Schildpadden gaan niet zoals een kip op hun eieren zitten, maar ze begraven hun eieren op het strand waar ze zelf geboren zijn. Een schildpad is niet warmbloedig en kan de eieren niet warm houden, maar het zand wel.
De boommarter begraaft wel eens eieren (ook grotere als van kip en eend) in zand of mos.
Vos begraaft eten
Maar ze lusten ook insecten, vogels, bessen, aas, afval en eieren. Als ze iets te eten tegenkomen wat ze eigenlijk niet zo lekker vinden of waar ze genoeg van hebben, verstoppen ze het voor later. Dit kan in een oude boom zijn of ze begraven het in een kuiltje in de grond.
Een vogel met legnood lukt het niet haar ei te leggen, het blijft vastzitten in de eileider. Dit kan fataal aflopen, maar gelukkig is legnood vaak goed te herkennen en verhelpen.
De Koolmees heeft een roze ei met rode vlekjes. De Huismus heeft een grijs met wit ei. De Vink heeft een wit ei met kleine grijze vlekjes. De Pimpelmees heeft een wit ei met kleine bruine vlekjes.
Maar was er eerst een kip of een kippenei? Honderden miljoenen jaren voordat er kippen waren, legden vissen, amfibieën en reptielen al eieren. Dat is dus duidelijk: het ei was er eerder dan de kip.
De eieren zijn groen van kleur met kleine bruinrode vlekjes. Het liefst maken ze hun nest in dichte struiken of lage bomen, in klimop en andere lage beplantingen.
Felle kleuren
Omdat de eieren wit zijn herkent de kerkuil 's nachts haar eieren beter. Verschillende vogelsoorten, zoals de spreeuw of de ekster, leggen blauwe eieren.
Hieronder zijn meerkoeten, buizerds, pimpelmezen, grutto's, boomklevers en haviken. Van de bosuilen hebben vrijwel alle individuen hun eerste ei al gelegd. Bosuilen zijn veruit de eerste broedvogels die een eerste ei leggen. Al in december zijn de eerste vogels begonnen.
Op de achterpoten zittend en met de voorpoten omhoog, spiedt de rat voorzichtig rond, pakt dan snel het ei, waarbij de onderkaak in het ei wordt geschoven en loopt er snel mee weg om het elders op te eten. En zo zien wij dan ook de rat- ten met een ei in de bek de leg- hokjes uitkomen.
Beschermde diersoort
Hierdoor is het tegenwoordig illegaal om steenmarters zelf te vangen, te doden of te vergiftigen. Vandaar dat mensen nu een anti-marterspray hebben ontwikkeld om de steenmarters op afstand te houden. Steenmarters kun je wegjagen door middel van apparaatjes met ultrasone geluiden.
Hoe herkent u de aanwezigheid van steenmarters? Vaak begint dit met geluiden of lawaai. Steenmarters zijn 's nachts actief, wat zorgt voor lawaai op zolder of in de spouwmuur. In veel gevallen hangt er ook een intense stank, afkomstig van de urine, uitwerpselen en prooien van de steenmarter.
De steenmarter is een zoogdier ter grootte van een slanke kat dat goed kan graven, springen en klimmen. Het is een voornamelijk carnivore omnivoor. Het voedsel bestaat uit muizen, ratten, konijnen, vogels, eieren, kikkers, insecten en wormen, maar ook vruchten worden gegeten.
Een marter kan erg goed klimmen en kan via vensterbanken, een regenpijp, klimplanten of een overhangende tak op je dak geraken. Daar hebben ze maar een kleine opening (4 cm) nodig om op je zolder te geraken. Marters zijn schemer- en nachtactief en net wanneer wij willen slapen beginnen zij aan hun activiteiten.
Steenmarters zijn ongeveer zo groot als een kat en hebben een grote witte vlek op hun keel en voorpoten. In België zijn de lichtbruine dieren met lange pluimstaart aan een opmars bezig, waardoor ze alsmaar vaker in de buurt van mensen huizen.
Samen met het witte calcium in de eischaal zorgen deze pigmenten in verschillende concentraties voor een grote diversiteit aan kleuren. Zo zijn de eieren van de bosuil wit, die van de kievit lichtbruin met bruine vlekjes en legt de slechtvalk roestbruine eieren.
In het begin werd de Schijndelaar alleen gefokt in de kleuren zwart en blauw. Het groene ei is een eigenschap die alleen is waar te nemen bij dieren die leggen.
Absoluut de grootste
Eén struisvogel wist er in 2008 zelfs het Guinness Book of Records met te halen. De vogel legde een ei van maar liefst 2,589 kilo! De eieren van een struisvogel zijn supersterk.
De huismus (Passer domesticus) is een stevige, gedrongen zangvogel. De onderzijde van de huismus is grijs en zijn bovenzijde bruin met donkere en lichtere tekening. Het mannetje is contrastrijk met een grijze kruin, zwarte bef en bruine band van oog tot achterhoofd.
Het mannetje heeft een zwart verenkleed, opvallende gele oogringen en een oranje snavel. Het vrouwtje is donkerbruin met een lichtbruine, gespikkelde borst en heeft een gele snavel. De merelkuikens zijn donzig en bruin tot ze in de herfst hun volwassen verenkleed ontwikkelen.
Waarom het ei zo felgekleurd is, is de vraag. ,,Je zou denken dat het camouflage is omdat kasuarissen de eieren in het tropisch regenwoud op de grond leggen. Maar de emoe legt ook groene eieren. Deze vogel leeft juist op zandvlaktes.
Kippen hebben soms een legstop, bijvoorbeeld als ze in de rui zijn of in de winter. Er zijn ook rassen die amper eieren leggen, zoals de Seramo. Is er geen logische verklaring voor het uitblijven van eieren, dan heeft je hen misschien legnood. Dat is het onvermogen om een ei te leggen dat klaar is in de eileider.
Het uitbroeden van kippeneieren duurt 21 dagen. Na uitkomst zullen de eerste kuikens zich binnen 24 uur laten zien.
Na 20 tot 21 dagen komen de eieren uit! Ze hebben hierbij geen hulp nodig en kunnen dit helemaal zelf. Wacht tot de kuikens zijn opgedroogd voordat ze de broedmachine verlaten. Zet ze daarna in een speciaal hok met voldoende warmte.