In 2016 heeft de transgemeenschap genderneutrale voornaamwoorden gekozen voor trans personen die zich man noch vrouw voelen. Gebruik in dit geval in plaats van hij/hem/zijn of zij/haar/haar: hen of die/hen/hun.
“Hen” of “die”
Let op: 'hen' is voornamelijk bedoeld voor non-binaire mensen en niet als genderneutraal woord voor als je even niet weet of wilt benoemen hoe iemand zich identificeert. Daarvoor hebben we in het Nederlands nog niet echt een goede oplossing, hoewel 'die' in spreektaal wel in de buurt komt.
Anderen voelen zich geen jongen/man maar ook geen meisje/vrouw. Zij voelen zich genderloos en of agender. Een ander woord voor non-binair is genderqueer of genderneutraal. Omdat iedere persoon zich anders voelt en anders gedraagt, uit ook iedereen dit anders.
Bovendien zijn er personen die zich noch als man, noch als vrouw wensen te identificeren. Dat noemen we personen met een non-binaire genderidentiteit. In dit laatste geval kunnen personen de voorkeur hebben om aangesproken te worden met de genderneutrale voornaamwoorden zoals die/hen/hun.
Je gender bepaal je zelf
Non-binair valt onder de transgender paraplu. In Nederland zijn er tussen de 90.000 en 390.000 trans personen. Trans is een overkoepelend begrip, waar verschillende labels onder vallen om aan te duiden dat iemand niet cisgender (dat je genderidentiteit overeenkomt met je geboortegeslacht) is.
Zijn dat de meest geschikte woorden in Nederland of is er een nieuw woord nodig? In Nederland mag je non-binaire personen aanspreken met 'hen', 'hun' en 'die'.
Die/hen/hun zijn genderneutrale voornaamwoorden. Zo verwijs je naar een persoon zonder iets te zeggen over hun gender.
In 2016 heeft de transgemeenschap genderneutrale voornaamwoorden gekozen voor trans personen die zich man noch vrouw voelen. Gebruik in dit geval in plaats van hij/hem/zijn of zij/haar/haar: hen of die/hen/hun.
Het Nederlands heeft eindelijk een genderneutraal voornaamwoord. Naast 'hij' en 'zij' is er nu een derde, genderneutrale optie: 'hen.
Er zijn ook mensen die zich niet thuis voelen in de opvattingen over man of vrouw-zijn en daarom liever genderneutrale voornaamwoorden gebruiken. 1 op de 200 mensen is geboren zonder eenduidige geslachtskenmerken. * Sommige intersekse mensen vinden het fijn om genderneutrale voornaamwoor- den te gebruiken.
Sommigen horen graag “brus” in plaats van broer of zus. Anderen duiken de goede oude “kozijn” op om de binaire termen neef of nicht te vermijden.
De genen van een mens bepalen of iemand biologisch een man of vrouw is, op basis van de aanwezigheid van geslachtschromosomen XX of XY. Mensen met chromosomenpaar XX zijn biologisch vrouwelijk, mensen met een chromosomenpaar XY zijn mannelijk.
Probeer mee te leren wat non-binariteit net betekent voor jouw kind en waar je kind zelf informatie vindt. Ook wanneer je kind zichzelf als non-binair identificeert, kan je de adviezen op deze pagina rond 'transgender' gebruiken. Daarnaast kan je ook terecht bij zorgverleners met expertise rond het transgenderthema.
Er zijn eigenlijk maar twee voornaamwoorden in het Nederlands: 'zij' en 'hij'. Maar dat schiet dus niet echt op als je buiten die hokjes valt. Daarom willen non-binaire personen meestal aanspreken worden met 'hen/hun' of 'die/diens' ('they' en 'them' in het Engels).
Vaak bevat het begin van een brief nog de aanhef 'Geachte heer' of 'Geachte mevrouw'. Het is nog beter om ook hier gebruik te maken van genderneutrale termen zoals de voornaam van de persoon of een algemene term, zoals 'geachte klant'. Deze termen zijn inclusief voor alle genders, ook non-binaire personen.
Cisgender wil zeggen dat je tevreden bent met het geslacht waarmee jij bent geboren. Bijvoorbeeld: je bent geboren als meisje en je voelt je ook meisje.
Naar het-woorden (onzijdige woorden), zoals het team, verwijs je met het en zijn. Welk verwijswoord juist is, hangt af van het woordgeslacht van het woord waarnaar je verwijst. Er zijn drie woordgeslachten: mannelijk, vrouwelijk en onzijdig.
Transmannen die een penisoperatie willen, kiezen uit 2 soorten penisoperaties: Metaidoioplastiek (meta): Er wordt een minipiemel van je clitoris gemaakt waar veel seksueel gevoel in zit. Falloplastiek (fallo): Je krijgt een penis van normaal formaat, met behulp van huidweefsel uit je arm of been.
Vermijd woorden die specifiek naar één gender verwijzen, zoals echtgenoot, echtgenote, dames, heren. Een voorbeeld zie je bij NS, dat mensen aanspreekt met 'Beste reizigers' in plaats van met 'Dames en heren'. Zo zorg je ervoor dat je ook mensen aanspreekt die zichzelf niet in de tweedeling 'man of vrouw' herkennen.
Genderneutrale voornaamwoorden zijn persoonlijk voornaamwoorden in de derde persoon enkelvoud om iemand mee aan te duiden van wie de sekse of het gender niet bekend is bij de spreker of schrijver, of iemand die zich identificeert als non-binair of genderqueer. Het is een genderneutraal alternatief voor 'zij' of 'hij'.
Een persoonlijk voornaamwoord(Lat: prenomen personale) wordt – in dit geval – gebruikt om een persoon of een groep personen aan te duiden. De vorm hiervan ligt aan de situatie (eerste, tweede, derde persoon, enkelvoud, meervoud). Voorbeelden: Ik/mij, hij/hem, zij/haar, die/hen, wij/ons, etc.
Zij is de onderwerpsvorm van de derde persoon enkelvoud. Die wordt gebruikt als het voornaamwoord de functie van onderwerp vervult. Haar is de voorwerpsvorm. Die vorm wordt bijvoorbeeld gebruikt als het voornaamwoord de functie van lijdend voorwerp of meewerkend voorwerp vervult of na een voorzetsel staat.