Het drankje bestaat uit frisdrank, meestal Sprite of Cola, dat wordt gemengd met hoestsiroop die codeïne en promethazine bevat. Vaak worden er ook winegums aan toegevoegd om het extra zoet te maken. Omdat er geen alcohol in zit lijkt het veilig en jongeren denken vaak ook dat het dat is omdat het zo zoet smaakt.
Wetgeving. Codeïne staat op lijst I van de Opiumwet. Dit betekent onder andere dat bezit, maken, verkopen en vervoeren van lean strafbaar is. Promethazine staat niet op de Opiumlijst I of II, maar valt onder de Geneesmiddelenwet.
Lean is een drankje wat gedronken wordt om een roes te ervaren, technisch gezien is lean dus een drug. De hoestdrank die gebruikt wordt bij het samenstellen van de lean syrup is in Nederland niet in de winkel verkrijgbaar. De stoffen codeïne en promethazine zijn wel apart verkrijgbaar.
Voor het produceren van purple drank of lean is een hoestdrank nodig die zowel codeïne en promethazine bevat. Dit wordt gemixt met een zoete frisdrank en soms met extra snoep om de bittere smaak van de hoestdrank te verdoezelen.
In grote hoeveelheden kan je hallucinaties krijgen, out gaan of zelfs een ademhalingsstilstand krijgen. Vooral in combinatie met de promethazine en eventueel andere middelen zoals alcohol wordt dit risico extra vergroot. Lean heeft in de VS ook al tot meerdere overdoseringen geleid met de dood tot gevolg.
De kosten. Bij ons kost 1 liter Lean Syrup: € 200,-. Wij zijn de goedkoopste, veiligste, betrouwbaarste en beste aanbieder van Lean Syrup. Waarom zou je voor ons kiezen?
Volwassenen. Tabletten: 30–60 mg per keer, zo nodig elke 6 uur; max. 240 mg/dag. Niet langer dan 3 dagen gebruiken bij onvoldoende effect.
Codeïne zorgt ervoor dat de pijnprikkel niet of minder sterk aankomt. U voelt de pijn minder en reageert er rustiger op. Codeïne wordt soms gebruikt in combinatie met de pijnstiller paracetamol.
Codeïne is sinds 1884 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar in hoestdranken onder de merknamen Bronchicum en Melrosum. Verder is het op recept verkrijgbaar in tabletten en zetpillen als het merkloze Codeïne en Codeïnefosfaat.
Ze zijn gewoon bij de drogist en apotheek te koop en beloven je snel van het hoesten af te krijgen. Maar helaas, het is nooit bewezen dat hoestdrank echt zin heeft.
Het drankje bestaat uit frisdrank, meestal Sprite of Cola, dat wordt gemengd met hoestsiroop die codeïne en promethazine bevat. Vaak worden er ook winegums aan toegevoegd om het extra zoet te maken. Omdat er geen alcohol in zit lijkt het veilig en jongeren denken vaak ook dat het dat is omdat het zo zoet smaakt.
De dosering die je nodig hebt verschilt per persoon en hangt ook af van de hoeveelheid toegevoegde codeïne en prometazhine. Begin altijd met een lage dosering: 1 dosis hoestdrank waarin 50mg codeïne zit en 30 mg promethazine. Neem sowieso niet meer dan 2 dosissen.
Codeïne zorgt ervoor dat de pijnprikkel niet of minder sterk aankomt. Hierdoor verminderen deze medicijnen de pijn. Paracetamol werkt ook koortsverlagend. De combinatie van codeïne met paracetamol zou meer pijnstilling geven.
LSD is, afhankelijk van de dosering, tot 48 uur na gebruik aantoonbaar in de urine. Het is niet mogelijk om iets te zeggen over de aantoonbaarheid van LSD in het bloed.
DXM (dextromethorfan) is een bestanddeel in hoestdrank. Gebruik van DXM komt in Nederland weinig voor maar wel in de Verenigde Staten. In hoge dosis kan een roes optreden die in de buurt komt van middelen als ketamine. Je krijgt het gevoel alsof lichaam en geest gescheiden raken.
Verslaving aan codeïne kan voorkomen, maar de kans daarop is veel kleiner dan aan een sterk opiaat zoals morfine. De kans op verslaving aan codeïne is bij normaal gebruik volgens voorschrift klein. De verslavende stof in codeïne is morfine, omdat codeïne voor een deel in morfine wordt omgezet.
De bekendste bijwerkingen zijn verstopping (obstipatie) en sufheid. Je bent mogelijk iets minder oplettend en een beetje slaperig. De volgende bijwerkingen van codeïne zijn bekend, maar treden zelden op: Misselijkheid.
Warme thee met honing verzacht de keel en werkt tegen hoesten. Voeg er eventueel nog extra citroen aan toe voor extra vitamine C. Tip: vitamine C is hittegevoelig dus laat de thee dan wel wat afkoelen. Je kunt hiermee ook experimenteren met kaneel en gember.
Noscapine wordt gebruikt bij prikkelhoest of kriebelhoest. Het vermindert de neiging tot hoesten. Gebruik dit medicijn niet als u veel slijm ophoest. De hoestprikkel is dan juist nodig om het slijm kwijt te raken.
De werking van Tramadol tegen pijn is krachtiger dan codeïne. Tramadol is sinds 1977 verkrijgbaar in diverse toedieningsvormen. Deze morfine-achtige pijnstiller is er als tablet, capsule, bruistablet, druppels, injectie en zetpil.
Dit middel kan slaapapneu veroorzaken. Als u al eerder last van slaapapneu heeft gehad, kunt u hier meer last van krijgen. Dit treedt alleen op bij hoge doseringen codeïne.
Codeïne is een opioïd die is goedgekeurd als pijnstiller bij volwassenen en kinderen. Het effect van codeïne op pijn is toe te schrijven aan het feit dat codeïne in het lichaam van de patiënt wordt omgezet in morfine.
Codeïne is een opiaat (afgeleide van de opium) en heeft een verdovende werking op het lichaam. In grote hoeveelheden kan je hallucinaties krijgen, out gaan of zelfs een ademhalingsstilstand krijgen. Vooral in combinatie met de promethazine en eventueel andere middelen zoals alcohol wordt dit risico extra vergroot.
Paracetamol met codeïne is alleen op recept verkrijgbaar. Deze combinatiepijnstiller kun je nemen bij ernstige pijn, wanneer eenvoudige pijnstillers niet meer het gewenste effect hebben. Codeïne is een stof die de werking van paracetamol versterkt. De arts schrijft deze combinatie voor.