Verzadigde vetzuren hebben geen dubbele bindingen tussen de koolstofatomen. Onverzadigde vetzuren bevatten minstens één (enkelvoudig onverzadigd) of meerdere (meervoudig onverzadigd) dubbele bindingen in de vetzuurketen.
Verschil verzadigd en onverzadigd vet
Bij verzadigde vetten hebben alle koolstofatomen een enkele binding. Alle vier vrije elektronen zijn gebonden aan een eigen atoom, daarom de naam verzadigd. Bij onverzadigde vetzuren is er tussen sommige koolstofatomen een dubbele binding.
Een verzadigde oplossing is een oplossing waarin de maximale hoeveelheid van een stof is opgelost bij een bepaalde temperatuur. Het is niet mogelijk om nog meer van diezelfde stof onder dezelfde omstandigheden in het oplosmiddel op te lossen. Het overschot zal een emulsie, suspensie of neerslag vormen.
Bij de oplosbaarheid kijk je naar de maximale hoeveelheid stof die je kunt oplossen in een oplosmiddel. Als in een oplosmiddel de maximale hoeveelheid stof is opgelost is de oplossing verzadigd. Er kan dan niet meer van de stof worden opgelost in het oplosmiddel.
Maak een oververzadigde oplossing door 100 gram glucose en 15 gram keukenzout op te lossen in 100 mL warm water. Roer zorgvuldig tot alles opgelost is. Sluit de beker af met een deksel en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Een verzadigde verbinding is een molecuul die uitsluitend enkelvoudige C-C bindingen heeft. Wanneer een molecuul minstens één dubbele binding bevat dan is er sprake van een onverzadigde verbinding. Verzadigde verbindingen komen veel voor in koolwaterstof en de organische chemie.
Verzadigde vetzuren hebben geen dubbele bindingen tussen de koolstofatomen. Onverzadigde vetzuren bevatten minstens één (enkelvoudig onverzadigd) of meerdere (meervoudig onverzadigd) dubbele bindingen in de vetzuurketen.
De oplosbaarheid van een stof in een oplosmiddel wordt bepaald door het evenwicht tussen de intermoleculaire krachten van het oplosmiddel, de op te lossen stof en de verandering in entropie als gevolg van het oplossen.
In het algemeen zijn alle Natrium (Na+) en Kalium (K+) zouten goed oplosbaar in water, ook zouten met als NO3- zijn goed oplosbaar. Bij de andere zouten ligt het aan de samenstelling en de concentratie of het zout oplosbaar is.
Een onverzadigde verbinding is een binding tussen twee C-atomen in een molecuul, waarbij er geen sprake is van een enkelvoudige C-C binding maar van een dubbele (C=C) of drievoudige C-C binding (C≡C). Hierbij zijn de twee betrokken C-atomen niet door één elektronenpaar gebonden, maar door twee elektronenparen.
Grondwater is water dat via sloten, meren en rivieren in de bodem is gezakt. Ook regenwater infiltreert in de bodem en zakt tot het niet verder kan tot een bodemlaag die geen water doorlaat. Boven deze laag raakt de grond 'verzadigd'.
Meervoudig onverzadigde vetten (eng: PUFA, polyunsaturated fatty acid) zijn vetzuren die meer dan één dubbele binding in hun koolstof keten hebben. Deze klasse bevat onder andere belangrijke verbindingen zoals de essentiële vetzuren en de vetzuren die oliën hun karakteristieke eigenschappen geeft.
Het vervangen van verzadigd vet door zowel enkelvoudig onverzadigd vet als meervoudig onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed. Een hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet verlaagt zo het risico op hart- en vaatziekten.
Veel verzadigd vet in je voeding verhoogt je cholesterol. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Onverzadigd vet zorgt ervoor dat je lichaam cholesterol beter afvoert. Vervang daarom verzadigd vet in je voeding zoveel mogelijk door onverzadigd vet.
Bij vetzuren met één knikje spreken we van enkelvoudig onverzadigd vet. Enkelvoudig onverzadigde vetten zitten vooral in plantaardige oliën zoals olijfolie en avocado's. Niet zo bekend zijn de Omega 9-vetzuren die ook vallen onder de enkelvoudig onverzadigde vetten.
Als we een zout in water oplossen, dan trekken de watermoleculen met deze ladingen aan de ionen in het zout. Als deze aantrekkingskracht groot genoeg is, dan trekken de watermoleculen de ionen uit het rooster. De ionen bewegen dan vrij rond in het water (zie de onderstaande afbeelding).
De oplosbaarheid van een gas en de temperatuur bepalen dus zo hoeveel van een gas in het water is opgelost.
Hoe bereken je de molaire oplosbaarheid? - Quora. Als je weet hoeveel gram stof in een liter water oplost dan moet je het aantal gram delen door de molaire massa, daarmee krijg je de molaire oplosbaarheid.
Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Roomboter bevat vooral verzadigd vet en heel weinig onverzadigd vet. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol staat erom bekend niet goed te zijn voor de bloedvaten. Lees meer over de gezondheidseffecten van vetten.
Onverzadigde vetten zorgen ervoor dat het cholesterolgehalte in uw bloed omlaag gaat. Met een lager cholesterolgehalte heeft u minder kans op hart- en vaatziekten. Hoeveel onverzadigde vetten u mag eten hangt af van hoeveel u eet. Het advies is dat onverzadigd vet tussen de 3 en 12 procent van uw energie inname zijn.
Ze zijn te vinden in producten zoals koeken, gebak en chips en in veel dierlijke producten, zoals vlees, kaas en roomboter. Te veel verzadigde vetten zijn niet goed voor je lichaam, omdat ze het cholesterolgehalte in het bloed verhogen.
Natuurlijk zijn er de vanzelfsprekende vette producten, zoals olie en boter. Ook van vlees en vis weten de meeste mensen wel dat ze vetten bevatten, evenals van volle zuivel. Maar ook bijvoorbeeld eieren, pitten en noten zijn belangrijke bronnen van vet. Daarnaast zitten er ook vetten in veel ongezonde producten.
Minder verzadigd vet eten
Eet weinig vet vlees, vette zuivel, koek, gebak en hartige snacks. Neem in plaats daarvan producten rijk aan onverzadigd vet zoals zachte halvarine en margarine, olie (zoals zonnebloemolie en olijfolie), vette vis, noten en avocado.