Zorg er in ieder geval voor dat je iedere ochtend en avond je gezicht reinigt met een reinigingsmelk of -gel en een tonic. Vervolgens is het belangrijk na het reinigen de huid te verzorgen met een dag- of nachtcrème. Eens per week kun je je gezicht reinigen met een masker en/of een scrub of een peeling.
Je kan inderdaad proberen om je huid te reinigen met jojoba olie (100% zuivere olie) of een druppeltje olie toevoegen aan de reiniger. Omdat jojoba olie een lichte olie is en de poriën niet verstopt, is het ook erg geschikt als je last hebt van een vettere huid en/of onzuiverheden.
Hoe vaak moet je je gezicht wassen? In de regel is het het beste om twee keer per dag je gezicht te reinigen. 's Morgens om je huid schoon te maken voor de beschermende gezichtsverzorging van de dag, maar ook om vuiligheid wat gedurende de nacht wordt uitgescheiden te verwijderen.
Een dieptereiniging is een acne behandeling waarbij op een efficiënte en hygiënische manier mee-eters, puistjes en onzuiverheden verwijderd worden om verergering van de acne te voorkomen. Om dieper in de huid een verbetering te bewerkstelligen worden vaak peelings ingezet.
Krachtige antioxidanten zijn vitamine A (oa. in wortelen en zoete aardappel), vitamine E (in avocado's) en carotenoïden. Lycopeen, de rode plantenstof uit tomaten, is bijvoorbeeld een belangrijke carotenoïde die de huid kan helpen beschermen tegen huidveroudering.
Warm water voelt misschien fijn aan op je gezicht, maar het kan de natuurlijke en beschermende oliën op je huid aantasten. Gevolg: een uitgedroogde huid en een overproductie van talg. Lauw water is het beste om je huid voorzichtig én effectief te reinigen.
Je kunt je huid het beste 's ochtends én 's avonds reinigen. Dit lijkt misschien overdreven, maar dat is het niet. 's Nachts herstelt je huid van de schade van alle dagelijkse invloeden. Daarbij maakt de huid in de nacht juist meer talg aan, dat als een vettig laagje voelbaar is in de ochtend.
Stomen kan helaas een blijvend negatief effect op je huid hebben, hoe lekker de warmte ook aanvoelt. Kleine bloedvaatjes kunnen springen (couperose) en rosacea kan - als je er aanleg voor hebt - verergeren.
Als je niet dagelijks je gezicht goed reinigt, gaat al het vuil zich ophopen in je poriën. Hierdoor kan je last krijgen van mee-eters, pukkels en een doffe huid. Zorg er daarom voor dat je zowel 's avonds als 's ochtends je huid goed schoonmaakt. Maar let op: meer dan 2 keer is echt niet nodig.
Smeer je stralend
Van vitamine A zuur is echt bewezen dat het wat kan doen tegen bestaande huidveroudering en bovendien stimuleert het een gezonde celvernieuwing en voorkomt het opstapeling van dode huidcellen. Je zult binnen enkele weken al gaan zien dat je huid weer een mooie glow krijgt.
De volgorde is: wassen, reinigen, exfoliëren, tonifiëren, gezichtsmasker, moisturiser. Door deze volgorde aan te houden, kun je al het vuil en alle onzuiverheden van je gezicht halen en ben je op weg naar een helderdere, gezond ogende huid.
Voedingsmiddelen zoals wit suiker, witbrood, witte rijst, zoetigheden en aardappelen kun je dus beter laten staan. Probeer meer peulvruchten, bonen, linzen, volkoren producten te eten.
Voldoende water drinken houdt je huid gehydrateerd. Dit is bijvoorbeeld fijn wanneer je een vochtarme, ook wel droge, huid hebt. Maar let op, door ineens veel water te drinken, gaat je droge huid niet in één keer weg. Zo werkt het helaas niet.
Gebruik een peeling of scrub
Met een scrub kan je dode huidcellen en vuil van je gezicht verwijderen, hiermee kan je voorkomen dat deze je poriën verstoppen. Een peeling daarentegen kan je opdelen in mechanische of chemische peelings. Een mechanische peeling is bijvoorbeeld een laserbehandeling of microdermabrasie.
Was je gezicht minstens twee keer per dag. Doe dit in de ochtend en in de avond met een milde gezichtsreiniger om de huid schoon te houden en vuil te verwijderen. Een droge huid zorgt ervoor dat er extra talg aangemaakt wordt. Ook wanneer je een olieachtige huid hebt, is het belangrijk dat je de huid goed hydrateert.
Breng water aan de kook in een pan, haal het van het vuur en leun 10 minuten over de pan. Hierdoor zetten de poriën uit en kunnen de zwarte puntjes gemakkelijk verwijderd worden. Het volstaat de comedonen uit te drukken met je vingers gewikkeld in papieren zakdoekjes.
Liever niet: mee-eters uitdrogen met tandpasta
Mee-eters verwijderen met tandpasta wordt weleens aangeraden, omdat je op deze manier de mee-eter kunt uitdrogen. Dit werkt alleen niet altijd goed. De tandpasta kan je huid namelijk ook gaan irriteren.
Mee-eters worden veroorzaakt door een verstopping in de follikel (haarzak). Ze worden gevormd door een opeenhoping van talg, dode huidcellen, kleine haartjes en bacteriën. Deze verstopping ligt op het huidoppervlak, waardoor deze in contact komt met licht en zuurstof.