Het verschilt per persoon maar gemiddeld moet een bh na 4 keer dragen gewassen worden. Let wel, als je wat sneller transpireert is het aan te raden je bh eerder te wassen.
Wanneer je je beha te weinig wast, kan er onder andere olie, viezigheid, lotion, micro-organismen, schimmel en zelfs geurtjes in de stof trekken. En daar wil je natuurlijk niet mee rondlopen. Daarom geven experts aan dat je je beha gemiddeld na twee of drie keer dagen zou moeten wassen.
Veel vrouwen denken dat de levensduur van een bh wordt verlengd door de bh zo min mogelijk te wassen. Maar niets is minder waar, want je mag een bh niet langer dan twee dagen achter elkaar dragen zonder te wassen.
Een BH van goede kwaliteit gaat gemiddeld 90 draagdagen mee. Dit betekent dat je met vier BH's een heel jaar vooruit kan.
Integendeel zelfs: door minder vaak een beha te dragen, worden je borsten net stéviger, omdat je bindweefsel en ondersteunende ligamenten zich beter kunnen ontwikkelen. Een beha dragen is dus nergens voor nodig."
In je borst lopen ligamenten die ook wel de ligamenten van Cooper worden genoemd. Dit is bindweefsel wat helpt om je borsten in vorm en op hun plek te houden. Geen beha dragen zou ervoor zorgen dat deze ligamenten minder sterk worden, waardoor je borsten zouden gaan hangen en hun vorm zouden verliezen.
Zorg daarom dat je minimaal vier bh's in je kledingkast hebt liggen, adviseert ze. Zo hoef je ze maar één keer per week te wassen en heb je veel langer plezier van je favoriete bh. Twijfel je of je bh nog voldoende stevigheid biedt? Zo zie je wanneer het tijd is om 'm te vervangen.
Tien tot vijftien minuten is voldoende. Een tip: Wrijf niet! Wanneer je met de hand gaat wrijven over een BH, dan gaat het vuil alleen maar meer in jouw BH zitten, weken is dus écht voldoende. Spoel je BH na het weken af met koud water (zonder te wrijven) Laat je BH's vervolgens liggend (met de cup naar boven) drogen.
Nadelen van slapen met beha
Het zweet kan irritaties op je borsten veroorzaken, je kunt er zelfs schimmels door krijgen! Daarnaast zal een beha met ijzeren beugels snel in je lichaam porren, wat niet alleen oncomfortabel is, maar ook inwendige cystes kan veroorzaken.
Het is al niet meer hygiënisch om je bh langer dan drie dagen te dragen. Je bh 'verzamelt' door al dat dragen namelijk oliën van je huid, maar ook deodorant en zweet gaan in je bh zitten. Niet zo fris dus. Vooral niet na een warme en drukke dag.
80% van de vrouwen draagt de verkeerde bh maat. Een onderzoek van TNS Nipo onder ruim duizend vrouwen toont dit aan. Een kwart van deze vrouwen heeft nooit de bh maat op laten meten.
Maar wanneer heb je dan wel je eerste bh nodig? Als je je zonder bh niet meer prettig voelt, als de tepels en beginnende bollingen door je shirt heen goed te zien zijn of als ze tijdens het lopen of met sporten pijn doen, is het tijd om een bh te gaan dragen.
Uw bh moet achteraan en vooraan op dezelfde hoogte zitten, mag bij het dragen niet verschuiven en nergens snijden of duwen. Een optimale ondersteuning van de borsten is belangrijk. De bandjes zitten te los en glijden van de schouders af. De bandjes zijn te kort ingesteld en snijden in de huid.
Er zijn nog meer redenen waarom een bh relatief veel stof kost en tijd om te maken. Zo wordt bij duurdere bustehouders het patroon van de stof gespiegeld en dat betekent meer snijafval dat niet kan worden gebruikt. Ook maakt het uit of de patroondelen uit de stof worden gestanst of gelaserd.
Is de BH nog draagbaar, dan kun je ze inleveren in een kledingbak, of bij een kringloopwinkel. Is je BH niet meer draagbaar dan kun je ze inleveren bij je gemeentelijke afvalbrengstation.
Het belangrijkste bij een eerste bh is dat je een bh koopt die lekker zit. Je borsten groeien tenslotte, en kunnen dus wat gevoeliger zijn. Waarschijnlijk moet je in het begin wel even wennen aan je eerste bh, dit is heel normaal. Ook is het belangrijk dat een bh goede ondersteuning geeft.
Wat kan het u schelen dat ik geen bh draag? Free the nipple!
Een beha die perfect geschikt is voor JOUW activiteiten. Kies voor natuurlijke materialen, zoals katoen of zijde; deze zijn stevig een veerkrachtig en laten de huid ademen. Om de juiste en goede beha te vinden/kopen, laat je altijd door een deskundige verkoopster adviseren en begeleiden.
De juiste bh zorgt niet voor rare striemen en rode afdrukken. In tegendeel: een goede bh biedt je borsten en schouders ondersteuning en kan hiermee lichamelijke klachten zoals bijv. nek-en rugpijn helpen voorkomen. Helemaal als je grotere borsten hebt.
Veel bh's zijn gemaakt van kwetsbare materialen zoals kant, satijn of zijde en moeten daarom met zorg behandeld worden. Doe je dat niet, dan kan de wasmachine de beugel en de cups vervormen. Was bh's daarom alleen samen met kledingstukken van hetzelfde materiaal, op een fijnwasprogramma van maximaal 30 graden.
De band moet zo strak zitten dat deze niet wegglijdt, ook niet tijdens het bewegen. Bijvoorbeeld als de armen omhoog gaan. Als de band insnijdt, is de maat te klein, indien de bh glijdt of omhoog gaat op de rug dan is de omvang te groot.
Het dragen van een te kleine of slecht zittende beha kan leiden tot pijn in de schouders en armen, spanning in het schouderbereik, hoofdpijn, halswervelklachten maar ook rugpijn in de dieper gelegen wervelkolom. Smalle, insnijdende en slecht verlopende schouderbandjes kunnen spieren en schouders belasten en irriteren.