De werkgeversverklaring en de salarisstrook zijn vanaf 15 juli, net als voor de coronacrisis, weer drie maanden geldig. De geldigheidsduur van de perspectiefverklaring, arbeidsmarktscan en inkomensverklaring voor ondernemers gaat weer terug naar zes maanden.
Loonstrook. Met een recente loonstrook toon je je maandelijkse inkomen aan. De loonstrook mag niet ouder zijn dan één maand. Let op dat hier ook het rekeningnummer op staat waar je salaris op wordt gestort.
Een werkgeversverklaring is een document waarin de details staan over onder andere je inkomen en je dienstverband (vast of tijdelijk) in loondienst. Een werkgeversverklaring mag niet ouder zijn dan drie maanden op het moment dat je het document bij je hypotheekadviseur aanlevert.
Hoe lang is een intentieverklaring geldig? In de meeste gevallen vragen hypotheekverstrekkers om een intentieverklaring die maximaal drie maanden oud. Je kunt dus rekening houden dat een intentieverklaring maximaal 3 maanden geldig is.
Hoe lang is een werkgeversverklaring geldig? Drie maanden: dat is over het algemeen bij een werkgeversverklaring de geldigheid. Tijdens de coronaperiode is dit echter ingekort naar twee maanden. Let er dus op dat de geldigheid niet verloopt en dat je op tijd een nieuwe verklaring aanvraagt als dat nodig is.
De salarisstrook dient recent te zijn, bij voorkeur de meest recente die je bezit. Je mag ook een oudere loonstrook aantonen mits deze maar niet ouder is dan 3 maanden. De salarisstrook mag een kopie zijn zo lang alles duidelijk leesbaar is en er geen onderdelen ontbreken doordat ze buiten de kopie vallen.
Je hebt alleen een intentieverklaring nodig als je een hypotheek wilt aanvragen, maar geen vast contract hebt. Je hebt een tijdelijk of flexibel contract als je uitzendwerk of seizoenswerk doet of als je een nulurencontract of een oproepcontract hebt.
De inkomensgegevens moeten gelijk zijn aan het bruto jaarsalaris op de loonstrook. Vul altijd het werkelijke salaris in; dus bij parttimers niet het salaris op basis van fulltime. Gaat u op de werkgeversverklaring alvast rekening houden met een toekomstige salarisstijging?
Zoals de meeste zakelijke documenten, komt ook de intentieverklaring bij de afdeling personeelszaken vandaan. HR verwerkt de aanvraag voor de aangevraagde intentie/werkgeversverklaring en stuurt deze meestal binnen 5 werkdagen op. De meeste bedrijven hebben een kant-en-klare template voor een werkgeversverklaring.
Onder de voorwaarden dat je op hetzelfde niveau blijft presteren en de bedrijfsomstandigheden gelijk blijven. De meeste werkgevers doen niet moeilijk over het invullen, maar houd er rekening mee dat je deze intentieverklaring misschien niet krijgt.
Uit de rechtspraak volgt dat de werkgeversverklaring geen voor de werkgever bindend document is. Een werknemer kan geen vast contract afdwingen als de werkgever in de werkgeversverklaring de hierboven geciteerde vraag met “ja” heeft beantwoord en er geen bijkomende omstandigheden zijn.
Een werkgeversverklaring wordt vaak door de hypotheekverstrekker gecontroleerd op het gebied van handschrift. Het handschrift op de werkgeversverklaring moet dus in dezelfde stijl staan.
Alle af- en bijschrijvingen van een volledige maand moeten op het door jou aangeleverde bankafschrift staan. Je mag geen betalingen onleesbaar maken. Zo kan de geldverstrekker onder meer zien of je niet stiekem toch maandelijks een studieschuld of andere lening verzwijgt.
Je moet bijvoorbeeld jouw salarisstrook en de jaaropgaven van de afgelopen drie kalenderjaren tonen. Als dit gemiddelde inkomen hoger is dan het inkomen van het laatste jaar, wordt het laatste jaarinkomen als inkomen gehanteerd.
Een bank heeft het recht om te weigeren
Het is goed om te weten dat een bank altijd de vrijheid heeft om een hypotheekaanvraag te weigeren. Heeft de bank twijfels over bijvoorbeeld jouw betrouwbaarheid of kredietwaardigheid, dan kan en zal de bank weigeren om een hypotheek te verstekken.
Je hebt het recht te weigeren. Er bestaat namelijk geen wettelijke verplichting tot het verstrekken van de verklaring. Het is wel raadzaam een bepaling in je personeelsgids op te nemen, waarin je je het recht voorhoudt om geen werkgeversverklaring af te geven. De werknemers weten dan waar ze aan toe zijn.
Er bestaat een vuistregel die je kunt gebruiken om zelf snel je bruto jaarinkomen te berekenen. Let er wel op dat slechts een indicatie geeft van je bruto jaarinkomen. Zelf je bruto jaarinkomen berekenen als particulier: het bruto maandsalaris x 12 x 108% (vakantiegeld) + dertiende maand en overige toeslagen.
wat is mijn bruto jaarinkomen? Je bruto jaarinkomen / bruto jaarsalaris bestaat uit twaalf keer je bruto maandsalaris, plus je vakantiegeld en andere vaste toeslagen (denk aan een dertiende maand).
Heb je een vast contract, dan wordt je huidige inkomen als stabiel beoordeeld. Dat is een goede basis voor het berekenen van je maximale hypotheek. Voor het aantonen van je inkomen gebruik je een werkgeversverklaring. Vaak kun je ook de Inkomensbepaling Loondienst gebruiken.
Het is mogelijk om een hypotheek af te sluiten met een 0-uren contract – ook wel oproepcontract invalcontract of hulpcontract genoemd. De hypotheekverstrekker kijkt dan naar het gemiddelde bruto jaarinkomen over 3 jaar. Mocht het inkomen van het laatste jaar lager zijn, dan wordt er gerekend met het laagste inkomen.
Een huis kopen zonder eigen geld kan niet meer
Sinds 2018 mag je niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Het is niet meer mogelijk om de bijkomende kosten mee te financieren. Dit moet je zelf kunnen betalen. Hoeveel geld je precies nodig hebt voor je nieuwe huis hangt af van je persoonlijke situatie.
Een werkgeversverklaring heb je altijd nodig als je een huis wilt kopen en in loondienst bent. Ook met een vast contract. De intentieverklaring is een toevoeging op de werkgeversverklaring als je een tijdelijk contract hebt.
Zorg voor een geldige verklaring
De werkgeversverklaring moet ingevuld worden door de werkgever. De werkgeversverklaring kan zowel online als offline ingevuld worden. Nadat het document volledig is ingevuld, moet de werkgever op het document een handtekening plaatsen. De handtekening mag elektronisch zijn.
Een werkgeversverklaring is een document waarin je werkgever zwart op wit zet hoeveel jouw inkomen bedraagt en wat voor type dienstverband je hebt. Deze verklaring moet je verplicht aanleveren bij je hypotheekaanbieder als je in loondienst werkt en een hypotheek wilt afsluiten.