabel
Elektriciteitskabels van 1,5mm² gebruiken we doorgaans voor verlichting, kabels van 2,5mm² voor stopcontacten.
Volgens de AREI, het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties, mag je maximaal 8 stopcontacten plaatsen per stroomkring. Daarbij telt een meervoudig stopcontact als één. Schakel voor je begint altijd eerst de stroomgroep van de ruimte waar je gaat werken uit.
Een 1 Fase 16 Ampère-aansluiting kan een maximaal laadvermogen van 3,7 kW leveren. Een ook voorkomende 1 Fase-aansluiting is 1 Fase 32 Ampère. Deze aansluiting kan bijna een 2 x zo groot vermogen leveren namelijk een maximaal vermogen van 7,3 kW.
In praktijk treedt een overbelasting op wanneer te veel apparaten zijn aangesloten op één stopcontact of elektrische kring. Er wordt dus meer elektriciteit gevraagd om de apparaten draaiend te houden, dan het circuit aankan. Deze overbelasting leidt tot een elektrische overbelasting.
Als u een paar dagen van huis bent, kan het helemaal geen kwaad om een aantal stekkers uit de stopcontacten te halen. Elektrische apparaten kunnen namelijk ongemerkt veel stroom gebruiken, ook als ze uit staan.
Volgens Milieu Centraal kan een gemiddeld Nederlands huishouden al snel 100 euro per jaar besparen als de stekkers van niet-essentiële apparaten uit het stopcontact gehaald worden. Maar dit is natuurlijk wel afhankelijk van het aantal (oude) apparaten in je huis.
Geschikt voor maximaal ca. 10 ampere in 12 en 24 volt installaties. Bij 12 volt betekent dit een maximaal vermogen van de aangesloten verbruikers van ca. 150 watt.
Hoeveel stroom door 4 mm2? Over een 4mm² kan je 25A stroom sturen.
Voor 12 of 24 V DC systemen geldt 3 Ampère stroom per 1 mm² kabeldiameter. Voor 230/120 V AC systemen geldt 6 Ampère stroom per 1 mm² kabeldiameter.
Tegenwoordig moet elk stopcontact in de woning geaard zijn. Dit betekend dat de stopcontacten moeten worden aangesloten met 3 draden, een bruine, een blauwe en een groen/gele. Ook moet in de Groepenkast een aardlekschakelaar worden geplaatst.
Met de stelschroeven links en rechts zorg je ervoor dat het dubbele stopcontact vastklemt in de muur of de inbouwdoos. Deze klemmen gaan vanzelf naar buiten als je de schroeven aandraait. Met de openingen links en rechts op de draagring, zet je het dubbele stopcontact stevig vast in de inbouwdoos.
Moet een wasmachine op een aparte groep? Men vraagt zich telkens af of een wasmachine op een aparte groep moet worden aangesloten of niet. Volgens de NEN 1010 moeten alle apparaten met een vermogen van meer dan 2000 Watt op een aparte groep worden aangelsoten.
Je mag wel meerdere apparaten op dezelfde groep aansluiten tenzij je kunt voorkomen dat je apparaten tegelijkertijd aan komen te staan. Voor een wasmachine en droger kan dat met een aparte stekkerdoos of met een schakelaar voor deze twee apparaten, zoals deze.
Een gemiddelde wasmachine vraagt ongeveer 3000 watt. Daarom is een aparte groep voor uw wasmachine verplicht. Hetzelfde geldt voor de wasdroger.