Als het vriest krijgen ze vocht binnen door bijvoorbeeld sneeuw of rijp op te pikken. Zelf kun je wat ijs vergruizen zodat ze de ijssplinters kunnen oppikken. Erg koud in de buik, dus het kost wat energie, maar het voorziet wel in de vochtbehoefte. ? Bij lichte vorst kun je vers water aanbieden.
Winter: voer en water
Bij lichte vorst mag u vers drinkwater aanbieden. Vogels badderen daar ook in. Dit is geen probleem: het water rolt van de ingevette veren, dus bevriest niet. Zoang ze open water vinden in de natuur, mogen ze ook open water vinden in de tuin.
Doe dit zeker niet, want grote hoeveelheden suiker kunnen schadelijk en dodelijk zijn voor vogels. Ook gaat het verenkleed plakken als vogels badderen in suikerwater, waardoor het minder goed isoleert tegen kou. Zout is erg ongezond voor vogels, ze krijgen er alleen nog maar meer dorst van.
Het meest ideale waterbad heeft een gradiënt van ondiep naar diep, zodat vogels van alle maten erin kunnen badderen. Vogels prefereren waterbaden die laag op de grond staan. Is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld door een huiskat, plaats het bad dan op circa 1 meter hoogte.
Toch gebeurt het wel eens dat eenden vastvriezen als ze te lang op het ijs staan. Om dat te voorkomen, gaan ze op hun buik liggen en trekken de poten op tussen de buikveren. Of ze gaan afwisselend op één poot staan en houden de andere poot tegen het warme lijf.
Een uitgezet verenpak
Je vogel heeft het waarschijnlijk koud. De lucht onder de veren houdt namelijk de warmte vast. Je vogel slaapt daarom vaker ook met uitgezette veren. Wanneer de vogel gewend is aan zijn omgeving kan hij toenadering zoeken door bijvoorbeeld zijn veren uit te zetten en het kopje scheef te houden.
Het vriespunt van suikerwater wordt niet veel verlaagd. Het toevoegen van suiker werkt dus alleen bij temperaturen van 0 tot -1 graden Celcius. Bij strengere vorst vriest ook je suikerwater binnen de kortste keren dicht.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
Vogels hebben ook behoefte aan water. Niet alleen om te drinken, maar ook om in te badderen. Zet daarom een schaal met water neer en ververs dit dagelijks. Geef - met name in de winter - geen warm water.
Honing verstrekken aan onze vogels betekent ook de medicinale stoffen van de planten waaruit de honing is gewonnen benutten. Honing van paardenbloemen, als voorbeeld, bevat veel eiwitten wat het broeden bevordert. Zo heeft iedere honing zijn werking op het lichaam.
Geen (oud) brood!
Een klein beetje brood kan overigens geen kwaad, maar alle kleine beetjes worden wel erg veel brood. In brood zit zout en dat zout is niet goed voor vogels.
Wat blijkt: patat en brood hebben niet de juiste voedingswaarde. Bovendien kost de vertering van dit soort voedsel dieren meer moeite 'want ze zijn er niet op gebouwd'. Voeren is ook niet goed voor de lijn. Dieren worden lui en lusteloos.
Het drinkwater in beweging houden
Door het water in beweging te brengen zal het water minder snel bevriezen, maar ook deze optie zal bij hele lage temperaturen niet de beste oplossing zijn. Wij raden dan toch een drinkbak verwarmer aan, zeker omdat je bij de optie ook al stroomaansluiting nodig hebt.
Naast het op temperatuur houden van de ruimte kun je ook verschillende maatregelen nemen om je siervogel warm te houden: Dek de kooi af met een deken. Door de kooi af te dekken met een deken blijft de warmte in de kooi. Hierdoor blijft je vogel lekker warm.
Kou kost vogels extra energie om warm te blijven. Ze beschikken over een uitstekende isolatielaag; dons geldt als een van de best isolerende materialen ter wereld en de buitenlaag van veren maakt dat vogels veel kunnen hebben. Maar de interne kachel moet wel blijven branden en daar is voedsel voor nodig.
Boswachter Mathilda raadt op de website van Natuurmonumenten aan om ook overgebleven fruit, zoals overrijpe bananen en klokhuizen te voeren. Maak de voederplek dan wel regelmatig schoon. Om vogels aan kalk te helpen kunt u ze goed uitgekookte en fijngestampte eierschillen geven.
3 Oud servies. Oude borden en schalen lenen zich voor een zeer decoratief vogelbad. Leg in hoge schalen wel een paar stenen, zodat het water niet dieper is dan vijf centimeter. Anders gebruiken de vogels het namelijk niet, omdat de meeste niet van diep water houden.
Het plastic net om de vetbol heen is extreem gevaarlijk voor vogels, omdat ze hier met hun pootjes of snavel in verstrikt kunnen raken. Vogels kunnen dan sterven van de honger, dorst en uitputting.
Zeevogels kunnen zeewater gebruiken als drinkwater. Zij werken het zout weg met behulp van klieren in de kop. Via een kanaaltje loopt een druppel uitgescheiden pekelwater naar de snavel. Bij zeevogels zie je wel eens een zoutdruppel aan de snavel hangen.
Het is niet gebruikelijk vogels in de lente of de zomer bij te voeren. Toch mag dat wel. Vogels kunnen zich niet overeten en gaan ondanks het bijvoeren toch ook zelf op zoek naar voedsel.
Hoe weten vogels waar eten is? Vogels doen niets anders dan de hele tijd in de gaten houden of er ergens gezonde voeding te halen valt. Ze kunnen het zien en ruiken, maar houden daarbij ook andere vogels in de gaten. Zodra ze zien dat er ergens 'wat te halen valt' gaan ze snel een kijkje nemen.
Hoe meer zout het water bevat hoe langer het duurt voordat het stolpunt wordt bereikt. Zeewater bevriest pas bij gemiddeld -1.9 graden. Zoet water – dat nooit geheel schoon is – heeft ook een stolpunt dat iets lager ligt dan 0,0 graden Celsius, bijv. bij -0,2.
In tegenstelling tot wat je zou verwachten, bevriest een hoeveelheid heet water sneller dan een gelijke hoeveelheid koud water. Aanvankelijk werd lacherig gereageerd op hun bevindingen, maar het bleek te kloppen.
Zout water bevriest minder snel dan zoet water, wat iedereen die ooit achter een strooiwagen gereden heeft weet. Zeewater is erg zout, en bevriest dus niet gemakkelijk. Maar het water dat van de ijskappen in Antarctica afkomt is juist zoet.