Een herstelbewijs is een bewijs dat u positief getest bent op aanwezigheid van het coronavirus. Vanaf 18 maart 2023 is het niet meer mogelijk om u bij de GGD te laten testen om een herstelbewijs te krijgen. U gaat hiervoor vanaf die datum naar een commerciële testaanbieder.
Geen DigiD: papieren bewijs aanvragen
Dan kunt u contact opnemen met de helpdesk van CoronaCheck via 0800 - 1421. U wordt dan doorverwezen naar een telefoonsysteem waar u zelf uw coronabewijs via de telefoon kunt aanvragen.
Heeft u een coronaprik gekregen? Dan kunt u een vaccinatiebewijs ophalen met de CoronaCheck-app of via CoronaCheck.nl. Maak uw QR-code via Coronacheck.nl.
Een vaccinatiebewijs is iets anders dan een herstelbewijs. Het herstelbewijs krijgt u na een corona-besmetting. U heeft dan tot 180 dagen na de positieve test een geldig herstelbewijs.
De geldigheid van het herstelbewijs wordt 180 dagen. Ook deze geldigheid wordt met terugwerkende kracht aangepast. De geldigheid van de bewijzen wordt automatisch aangepast in de CoronaCheck-app. Dit kan tot 14 dagen duren.
Bel dan met de Helpdesk: 0800-1421 of stuur een e-mail naar [email protected]. Zij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag 08.00 – 18.00 uur.
U kunt het certificaat digitaal opvragen via CovidSafeBE-app, mijngezondheid.be(opent in nieuw venster) of mijnburgerprofiel.be(opent in nieuw venster) op te halen, eventueel met hulp uit uw omgeving als dat nodig is. Een herstelcertificaat is beschikbaar vanaf de 12de dag na een positieve PCR/RAT-test.
Om je certificaat te vernieuwen, druk je in de CovidSafe-app op de knop “Controleer op nieuwe certificaten”. Meld je vervolgens aan via itsme of eHealth. De vernieuwde certificaten met aangepaste geldigheidsduur zullen dan automatisch verschijnen in de app.
De vaccinatie zal niet gebeuren als je koorts of een acute infectieziekte hebt. Ook niet wanneer je één van de symptomen van COVID-19 hebt. Evenmin zullen de mensen die allergisch zijn voor een bestanddeel van het vaccin of die bij een vroegere vaccinatie een ongewenste reactie kregen, niet gevaccineerd worden.
Kans op corona na vaccinatie
Je kunt na vaccinatie nog corona krijgen. De kans om ernstig ziek te worden door corona is kleiner, omdat je door vaccinatie beter beschermd bent. Het is daarom belangrijk om de vaccinaties van de basisserie te halen en daarna een herhaalprik.
Online kunt u uw certificaten downloaden op websites zoals Mijn Burgerprofiel(opent in nieuw venster), mijngezondheid.be(opent in nieuw venster), MyHealthViewer(opent in nieuw venster) of HelenaCare(opent in nieuw venster).
Voor het afleveren van een herstelcertificaat:
Een positieve PCR- of antigeentest die meer dan 12 dagen geleden afgenomen is, maar niet meer dan 180 dagen. Andere soorten testen komen hiervoor niet in aanmerking. Een correcte rapportering van het resultaat door het laboratorium, arts of apotheker aan Sciensano.
In de CoronaCheck-app en op CoronaCheck.nl kunt u een coronabewijs maken. Dit kan een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs zijn. De CoronaCheck-app is voor reizen binnen de EU. En voor een aantal landen buiten de EU.
De onderzoekers stelden vast dat antistoffen na drie tot zes maanden uit het bloed verdwijnen, maar dat betekent niet noodzakelijk dat je dan opnieuw vatbaar bent voor corona-infecties.
In de studie van Yonker 2021 onder kinderen, nam de kans op het aantonen van kweekbaar virus al af na dag 5. Bij ernstige ziekte kan kweekbaar virus mogelijk langer worden aangetoond, tot 10-14 dagen (Basile 2021, Walsh 2020 , Nolmura 2021, Folguiera 2021, Young 2021).
Mensen die een besmetting met het coronavirus achter de rug hebben, ontwikkelen antistoffen tegen het virus en zijn voor een bepaalde periode immuun. Deze antistoffen verdwijnen echter geleidelijk, waardoor een nieuwe besmetting opnieuw kan leiden tot covid-19.
We nemen aan dat de kans om andere mensen te besmetten blijft bestaan tot drie dagen na het stoppen met hoesten of drie dagen na het verdwijnen van de koorts. We gaan er van uit dat je veertien dagen na het begin van de symptomen niet meer besmettelijk bent, op voorwaarde dat je geen symptomen meer hebt.
Een lage Ct-waarde betekent dat er weinig cycli nodig waren om het virus aan te tonen. Er zaten dan veel virusdeeltjes in het monster. Dit betekent overigens niet dat de patiënt hiervan heel ziek hoeft te zijn. Maar een patiënt met veel virusdeeltjes kan wel besmettelijker zijn.
Let wel op: deze certificaten kunnen “vervallen” en moet u na een jaar vernieuwen. U opent daarvoor uw covid safe app en gebruikt de knop 'Controleer op nieuwe certificaten' om vaccinatiecertificaten van ouder dan 1 jaar terug als geldige certificaten te activeren.
Oproepkaart kwijt
In dat geval kunnen ouders een nieuwe oproepkaart aanvragen via de Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma's (DVP). Een al gemaakte afspraak voor een vaccinatie hoeft niet afgezegd te worden als de oproepkaart kwijt is.
De technische handtekening op alle certificaten van volledige vaccinatie of boosterprik worden vanaf nu na 1 jaar automatisch vernieuwd zodat u ze daarna terug een jaar als geldig certificaat in uw app ziet staan.
Het aantal dagen tussen expositie en ontwikkeling van klachten varieert tussen de 1-14 dagen, mediaan 5 dagen voor het wild-type- (Wuhan) virus (Lauer 2020) en 3-4 dagen voor de omikronvariant (Brandal 2021). 99% van de personen ontwikkelt binnen 14 dagen klachten (Lauer 2020, Jansen 2021).
Om je persoonlijke COVID-certificaat te verkrijgen, installeer je eenvoudigweg de CovidSafeBE-app. Gebruik je liever een website? Dan kan je terecht op één van onderstaande overheidswebsites om jouw certificaat te downloaden. Op vraag kan je jouw vaccinatiecertificaat ook per post ontvangen.