Oververhitte vogels zijn goed te herkennen. Ze zijn lusteloos en ademen snel. Zo'n dier zit vaak met gespreide veren en de snavel open te hijgen om via tong en bek vocht te verdampen. Zet de komende dagen dus een platte waterschaal neer met vers water.
Vogels hebben speciale manieren om hun lichaamstemperatuur te reguleren en koel te blijven, vooral tijdens warm weer. Ze kunnen overtollige warmte afvoeren door te hijgen, waardoor vocht verdampt uit hun ademhaling. Dit helpt hen om af te koelen en hun interne temperatuur te verlagen.
Zorg voor vers water
Ze moeten er dan alleen wel veel meer moeite voor doen en ze kunnen hun energie eigenlijk goed voor andere zaken gebruiken. Zoals voedsel zoeken. U helpt ze daarom goed door schalen met water neer te zetten. Niet alleen kunnen ze hiervan drinken, een bad geeft ook direct verkoeling.
Bij warm weer zie je vogels met een opengesperde snavel, snel maar ondiep, ademen. Op deze manier verdampen zij vocht uit hun mondholte, waardoor ze afkoelen. Om de kamer af te koelen kan je een raam open doen. Dit is goed voor de vogel want wat extra frisse lucht kan nooit kwaad.
Ze liggen dan met de snavel open te hijgen en verdampen zo via de tong en de bek vocht. Noem het maar een soort zweten. Dit geeft verkoeling. Dit doen ze al zonnebadend.
Wadvogels, die schelp- en andere diertjes zoeken op de wadplaten, slapen als het hoogwater is en de platen onderlopen. Zodra het laagwater is worden ze weer wakker, dag of nacht. Uilen jagen veelal op dieren zoals muizen die actief worden in de schemering en nacht (juist om niet opgegeten te worden, maar dat terzijde).
Trekvogels zoeken voedsel en nestplaatsen
Trekvogels leggen vaak duizenden kilometers per jaar af. Ze gaan net als veel andere dieren op zoek naar plekken waar ze betere kansen hebben om te nestelen en voedsel te vinden, of waar het klimaat dat seizoen prettiger is.
Jonge vogels in nestkasten die pal in de zon hangen, overleven de extreme hitte namelijk niet zonder een beetje schaduw. En met een bak water in de tuin maakt u het álle tuinvogels een stuk makkelijker. Oververhitte vogels zijn goed te herkennen. Ze zijn lusteloos en ademen snel.
De voordelen. Je vogel kan eigenlijk altijd mee naar buiten. Frisse lucht en het indirecte zonlicht is namelijk erg goed voor jouw vogel. Let er natuurlijk wel op dat jouw vogel gezond is, wanneer je hem of haar mee naar buiten neemt.
Het meest ideale waterbad heeft een gradiënt van ondiep naar diep, zodat vogels van alle maten erin kunnen badderen. Vogels prefereren waterbaden die laag op de grond staan. Is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld door een huiskat, plaats het bad dan op circa 1 meter hoogte.
Een vogel die het heet heeft ademt heel snel en is soms wat lusteloos. Zo'n dier zit vaak met gespreide veren en de snavel open te hijgen om via de tong en de bek vocht te verdampen; een soort zweten dus wat tot afkoeling leidt. Je kunt zulke situaties helpen voorkomen.
Zieke vogel herkennen
Wanneer je vogel met opgezette veren (ook wel bol zitten genoemd) gaat zitten, voelt je vogel zich niet lekker. Je vogel is dan vaker ook stiller en heeft minder zin om te spelen. Je vogel kan zelfs lusteloos op de grond in de hoek van de kooi gaan zitten.
Dit kan je doen door op een kalmerende toon tegen je vogel te praten. Zorg er ook voor dat je hem niet doet schrikken. Beweeg op een rustige manier als je de vogel benadert en maak geen plotse bewegingen.
Regen deert de meeste vogels niet erg. Ze gaan gewoon door met voedsel zoeken, met vliegen of zingen. Bij noodweer zullen vogels een schuilplaats zoeken. Voor zeevogels is dat onmogelijk, maar die kunnen wel tegen een stootje.
Vogels hebben geen zweetklieren. Zij moeten gebruik maken van andere manieren om overtollige warmte kwijt te raken. Bij zweten maakt je lichaam gebruik van verdamping. De verdamping zorgt dat je het wat koeler krijgt.
De vogeltjes zijn nog bloot en kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet reguleren. Daar hebben ze de warmte van hun ouders nog voor nodig. Een optimale temperatuur voor een vogel is gemiddeld 40 graden.
Vogels schrikken van geluid en weerkaatsing. Een speciaal vogelschriklint gebruik je als vogelverschrikker om je pas ingezaaide gazon beschermen. Knoop het lint vast aan takken, schuttingen of (bamboe) paaltjes.
Geen producten met zout. Geen melk. Geen vetbollen of pinda's in een (plastic) netje, vogels kunnen erin verstrikt raken en het genereert zwerfafval. Geen boter of margarine, dit werkt laxerend.
Met de staafjes in het netvlies zien vogels licht en donker.
Parkieten-Freak
Van 18 naar 28 graden is (denk ik) ook niet haalbaar. Met een airco moet je de temperatuur hooguit een paar graden naar beneden brengen, meer zal ook niet lukken indien het een een verplaatsbare airco betreft.
Mussen kunnen namelijk heel goed tegen warmte! Toch is het de afgelopen tijd wel heel on-Nederlands warm en kunnen niet alleen de mussen maar ook alle andere vogels wat afkoeling gebruiken. Het is voor de vogels niet altijd even gemakkelijk om een goede schuilplaats te vinden.
Vogels zijn net zoals zoogdieren en mensen warmbloedig. Dat betekent dat de temperatuur van hun lichaam ongeveer hetzelfde blijft ongeacht hun omgeving. Er zijn ook koudbloedige dieren zoals; vissen, amfibieën of reptielen.
Trek van juli tot en met november
Vogeltrek begint eigenlijk al in juli, want dan gaan de eerste vogelsoorten, altijd steltlopers, als grutto's, groenpootruiters, krombekstrandlopers, maar ook de visarend al richting zuiden. Ook gierzwaluw, koekoek en bosrietzanger vliegen al weer een maand in tropisch Afrika rond.
Een bekend gezegde vertelt hierover: "Vliegen de zwaluwen hoog dan is het weer schoon en droog, vliegen ze laag, regen voor vandaag." Een heel betrouwbare weerspreuk.
Een zwaluw is een insectenetende vogel. Wanneer er minder stijgende lucht is, gaan de insecten die de zwaluw eet laagvliegen, dus de zwaluw ook. Wanneer er minder stijgende lucht is, wordt het slecht weer. De zwaluwen vliegen laag omdat hun insecten dat ook doen, door weinig stijgende lucht.