Kinkhoest begint met verkoudheid en daarna veel hoesten. Kinkhoest gaat vanzelf over, na 2 tot 4 maanden. Kinkhoest kan gevaarlijk zijn voor kinderen die jonger zijn dan 1 jaar.
Uw kind krijgt de eerste prik tegen kinkhoest als hij/zij 2 maanden is. Elke prik zorgt voor meer bescherming tegen kinkhoest. Na 2 of 3 prikken zijn kinderen goed beschermd tegen kinkhoest. De volgende prikken bij 11 maanden en 4 jaar zorgen ervoor dat ze lang beschermd blijven.
Als uw kind veel hoest, is dit meestal niet erg. In de meeste gevallen heeft uw kind een virusinfectie. Het hoesten gaat dan binnen 2 tot 3 weken vanzelf over. Als uw kind langer hoest, komt dit vaak doordat uw kind op een leeftijd is waarop het makkelijk nieuwe virusinfecties krijgt.
Kinkhoest begint met koorts, een hardnekkige verkoudheid en een droge hoest. De hoestbuien worden erger, vooral 's nachts. De zieke hoest slijm op en maakt een gierend geluid bij het inademen. De benauwdheid is zo ernstig dat de patiënt tijdens een hoestbui blauw kan aanlopen en braakneigingen krijgt.
Sterfte door kinkhoest in Nederland
Voor de invoering van een vaccinatie tegen kinkhoest in 1957 stierven jaarlijks ongeveer 200 kinderen aan de ziekte. Tegenwoordig sterft nog gemiddeld 1 kind per jaar aan kinkhoest. Dat zijn vrijwel uitsluitend ongevaccineerde jonge zuigelingen.
Vooral jonge baby's die nog niet zijn ingeënt kunnen erg ziek zijn door kinkhoest. Ook kinderen met ziekten van longen, hart of spieren kunnen erg ziek worden van kinkhoest. Zwangere vrouwen die kinkhoest hebben, moeten met hun huisarts overleggen.
De huisarts kan een test doen om na te gaan of iemand kinkhoest heeft. De huisarts kan ook zeggen of een behandeling nodig is. Je kunt hoestdrank of neusdruppels gebruiken om minder last te hebben van de klachten.
Is je baby erg benauwd? Het inademen van damp kan helpen om helpen om slijm op te lossen. Ga bijvoorbeeld met je baby in de badkamer naast een stomende douche zitten. Bij oudere kinderen kan stomen boven een bak heet water helpen, maar bij een baby mag je dit niet doen.
Kinkhoest begint met verkoudheid en daarna veel hoesten. Kinkhoest gaat vanzelf over, na 2 tot 4 maanden. Kinkhoest kan gevaarlijk zijn voor kinderen die jonger zijn dan 1 jaar.
Kinderen moeten soms overgeven van het heftige hoesten. Ze kunnen het benauwd krijgen en blauw worden. Uw kind kan ook veel slijm ophoesten. Een hoestbui eindigt vaak met een lange inademing met een gierend geluid.
Zorg dat je baby voldoende drinkt. Dit voorkomt irritatie en houdt de keel vochtig. Neusspray voor baby's: neusspray of neusdruppels helpen als het hoesten gepaard gaat met een verstopte neus. Ventileren: zorg dat je een babykamer (net als de rest van het huis) altijd ventileert.
Er zijn meerdere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je baby hoest in de slaap. Vaak wordt gedacht dat er altijd sprake moet zijn van ziek zijn, maar dat is niet het geval. In veel gevallen wordt hoest bij baby's veroorzaakt door een aandoening, maar het kan zeker ook te maken hebben met andere factoren.
De belangrijkste symptomen van een longontsteking bij kinderen zijn: hoesten van slijm (soms met wat bloed), koorts en een snelle ademhaling. Je kind kan ook last hebben van benauwdheid of kortademigheid en rillen of klappertanden. Ook kan hij minder actief zijn en slecht drinken.
De ernstigste vormen van kinkhoest komen voor bij baby's. Kinkhoest bij niet-gevaccineerde baby's of baby's wier moeder niet gevaccineerd is, kan bijzonder ernstig zijn. Complicaties zijn onder andere longontsteking, encefalopathie (een ziekte van de hersenen), epileptische aanvallen en zelfs overlijden.
Kinkhoest gaat vanzelf weer over. Het kan wel 3 maanden duren voordat de klachten helemaal weg zijn. Je kunt hoestdrank of neusdruppels gebruiken om minder last te hebben van de klachten. Antibiotica helpt niet tegen de klachten.
Elk jaar worden in Nederland zo'n 170 baby's met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Ze kunnen erg benauwd worden, in ademnood komen of zelfs een longontsteking of hersenschade krijgen. In het ergste geval kan een baby door kinkhoest komen te overlijden.
Besmettelijke periode
Besmettelijkheid is het grootst in het begin van het catarrale stadium, voordat de typische hoestbuien beginnen. De patiënt is besmettelijk tot circa 3 weken na het begin van de hoestbuien (Heymann 2008). In totaal gaat het om ongeveer 5 weken.
Baby's en kinderen jonger dan twee jaar kunnen het na een paar dagen zo benauwd krijgen dat zij hun neusvleugels wijd open sperren. Dit heet neusvleugelen. Vaak gaat dit gepaard met slecht eten en drinken. Soms ademt je kind piepend of zagend.
de neusvleugels bewegen mee met de ademhaling (dit heet neus-vleugelen) soms opeens een paar seconden niet ademen. de huid is grijs-blauw rond de mond en onder de nagels. sufheid: uw baby is slaperig en moeilijk wakker te krijgen.
pertussis is gevoelig voor behandeling met antibiotica. De ernst en duur van kinkhoest kunnen alleen met antibiotica worden beïnvloed wanneer daarmee al in de incubatieperiode of in het catarrale (en dan meestal dus nog aspecifieke) stadium wordt begonnen. Klassiek wordt erytromycine gedurende 14 dagen voorgeschreven.
Kinkhoest is een zeer besmettelijke infectie van de onderste luchtwegen. De oorzaak van kinkhoest is een bacterie, Bordetella pertussis, en minder vaak Bordetella parapertussis. Wanneer een besmet persoon hoest of niest, produceert die speekseldruppeltjes in de lucht. Zo kan die de infectie doorgeven.
Interpretatie kinkhoest serologie uitslagen:
IgG respons begint bij oudere kinderen en volwassenen meestal 2 – 3 weken na ontstaan van klachten en piekt na 4 – 6 weken. Bij jongere kinderen kan de respons later starten tot 8 weken na begin klachten en volgt ook de piek later.