Etiquette: Je mag nooit naar iemand wijzen. Tandenstokers dienen gebruikt te worden met de hand voor de mond en niezen in het bijzijn van anderen is onbeleefd. Verder mag je nooit zo zitten, dat je voetzool zichtbaar is. Onderhandelen: Afdingen is erg normaal in Turkije.
Een geslaagde begroeting
Grote kans dat Turken jou begroeten met Hos geldiniz. Wat je dan het best terug kunt groeten? Hos bulduk. De inwoners zullen het erg waarderen dat je hen begroet in hun eigen taal.
Turken zijn heel sociaal en gastvrij, het is daar heel normaal dat vrienden, familie en buren veel bij elkaar komen, zelfs spontane bezoekjes. Een van de Turkse gewoontes is dan ook dat ze hun bezoekers altijd koffie en thee aanbieden en ook uitnodigen om samen te eten. Sla je dit af dan is dit onbeleefd.
Het Turkse woord voor hallo is merhaba. Voor het woord merhaba is er geen onderscheid tussen de jij-vorm en de beleefdheidsvorm.
Turkije: Mannen geven elkaar een hand, vaker per dag. Meestal met een omhelzing. Vrouwen kussen en omarmen elkaar. Behalve in de moderne steden is het niet gebruikelijk dat vrouwen mannen kussen, of andersom.
Begroetingen en ontmoeting zijn bij vrouwen onderling erg vriendelijk. Ze knuffelen en kussen elkaar. Het is gebruikelijk om langere tijd formeel te blijven tegenover mannen. Ook voor Sedat die zelf Turks is, blijft een contact langer formeel dan we hier in het westen gewend zijn.
In Turkije is onderhandelen een nationale sport. Je doet jezelf tekort als je er niet aan meedoet. Meestal kun je wel 40 procent van de prijs af praten. Maar in restaurants en grotere winkels is afdingen niet gebruikelijk.
sorry (interjection): affedersiniz.
ja (bw): evet.
Turks: Merhaba, nasılsın? Engels: Hello, how are you?
Voeten zijn in Turkije namelijk onrein en mogen niet worden getoond.
De minimumleeftijd voor een huwelijk in Turkije is achttien, of zeventien wanneer de ouders hun toestemming geven. In uitzonderlijke gevallen kunnen mensen op hun zestiende trouwen, maar daarvoor moet toestemming van een rechtbank worden gevraagd.
Typisch Turkse gerechten zijn bijvoorbeeld geroosterde vleesbrochette (sish-kebab), pilav, gevulde groenten (dolma's) en gevulde wijnbladen (sarma's), Turks brood (pide), Turkse pizza en bladerdeeggebak (baklava) gedrenkt in honing of suikerwater.
In de Turkse cultuur zijn etiquette en gedragsregels van groot belang, waarbij respect voor ouderen, hiërarchie, gastvrijheid, beleefdheid, goede manieren en verzorgdheid centraal staan, evenals het vermijden van bepaalde taboes en het tonen van nederigheid en dankbaarheid.
Turks is de moedertaal.
In de toeristische gebieden spreken veel mensen ook Engels of Duits. Aan de westkust kan je vaak ook in het Frans terecht. Daarnaast wordt er in Turkije ook Koerdisch, Arabisch, Armeens en Grieks gesproken.
water (zn): su.
Iemand die iets vervelends heeft meegemaakt of ziek is wens je toe dat het snel voorbij is: 'geçmiş olsun'.
Hoi is merhaba Selam is meer begroeting als je moslim bent dacht ik maar je mag het gwn zeggen!
dankjewel (interjection): teşekkürler.
Is Turkije een duur land? De prijzen van basisproducten in Turkije zijn lager dan in Nederland. Je moet 2.30 keer minder betalen om te winkelen in Turkije dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Turkije bereik van: 18 EUR (414 TRY) in Hostel tot 88 EUR (1,900 TRY) in 3 sterren hotel.
Turkije is niet langer het spotgoedkope land dat het ooit was. Zeker in Istanbul en Ankara doen de prijzen niet onder voor West-Europa. Ook de badplaatsen aan de Turkse Riviera hebben hun prijzen flink verhoogd. In de rest van het land is het leven nog altijd een stuk goedkoper dan in Nederland.