Gesloten of zwijgzame mensen laten niet blijken wat ze werkelijk denken. Ze hebben een koele blik, zijn onbewogen en terughoudend. Ze sluiten andere mensen buiten. Ze kunnen lastig zijn doordat ze bedoeld of onbedoeld essentiële informatie achterhouden, of nalaten te waarschuwen voor een opdoemend probleem.
[psychologie en sociologie] Tegenpool van extravert. De introverte persoon is graag alleen, trekt zich in gezelschap terug, gaat liever vissen dan naar een receptie en praat minder dan een extraverte persoon.
Een gevolg van de zelfbeschermingsmodus of het persoonlijke afweermechanisme is dat je niet meer het contact met jouw omgeving maakt. Je sluit jouw gevoelens en emoties af voor de buitenwacht en daardoor krijg je geen verbinding met anderen. Dat kan bij jou gevoelens van eenzaamheid oproepen en bij de ander onbegrip.
Gesloten relatie/ monogamie
Dit is de relatiesoort die we het meest zien. De twee partners kiezen uitsluitend alleen voor elkaar. Ruimte voor meer partners is er niet. Er is een emotionele en seksuele connectie en de partners blijven elkaar trouw.
Zich terugtrekken: de persoon laat zelden van zich horen of is eerder stil. Snel boos of verdrietig: de ander bijt van zich af, huilt vlugger. Weinig energie: de passie die je vroeger zag, is er niet meer. Niet zichzelf: je hebt het gevoel dat de ander een masker opzet.
Bij een gesloten of een monogame relatie kiezen partners uitsluitend (seksueel) voor elkaar. Een open relatie houdt in dat twee mensen die een relatie hebben met elkaar, elkaar meer vrij laten. Buiten de relatie om hebben zij contacten met anderen die qua intimiteit verder kunnen gaan dan alleen maar vriendschap.
Non-monogaam zijn betekent dat je meer dan één partner hebt. De bekendste vorm is vreemdgaan, maar een vorm die in opkomst lijkt, is polyamorie. De polyamorist heeft vaak liefdesrelaties met meerdere mensen, in goed overleg.
Bij een polyamoreuze relatie mogen beide partners één of meerdere partners naast de huidige relatie hebben. Soms bestaat een polyamoreuze relatie zelfs uit een driehoeksverhouding. In dat geval hebben drie mensen een polyamoreuze relatie met elkaar.
In 'De drie grote liefdes in je leven, soulmates, karmische partners en tweelingzielen' van Kate Rose leer je onderscheiden tussen drie soorten liefdes die je in je leven kunt hebben. In De drie grote liefdes in je leven, soulmates, karmische partners en tweelingzielen van Kat…
Je bent vaker chagrijnig, je zweet meer, je bent meer emotioneel en je voelt je niet helemaal jezelf. Niet lekker in je vel zitten kan leiden tot lichamelijke en psychische klachten.
In een gezonde relatie versterk je elkaar en haal je het beste in de ander naar boven. Bij een slechte relatie gebeurt het tegenovergestelde. De ander triggert jou continu om dingen te doen waar je later spijt van krijgt en tijdens ruzies worden de lelijkste dingen naar elkaar geroepen.
Twee extraverte mensen kunnen goed bij elkaar passen. Maar het is even goed mogelijk dat ze elkaar beconcurreren. Omgekeerd kunnen ook een extraverte en een introverte partner conflicten krijgen, omdat de een meer sociale gebeurtenissen nodig heeft dan de ander.
Een extra partner kan erg ontwrichtend zijn voor die intimiteit: er komt een breuk in het vertrouwen en het veiligheidsgevoel wordt geschonden, wat vaak ontaardt in een staat van angst, alertheid en jaloezie. Het is dus zeker niet dé oplossing voor relationele problemen zoals overspel.
Je doet jezelf en een ander tekort want je laat jezelf niet volledig kennen. Misschien vermijd je daarmee een conflict, maar hebt alsnog een intern conflict. Je zorgt op deze manier niet voor je eigen behoeften en verlangens. Daarnaast krijgt de ander niet de kans om jou te leren kennen zoals je bent.
Als je jouw gevoelens communiceert naar jouw partner en je iedere keer wordt afgewezen, genegeerd of zelfs belachelijk wordt gemaakt, bevind je je niet in een gezonde relatie. Als je om iemand geeft, geef je om hun gevoelens, luister je en respecteer je hun grenzen.
Vechten voor je relatie betekent dat je de hoop niet opgeeft, ook al voel je je hopeloos. Vechten betekent ervoor kiezen om je stinkende best te doen om dat wat er kapot is weer te lijmen. Het betekent dat je niet blijft staan op je standpunten, maar juist toenadering zoekt. Ook als je je daarin alleen voelt staan.
Een van de belangrijkste kenmerken van een goede relatie is dat je samen over van alles kan praten. Jij en je partner moeten in staat zijn om open en eerlijk te zijn tegen elkaar. Dit is hoe vertrouwen wordt opgebouwd en hoe jullie verbinding sterk blijft.
Kenmerkend voor neerslachtigheid is dat anderen in staat zijn je te troosten. Een goede wandeling, een fijn gesprek of een leuke film kunnen je stemming positief beïnvloeden. Je hebt je stemming onder controle en die staat niet je dagelijks functioneren in de weg. Anders is het wanneer je depressief bent.
Ga naar buiten en maak een flinke wandeling door de natuur. Luister naar geweldige muziek waar je lekker blij van wordt. Doe een dutje in de zon. Trakteer jezelf op je favoriete drankje.
Je kan 100 procent jezelf zijn
Is het echte liefde, dan kan je allebei volledig jezelf zijn. Je doet je niet beter voor dan je bent en je durft de ander ook te vertrouwen met jouw angsten en onzekerheden. Ook als jullie even een mindere dag hebben, weet je dat de liefde er nog steeds is.
Nog steeds hebben de meeste stellen die gaan samenwonen elkaar ontmoet bij het uitgaan, op vakantie of tijdens een andere vorm van vrijetijdsbesteding, maar de rol hiervan loopt duidelijk terug. Dat geldt ook voor ontmoetingen via een vereniging (sport of hobby) of via de kerk.