Het zweertje gaat vanzelf weg, binnen 1 tot 3 maanden. Maar de ziekte is dan niet weg en je blijft ook besmettelijk. Je kunt ook dikke bulten onder je huid hebben in de buurt van het zweertje.
Afhankelijk van hoe lang je al besmet bent met syfilis, krijg je meerdere injecties. Tussen de injecties zit steeds een week. Als je allergisch bent voor penicilline, dan krijg je twee weken lang twee keer per dag doxycycline tabletten. Na de behandeling verdwijnt syfilis binnen een paar dagen.
Bij syfilis krijg je medicijnen van je huisarts of de GGD-arts. Dit heet een antibioticakuur. Je klachten gaan dan over en de soa is weg.
Het is een ziekte die je kan krijgen door seks, en die je daarom weer verder kan doorgeven aan een ander. Dat gebeurt als je onveilig vrijt, dus zonder condoom. Omdat je van sommige SOA's niks merkt, is het dus mogelijk om mensen te besmetten zonder dat je het zelf weet. Een SOA gaat niet vanzelf over.
Syfilis is een seksueel overdraagbare infectie (SOI) die veroorzaakt wordt door een bacterie, de zogenaamde Treponema pallidum. Bij sommigen blijft ze sluimeren zonder symptomen te veroorzaken, anderen krijgen wel degelijk symptomen.
Hoe groot is de kans dat je syfilis oploopt als je onbeschermd vrijt met iemand met syfilis? De kans om syfilis op te lopen als je seksueel contact heeft gehad met iemand die een recente syfilis besmetting heeft is 30%, mannen en vrouwen lopen hebben dezelfde besmettingskansen.
Syfilis kun je krijgen door seks. Het is een soa. Het begint met een rood, hard plekje op je penis, vagina of anus. Soms ook in je mond.
Herpes genitalis, hepatitis-B en genitale wratten zijn virale soa. Het bekendste 'soa-virus is hiv, het virus dat zonder behandeling kan leiden tot aids. Bacteriële soa worden veroorzaakt door een bacterie.
Herpes genitalis is een soa die wordt veroorzaakt door een virus. Er bestaat geen geneesmiddel waardoor het virus helemaal uit je lichaam verdwijnt.
Een SOA als chlamydia, mycoplasma of gonorroe kan 'opstijgen' naar het kleine bekken en daar een ontsteking van de eileider(s) veroorzaken. Soms kan een vrouw daar pijn van hebben, en/of koorts krijgen, maar het kan ook zonder klachten (subklinisch) verlopen. In zo'n ontstoken eileider kunnen verklevingen ontstaan.
Als je geen medicijnen krijgt tegen syfilis, kun je erge klachten krijgen. Het kan 2 tot 30 jaar duren voordat dat gebeurt. Je kunt dan ontstekingen krijgen in bijna alle organen, zoals in je hart, hersenen, ruggenmerg, huid en botten. Hierdoor krijg je schade aan deze organen.
Twee tot twaalf weken na infectie met syfilis, kunt u last krijgen van de volgende klachten: Op de plaats waar u geïnfecteerd bent ontstaan één of meer zweertjes. Dit kan op of in de penis, vagina, anus of mond zijn. Het zweertje kan ongeveer een centimeter groot worden, voelt hard aan en doet meestal geen pijn.
De incubatieperiode is 10 tot 90 dagen, gemiddeld 3 weken voor het ontstaan van de primaire laesie. De periode is korter naarmate het inoculum van de besmetting hoger is geweest. De periode tussen besmetting en het ontstaan van secundaire syfilis is 6 weken (4 tot 8 weken na primaire laesie) tot 12 maanden.
Syfilis (lues, harde sjanker) is een van de klassieke bacteriële soa's. De ziekte was eeuwenlang endemisch, maar is zeldzaam geworden sinds er penicilline is. In Nederland wordt de diagnose jaarlijks ongeveer duizend keer gesteld, voor meer dan 95% bij mannen die seks hebben met mannen (MSM).
Syfilis wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie die syfilis veroorzaakt nestelt zich in de vagina, de penis of de anus en soms in de mond. Waar de infectie zit, is afhankelijk van de manier waarop is gevreeën. De bacterie kan zich later via het bloed door het gehele lichaam verspreiden.
Wanneer syfilis niet is behandeld, komt de ziekte na 1 tot 2 jaar in een sluimerperiode. Je merkt dan niets meer, maar de bacteriën zitten nog wel in je lichaam. Je bent dan niet besmettelijk voor anderen. Zonder behandeling kun je na jaren in het derde stadium komen.
Wat? Trichomonas is één van de minst ernstige SOA die wordt veroor- zaakt door een parasiet. Mannen hebben meestal geen klachten.
Klachten bij vrouwen
Slechts een klein percentage van de vrouwen ervaart klachten van een chlamydia infectie (10%; LCI, 2018). Dit maakt dat een chlamydia infectie langdurig onopgemerkt kan door sluimeren en zo schade kan veroorzaken aan de voortplantingsorganen.
Genitale herpes, HPV-infectie, HIV-infectie en hepatitis B zijn ongeneeslijke virale infecties, waarvan de gevolgen met anitretrovirale middelen kunnen worden gemilderd. Als ze een SOA hebben, kunnen zwangere vrouwen een antibioticabehandeling volgen.
Soa's veroorzaakt door een virus, zijn doorgaans moeilijker te behandelen. Het virus blijft vaak gedurende een lange periode (genitale wratten) of zelfs levenslang (hiv, herpes genitalis) in je lichaam.
Vaak merk je helemaal niks van een soa. Je kunt dus een soa hebben zonder klachten. Soms merk je wel wat van een soa.
Voor mannen kunnen de volgende symptomen wijzen op een soa:
Wratten, zweer(tjes) of blaasjes op de eikel of penis. Pijn, zwelling of roodheid in de balzak. Pus of waterig vocht uit de plasbuis.
Klachten van een soa
Vocht (afscheiding) of pus uit je vagina, penis of anus, meer dan normaal. De afscheiding kan waterig, wit, gelig of groenig van kleur zijn. Of anders ruiken. Branderig gevoel, irritatie, pijn bij of na het plassen.
Syfilis komt weinig voor in Nederland. Mannen hebben een hoger risico op syfilis dan vrouwen. Syfilis komt voornamelijk voor bij vrouwelijke sekswerkers en bij mannen die seks hebben met mannen.
Syfilis komt vaker voor bij mannen. Als je eenmaal besmet bent geraakt met de bacterie, ben je hier niet immuun voor. Dit betekent dat als je opnieuw syfilis kan krijgen als je seksueel contact hebt met iemand die besmet is, je opnieuw syfilis kunt krijgen.