Soms moeten patiënten na de operatie een (gips)korset dragen, dit moet u dan ongeveer 3 maanden doen: de eerste 6 weken dag en nacht, de volgende 6 weken alleen overdag.
Na deze operatie waarbij uw rug is 'vastgezet', moet u uw rug gedurende drie maanden rechthouden. Voor de totale duur van de revalidatie moet u rekenen op 6 tot 12 maanden. De duur kan per ingreep verschillen. Het vergroeien van de wervels zal ongeveer 3 tot 6 maanden in beslag nemen.
Als u uw lichaam weer rustig gaat belasten en bewegen, is dit goed voor de wondgenezing. De totale wondgenezing duurt zo'n zes weken. Het herstel van het zenuwweefsel kan veel langer duren (tot enige maanden). Rugklachten kunnen ook na de operatie blijven bestaan, want daarop heeft de operatie geen invloed.
In de eerste vier tot zes weken is de pijn in uw rug een goede graadmeter voor wat u wel en niet kunt. U voelt zelf wanneer u te veel van uw lichaam vraagt. Neem de eerste vier tot zes weken regelmatig rust door te liggen. Wissel af wat u doet, zoals lopen, staan en zitten.
Het beste is om dan plat op uw rug op bed te gaan liggen met één kussen onder uw hoofd (gebruik niet meer dan één kussen). Zo ontlast u uw rug het meeste. Ga niet zitten om te rusten; zitten is juist erg belastend voor uw rug. We adviseren u tijdens uw herstel elke dag maximaal 15 minuten achter elkaar te zitten.
Bewegen na de operatie
Bent u geopereerd aan een rughernia (HNP), dan dient u tot 2 uur na aankomst op de verpleegafdeling plat op de rug te blijven liggen. Bent u geopereerd aan een vernauwing van het wervelkanaal (laminectomie) dan is dit tot 4 uur na aankomst op de verpleegafdeling.
Beperk het zitten tot maximaal 15-20 minuten en wissel het zitten regelmatig af met lopen of liggen. Enkele dagen na de operatie kunt u het wandelen langzaam uitbreiden. Start bijvoorbeeld met vijf keer per dag 10 minuten wandelen en breidt dit per dag uit.
Resultaten van een hernia-operatie
De meeste mensen hebben na 2 tot 4 weken veel minder pijn in het been. Soms wordt de pijn na 8 weken pas minder. Dat is normaal.
Als u een ingezakte wervel heeft, kunt u het volgende voelen: Pijn in de rug die plotseling opkomt of langzaamaan ontstaat en die erger wordt bij het rechtop zitten of staan en minder wordt als u gaat liggen. Pijn, gevoelloosheid of verlamming in de benen. Pijn bij het hoesten, niezen, lachen of diep ademhalen.
Er is geen vaste termijn voor wanneer u weer aan het werk mag. Dit hangt af van hoe u zich voelt en wat voor werkzaamheden u doet. Heeft u een lichamelijk zware baan, dan is het advies om de eerste zes tot acht weken rust te houden.
Om werkzaamheden te kunnen hervatten, moeten de geopereerde spieren en pezen de tijd hebben gehad om voldoende te genezen. Tevens moet de arm in alle richtingen weer pijnvrij kunnen bewegen. Als richtlijn kunt u aanhouden dat hier minimaal 12 weken na de operatie voor nodig zijn.
Zelf autorijden kan na ongeveer 3-5 weken. Meerijden in een auto mag direct, maar niet te lang. De bedrijfsarts bepaalt wanneer u weer mag gaan werken. Medisch gezien kunt u werken, maar er moet rekening gehouden worden met de pijnklachten die u ervaart.
Na de operatie is de pijn in het been soms niet meteen weg, Maakt U zich daarover geen zorgen: met tijdelijke inname van wat pijnstillers verdwijnt de last na een paar dagen. Uw zult meestal één of twee dagen in bed moeten blijven.
Na de operatie kunt u vooral in de eerste periode nog last hebben van stijfheid in uw rug. De stijfheid ontstaat meestal als u wat langer in dezelfde houding zit of ligt. Om die stijfheid te verminderen adviseren wij u regelmatig van houding te veranderen.
De gemiddelde werkonbekwaamheid na deze ingrepen in Vlaanderen bedraagt 4 maand. Dit is erg lang, maar soms toch nodig. In onze dienst bedraagt de gemiddelde werkonbekwaamheid 7 weken. Deze periode is ziekteverlof en dus bedoeld om 24 uur met je gezondheid, dus nu je rug, bezig te zijn !
Slapen op uw zij of uw buik is toegestaan, maar u slaapt waarschijnlijk het best op uw rug. Kiest u voor een zijligging, dan kunt u eventueel een kussen tussen uw benen houden.
De basisverzekering dekt dan op grond van medische noodzaak maximaal 12 maanden lang fysiotherapie, maar alleen voor zover dit medisch noodzakelijk is. Verder belangrijk: De eerste 20 behandelingen fysiotherapie dien je zelf te betalen. De verzekeraar vergoed de kosten vanaf de 21e behandeling.
Wandelen na je operatie
Belangrijk is wel om het wandelen rustig op te bouwen en dat je dus niet te lange stukken loopt. Begin een paar keer per week een klein stukje te lopen en bouw dit daarna rustig op. Eventueel kun je met een hartslagmeter bijhouden of je niet te hard loopt.
Bij een gesloten wond mag u de eerste week niet zwaar tillen of inspannen, omdat dan te veel druk op het wondgebied komt te staan. Een opengelaten wond is een wond die de arts na de operatie niet dicht heeft gehecht.
U mag 4 uur na de operatie al uit bed. Doe het rustiger aan als u te veel pijn heeft. Wissel lopen, zitten en liggen regelmatig af. Probeer de belasting van de rug rustig op te bouwen.
Fietsen is een uitstekende manier van bewegen met een hernia. Dit komt omdat je op de fiets je rug niet teveel belast. Door met een hernia te gaan fietsen train je namelijk de omliggende spieren. Deze maak je hierdoor sterker, wat betekent dat je minder last zal hebben.
Kans op herhaling
Een recidief is het terugkomen van een hernia op dezelfde plaats en aan dezelfde kant. Het risico hierop is 2 tot 8%. Omdat slijtage meestal bij alle tussenwervelschijven plaatsvindt, kan ook in een andere tussenwervelschijf een hernia ontstaan.