Je kunt je huid het beste 's ochtends én 's avonds reinigen. Dit lijkt misschien overdreven, maar dat is het niet. 's Nachts herstelt je huid van de schade van alle dagelijkse invloeden. Daarbij maakt de huid in de nacht juist meer talg aan, dat als een vettig laagje voelbaar is in de ochtend.
Wist je dat: Het is even belangrijk om je gezicht 's ochtends als 's avonds te reinigen. Tijdens het slapen produceert het lichaam talg. Daarom is het belangrijk om je gezicht 's morgens vrij te maken van overtollig talg en vuil. Bovendien wordt een huidverzorgingsproduct beter opgenomen op een goed gereinigd gezicht!
In de regel is het het beste om twee keer per dag je gezicht te reinigen. 's Morgens om je huid schoon te maken voor de beschermende gezichtsverzorging van de dag, maar ook om vuiligheid wat gedurende de nacht wordt uitgescheiden te verwijderen.
Je wast je gezicht met ijskoud water
Toch heeft je huid er minder aan. Wanneer je koud water gebruikt, openen je poriën zich niet goed, wat als gevolg heeft dat het vuil niet goed weggespoeld kan worden. Je kunt je gezicht het beste wassen met lauw water.
Warm water kan je gezichtshuid uitdrogen. Je poriën gaan open staan en te veel van de huidoliën worden weggespoeld. Daarom is het slim om je huid met koud water te wassen. Door de kou zal je huid harder moeten werken om weer op temperatuur te komen, waardoor de bloedcirculatie toeneemt.
Warm water voelt misschien fijn aan op je gezicht, maar het kan de natuurlijke en beschermende oliën op je huid aantasten. Gevolg: een uitgedroogde huid en een overproductie van talg. Lauw water is het beste om je huid voorzichtig én effectief te reinigen.
Wist je dat je dit eigenlijk beter met koud water kunt doen? Warm water verdampt namelijk sneller dan koud water. Wanneer je water warm gebruikt om de vloer te dweilen, zal het water eenmaal op de vloer snel weer verdampen. Op deze manier blijven ook de zeepresten van het schoonmaakmiddel dat je gebruikt achter.
Als je niet dagelijks je gezicht goed reinigt, gaat al het vuil zich ophopen in je poriën. Hierdoor kan je last krijgen van mee-eters, pukkels en een doffe huid. Zorg er daarom voor dat je zowel 's avonds als 's ochtends je huid goed schoonmaakt. Maar let op: meer dan 2 keer is echt niet nodig.
Je gezicht wassen met douchegel
Waarom niet? Douchegel is veel te agressief voor de gezichtshuid, vooral die heerlijk schuimende varianten. Ze wassen al het natuurlijke vet van je huid weg, waardoor je huid heel droog kan worden. Daarnaast kunnen de ingrediënten in deze producten je huid irriteren.
Een dermatoloog (huidarts) van de Washington University stelt: het is voldoende om één tot twee keer per week te douchen. Alle dagen tussendoor is het voldoende je schaamstreek, oksels en gezicht te wassen. Zo behoud je de natuurlijke oliën in je huid én de bacteriën die goed zijn voor je immuunsysteem.
Daarnaast droogt water je huid uit en kan je beter een reiniger gebruiken die ook verzorgend is. Door te reinigen voorkom je verstopte poriën en een doffe huid. Vooral bij mensen met een vet huidtype kunnen mee-eters en puistjes ontstaan als het gezicht niet goed gereinigd wordt.
Schouders
Iemand die zijn schouders als eerste wast, heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
Was je gezicht met koud water
Zodra je wakker wordt, was je je gezicht met koud water en een bijpassende zeep voor je huidtype, bij voorkeur met botanische extracten met ontstekingsremmende, kalmerende en decongestivumwerking, zoals kamille en venkel. Helpt ook bij het verminderen van oedeem.
De meeste mensen wassen hun gezicht in de avond vaak niet langer dan tien tot vijftien seconden. Of dat genoeg is, hangt eigenlijk vooral af van hoe je reinigt. Maar daarnaast natuurlijk van het product dat je gebruikt.
Stomen kan helaas een blijvend negatief effect op je huid hebben, hoe lekker de warmte ook aanvoelt. Kleine bloedvaatjes kunnen springen (couperose) en rosacea kan - als je er aanleg voor hebt - verergeren.
Als je je gezicht vaker wast met was- en oplosmiddelen die vaak aanwezig zijn in gezichtsreinigers en reinigingsmiddelen voor een vette huid, worden de natuurlijke oliën van het huidoppervlak verwijderd, waardoor het droger wordt, waardoor het lichaam vaak nog MEER talg gaat produceren om te compenseren.
Je kan inderdaad proberen om je huid te reinigen met jojoba olie (100% zuivere olie) of een druppeltje olie toevoegen aan de reiniger. Omdat jojoba olie een lichte olie is en de poriën niet verstopt, is het ook erg geschikt als je last hebt van een vettere huid en/of onzuiverheden.
Die poriën zijn alleen minder zichtbaar. Poriën raken verstopt als dode huidcellen en opgesloten talg – die samen een puistje vormen – de poriën zwart kleuren. Dat vermengde vuil maakt ze zichtbaar zwart én ze kunnen door dit soort verstoppingen ook worden uitgerekt.
Gebruik een peeling of scrub
Met een scrub kan je dode huidcellen en vuil van je gezicht verwijderen, hiermee kan je voorkomen dat deze je poriën verstoppen. Een peeling daarentegen kan je opdelen in mechanische of chemische peelings. Een mechanische peeling is bijvoorbeeld een laserbehandeling of microdermabrasie.
“Wanneer het water warm is, verdampt het sneller en blijven de zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen op de vloer komen en de vloer gaat plakken.”
Voor veel vloeren is agressief schoonmaakmiddel geen goed idee, dus kun je beter allesreiniger of afwasmiddel gebruiken. En hoewel er uitzonderingen bestaan, raken de meeste soorten vloeren beschadigd van groene zeep of middelen met citroen.
Geen dweilstrepen op vloer
Je zal het misschien niet zo snel verwachten, maar je kunt het beste dweilen met koud water. Als warm water namelijk verdampt, blijven er zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Dit zorgt voor strepen én een plakkende vloer. Dweil daarom met koud water.