Een lage saturatiewaarde is normaal duidelijk te merken. Patiënten voelen zich benauwd en hebben weinig energie. Bij een saturatie van minder dan 75 procent verliezen mensen vaak het bewustzijn. Bij het coronavirus werkt het net even anders.
Bij bloedarmoede zit er te weinig hemoglobine in het bloed. Het bloed kan dan te weinig zuurstof naar de lichaamscellen brengen. Dit kan klachten geven, zoals moe zijn, duizeligheid, het gevoel hebben dat u flauwvalt of snel kortademig worden. Bloedarmoede komt bij vrouwen het vaakst door heftig ongesteld zijn.
In vergelijking met andere organen is het brein enorm gevoelig voor zuurstoftekort. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ ontdekten waarom: het enzym NOX4, dat vrijkomt in organen die verstokt zijn van zuurstof, richt alleen in de hersenen grote schade aan.
Een tekort aan zuurstof in de hersenen kan komen door inwendige of uitwendige oorzaken. Denk bij uitwendige oorzaken aan te water raken, op grote hoogte blijven, koolmonoxidevergiftiging, gebruik van alcohol of drugs of een ongeval of verstikking.
Dit betekent dat er minder zuurstof in de lucht zit. Je lichaam gaat dit compenseren door meer rode bloedlichaampjes aan te maken. Rode bloedlichaampjes zorgen voor het 'transport' van zuurstof vanuit je longen naar je spieren. Daarnaast vervoeren ze afvalstoffen vanuit je spieren.
Bij chronisch ademhalingsfalen ben je overdag vaak vermoeid en heb je last van geheugen- en/of concentratiestoornissen. Je lippen, vingers en tenen kunnen blauw kleuren (cyanose). Gezien de klachten vooral 's nachts verergeren, slaap je vaak rusteloos en word je slaperig en met hoofdpijn wakker.
Een normale saturatie zit tussen de 95% en 99%. Is dit bij jou lager dan 94%? Dan is het verstandig om je huisarts te bellen. Een lage saturatie kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid.
Stress (negatieve gevoelens, angst, spanning) prikkelt het ademcentrum. Hierdoor ga je sneller en meer via de borstkas ademen (verkeerd ademen). Vervolgens daalt de hoeveelheid koolzuur in je bloed.
Klachten door zuurstoftekort Klachten die mogelijk op zuurstoftekort wijzen zijn: onrust, kortademigheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid, hartkloppingen, sufheid en slecht in slaap komen.
Wanneer je voldoende beweegt, raken je hersenen goed doorbloed en krijgen ze de zuurstof die ze nodig hebben. Nieuwe hersencellen worden gevormd en verbindingen tussen zenuwcellen worden sterker. Daarnaast verbetert de communicatie tussen de hersencellen. Dit alles zorgt ervoor dat je hersenen langer soepel blijven.
Zuurstofmeting. Om vast te stellen of verstikkingsgevaar zich voordoet moet er een zuurstof concentratiemeting zodanig worden uitgevoerd dat deze een vrijgave geeft over de gehele ruimte. Een zuurstof meting kan worden uitgevoerd met een zuurstofmeter, gasdetector of een explosiemeter.
Patiënten kunnen echter ook thuis de zuurstofsaturatie meten met een pulse oximeter of smartphoneapp.
Het is normaal dat de waarden tijdens het slapen iets lager zijn en voor sommige gebruikers kunnen de waarden lager zijn dan 95%.
Saturatie wordt met een percentage aangegeven, omdat het meet hoeveel procent van het hemoglobine zich in de rode bloedcellen heeft gebonden. In een gezonde toestand wordt een saturatiewaarde tussen de 95% en 100% gehanteerd. Dit is ook een normale saturatiewaarde voor ouderen.
In een gezonde toestand wordt over het algemeen een saturatiewaarde tussen 95% en 100% aangehouden, een percentage dat ook geldt voor ouderen. In sommige gevallen kan de zuurstofsaturatie lager zijn dan de norm. Komt deze onder de 90% te liggen, dan is het verstandig om een dokter te raadplegen.
Als u teveel zuurstof binnen krijgt (bijvoorbeeld als u extra zuurstof inneemt voor uw COPD) kan het de opstapeling van CO2 versterken. Als u last heeft van hypercapnie neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts of het ziekenhuis.
Waarom belangrijk? Vitamine B12 (cobalamine) is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren.
Zuurstof komt binnen via de neus of mond. Via de luchtpijp en de bronchi komt de zuurstof in de longen terecht. De bronchi vertakken zich in steeds kleiner wordende 'buisjes', deze worden de bronchioli genoemd. De bronchioli monden uiteindelijk in de alveoli, deze worden ook wel longblaasjes genoemd.
De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: hoesten, piepen, snel ademen en een snelle hartslag. Eten en drinken gaat vaak moeizaam, en het kind is humeurig of wil niet spelen. Vaak kunt u ook aan de houding van uw kind zien of er sprake is van benauwdheid.
Benauwd en moe
In de loop van maanden of jaren gaan de longen achteruit: de longinhoud wordt kleiner en het ademen gaat moeilijker. Vooral bij inspanning hebben mensen met longfibrose last van hevige benauwdheid en kortademigheid. Daarnaast zorgt longfibrose vaak ook voor klachten als vermoeidheid en lusteloosheid.
Oorzaak disfunctioneel ademen
Vaak ontstaat disfunctioneel ademen naast of ten gevolge van een ander probleem bijvoorbeeld astma, COPD, een doorgemaakte longontsteking of longembolie. Het kan ook na een operatie of een trauma optreden.
Een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling of pijn bij het ademhalen komen ook voor. Je benauwd voelen is erg naar en kan eng zijn. Voor sommige mensen voelt het als (bijna) stikken. Als je iets wilt doen terwijl je benauwd bent, is dat vaak lastiger.
COPD staat voor 'chronic obstructive pulmonary disease'. Bij COPD hebt u last van vernauwing van de luchtwegen als gevolg van ontsteking en kunnen de longen ook beschadigd zijn. Hierdoor ontstaat vervolgens benauwdheid. COPD wordt meestal veroorzaakt door roken.