Een theelepel is een kleine lepel.
1 theelepel (tl) is 5 ml. 1 eetlepel (el) is 15 ml.
Het grootste verschil tussen een koffielepel en theelepel is het formaat. Een koffielepel is namelijk iets groter (5ml) dan een theelepel (3ml).
1 theelepel (tl) is 5 ml.1 eetlepel (el) is 15 ml.
Nog even op een rijtje
1 eetlepel (el) is 15 ml.
El als meter
Niet zelden werd voor de el een algemeen gemiddelde genomen van 68 cm. In verband met de heffing van accijns werd de Haagse el (69,4 cm) in 1725 de nationale standaard. Bij de invoering van het Nederlands metriek stelsel in 1820 werd de el gelijkgesteld aan een meter.
Als er een theelepel in een recept staat, ook in die van mij, ga dan uit van een dessertlepeltje want dat is eigenlijk de grootte die altijd wat wordt bedoeld. Onze Vlaamse buren gebruiken overigens meestal de term koffielepel. Maar het kan nog veel eenvoudiger en dan weet je zeker dat je altijd goed zit!
De maatlepel die voor een eetlepel wordt gebruikt is altijd 15 ml, die van een theelepel 5 ml. Een enkele maal zie je in recepten van Engelse oorsprong ook nog wel de aanduiding dessertlepel; die is officieel 10 ml. De inhoudsmaat is altijd een afgestreken maatschep.
Ook handig om te weten: een theelepel is 5 milliliter en een eetlepel 15 milliliter. Een eetlepel staat dus gelijk aan 3 theelepels.
Het verschil tussen een koffielepel en een theelepel zit in de lengte. Boven de koffielepel onder de theelepel.
Dat is dus niet zo. Een theelepel (tl), in het Engels teaspoon (tsp), is een vaste maat: 4,9 ml. Een eetlepel (el), Engels tablespoon (tbsp), is 14,8 ml. Daar heb je hele handige maatlepeltjes voor.
2 gram thee is grofweg 1 theelepel.
Voor witte thee is dit anders, gebruik hiervoor 1 eetlepel dan heb je ook ongeveer 2 gram thee. Zet je jouw thee altijd in een pot van (laten we zeggen) 1 liter? Gebruik dan 5 theelepels thee.
Meten is weten! Huh, 3 tot 15 gram voor een koffielepel, wat is het nu? Wel, dat grote verschil kan verklaard worden door het soortelijk gewicht van verschillende ingrediënten. Een koffielepel of een kopje is een volumemaat.
Eetlepels worden voornamelijk gebruikt als servies voor kommen die in het midden van de tafel worden geplaatst. Een soeplepel heeft een bredere en diepere ovaalvormige kom dan een eetlepel, zodat deze meer vloeistof kan bevatten. Het heeft een vergelijkbare algehele vorm.
Een theelepel suiker staat gelijk aan vier gram suiker.
Om precies te zijn, 4.2 gram is gelijk aan een theelepel.
Een opscheplepel of sleef is een grote lepel die wordt gebruikt om voedsel, met name soep en brijpap, mee op te scheppen.
Een diepe lepel waarmee je soep opschept, wordt in de standaardtaal een soeplepel of pollepel genoemd. Met een soeplepel / pollepel kun je gemakkelijk soep opscheppen zonder te morsen.
dessertlepel (ook wel paplepel genoemd) opscheplepel. pollepel. juslepel (ook wel sauslepel genoemd)
In de Hebreeuwse Bijbel wordt de el meestal vertaald als "elleboog" of "arm". Het was de afstand van de elleboog tot aan de top van de middelvinger van een volwassen man, wat ongeveer gelijk was aan 45 cm. Deze el wordt ook wel de el 'naar de oude maat' genoemd, zoals te lezen is in 2 Kronieken 3:3.
El staat voor eetlepel.