Let op: jullie zijn verplicht om minimaal 2 weken voor de huwelijksdatum in ondertrouw te gaan. De bevestiging van de huwelijksaangifte blijft een jaar geldig, dus je kunt maximaal 12 maanden voor je trouwdatum in ondertrouw gaan.
Het nieuwe ondertrouw: melding voorgenomen huwelijk
Let op: het blijft net als vroeger wel verplicht om minimaal 2 weken (en bij sommige gemeenten 6 weken) voor de huwelijksdatum deze plannen officieel te melden. Good to know: de huwelijksaangifte blijft een jaar geldig!
U moet ten minste 2 weken voor de datum van uw huwelijk of partnerschap melding doen van uw voornemen. Dit kan bij de meeste gemeenten online. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente of neem contact op met de ambtenaar van de burgerlijke stand.
Tijdens de registratie van ondertrouw neem je beiden je legitimatiebewijs, geboorteakte, verklaring voor naamgebruik en getuigen formulier (inclusief een kopie van de legitimatiebewijzen van jullie getuigen) mee.
Bruidsdagen - definitie - Encyclo.
De gemiddelde verlovingsperiode duurt ongeveer een jaar en deze periode geeft je de tijd om je droomjurk en droomlocatie (sommige zijn zelfs al een jaar vooraf gereserveerd). Het valt vaak niet mee, een trouwdatum kiezen. Veel bruidsparen trouwen in mei, juni en september.
Gaat u zelf trouwen of een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract aan? Dan heeft u recht op 2 dagen doorbetaald verlof.
Verloving. Sinds 2015 hoef je niet meer naar het gemeentehuis om in ondertrouw te gaan, het kan namelijk gewoon online. Dat scheelt tijd en daarmee ook wel stress.
Je mag twee keer trouwen met dezelfde persoon
Als de rechtbank jullie scheiding heeft uitgesproken, ben je vrij om later te trouwen met wie je wilt. Dus ook weer met je ex-partner!
Voordat de echte grote dag groots gevierd kan worden moeten jullie als toekomstig bruidspaar eerst in ondertrouw. Alhoewel: zo heette het voorheen. Tegenwoordig wordt de term 'ondertrouw' niet meer gebruikt maar heet het 'Melding voorgenomen huwelijk'.
Als de rechter u oproept om te getuigen tijdens een vooronderzoek of zitting, moet u dit doen. Als u zonder geldige reden wegblijft, kan de politie u op komen halen. Als u weigert te antwoorden op vragen kunt u eventueel in hechtenis worden genomen. Dit geldt als uw verklaring dringend nodig is voor het onderzoek.
Je kunt ze aanmelden op het moment dat je in ondertrouw gaat, zij moeten namelijk ook de huwelijksakte mee ondertekenen. De getuigen zijn heel belangrijk voor de rechtsgeldigheid van het huwelijk. Zonder getuigen kan het huwelijk niet voltrokken worden.
Voordelen van een samenlevingscontract
Een samenlevingscontract is een stuk goedkoper dan geregistreerd partnerschap of trouwen. De kosten liggen gemiddeld tussen €200 en €500. Bovendien is alles geregeld wat betreft jullie bezittingen.
In ondertrouw gaan is gratis. Wel moet je in sommige gemeenten alvast de kosten voor de burgerlijke stand aftikken. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten voor de huwelijksvoltrekking, de locatie (wanneer je trouwt in het gemeentehuis), het aanwijzen van een locatie voor één dag en het trouwboekje.
Als u, uw partner of de getuige de Nederlandse nationaliteit heeft, dan is het ook mogelijk het rijbewijs als identiteitsbewijs te gebruiken.
Er is geen minimum- of maximumperiode voor een verloving. Jullie kunnen twee weken na het aanzoek in het huwelijk treden of drie jaar of langer verloofd zijn. Dat bepalen jullie zelf. Bij de meeste bruidsparen zitten er twaalf tot achttien maanden tussen het aanzoek en de trouwdag.
Als u wilt trouwen moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. U mag bijvoorbeeld niet met uw broer of zus trouwen. Bent u broer(s) of zus(sen) door adoptie of erkenning? Dan kunt u mogelijk toestemming krijgen om met elkaar te trouwen.
Een neef-nichthuwelijk is een huwelijk tussen een volle neef en nicht. Of tussen een oom of tante en een neef of nicht. Neef-nichthuwelijken mogen in Nederland alleen plaatsvinden als er een beëdigde verklaring is van beide partners dat zij uit vrije wil toestemming geven voor het huwelijk.
Vroeger mocht een weduwe binnen 306 dagen na het overlijden van haar echtgenoot niet opnieuw trouwen. Toen hield men rekening met een mogelijke zwangerschap en ging men er vanuit dat als de weduwe een baby kreeg binnen deze 306 dagen, dit een kind van de overleden man was. Tegenwoordig is er geen wachttijd meer.
Bij een huwelijk of partnerschap heeft u automatisch een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Bijvoorbeeld onderhoudsplicht en erfrecht. Bij een samenlevingscontract heeft u deze rechten en plichten alleen als u ze in het contract opneemt.
Wie jullie uitkiezen als getuigen moeten jullie helemaal zelf weten. Het maakt niet uit wie je kiest, iedereen boven de 18 jaar mag voor jullie getuigen. Je mag zelfs iemand als getuige nemen die je niet kent, zolang je de gegevens van deze persoon maar hebt. Getuige zijn vinden de meeste mensen een eervolle taak.
Je verloving is bijvoorbeeld niet een officieel iets, maar gewoon de afspraak tussen jouw en je partner dat jullie gaan trouwen. In ondertrouw gaan betekent dat je aan de gemeente doorgeeft dat jullie gaan trouwen, wat de trouwdatum wordt en welke naam jullie gaan aannemen.
De gemeente controleert of u mag trouwen of een geregistreerd partnerschap mag aangaan. Iedere werkdag kunt u tussen 9.00 en 17.00 uur trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Op het hele uur wordt één verbintenis voltrokken. Op zaterdag kunt u trouwen of uw partnerschap registreren tussen 10.00 en 15.00 uur.
Een geregistreerd partnerschap is bijna hetzelfde als een huwelijk. Het belangrijkste verschil is dat alleen de rechter een huwelijk kan beëindigen. Als er geen kinderen zijn, kun je een geregistreerd partnerschap ook beëindigen via een notaris of advocaat.
Vrije dagen ondertrouw
Medewerkers krijgen 1 betaalde vrije dag om het voorgenomen huwelijk of partnerschap te melden bij de gemeente.