Traditionele gerechten
Ratatouille: Dit is een gerecht met gestoofde groenten. De basisingrediënten hierbij zijn tomaat, aubergine, courgette, ui en knoflook. In Frankrijk wordt vooral 's zomers dit gerecht koud aangeboden met stokbrood. Pot-au-feu: Een Franse stoofpot van vlees en groenten.
Bekende specialiteiten zijn de Parijs Brest (een gebakje met amandelen), driekoningenbrood, Saint Honoré (taart met room en chocolade), Brioche de Nanterre, suikersoesjes, en Brioche Parijsienne. Er komt ook wijn uit de regio zoals de Argenteuil wijnen en de wijnen uit Montmartre.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Een Franse lunch bestaat meestal uit een viergangen maaltijd. Ze beginnen met een salade, als hoofdgerecht een goed stuk vlees of vis met een beetje groenten erbij, soms wat friet. Dan komt de kaasplank op tafel. De bedoeling is dat je van ieder stuk kaas een plakje afsnijdt.
Eten en drinken in Parijs kan best prijzig zijn, maar als je goed oplet hoeft het niet extreem duur te zijn. Wij hadden ontbijt bij ons hotel, dus hier hadden wij geen extra kosten meer voor. Wij haalden als lunch vaak een broodje bij een broodzaak of een crêpe bij een kraam. Dit kost gemiddeld zo'n €5,- per persoon.
Een vuistregel: De Fransman of -vrouw eet slechts tussen 12.00 en 14.00 uur en tussen 19.00 en 22.00 uur. Alle restaurants die buiten die tijden om een warme maaltijd serveren, kunnen als verdacht worden aangemerkt.
Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Eau non potable (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Frans ontbijt
Het liefst met een café au lait (koffie met veel melk) en iets zoets. Broodjes als pain au chocolat, oftewel een chocoladecroissant, zijn dan ook erg populair als ontbijt in Frankrijk. Maar ook de eclair, een zoet broodje dat gevuld is met pudding of room, is een geliefde keuze.
Wat is het beroemdste gerecht van Frankrijk? Een 1. Quiche is het beroemde voedsel van Frankrijk dat overal verkrijgbaar is in bakkerijen en restaurants.
De croissant is voor Fransen het broodje om mee te ontbijten, per hapje besmeerd met boter en jam of gedoopt in hun kopje koffie.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
Gemaakt van het distilleren van wijn en het rijpen in vaten, Armagnac en Cognac zijn de bekendste Franse brandewijnen.
1. Café Au Lait. Dit is een van de meest populaire dranken in Frankrijk. Het is in feite de Franse versie van koffie en warme melk.
Een van de bekendste gerechten is natuurlijk de croissant. Andere heerlijke delicatessen zijn de quiche Lorraine, een hartige taart gevuld met spek en kaas. Ook staan Franse kazen zoals camembert en brie bekend over de hele wereld.
Is Parijs 's avonds veilig? Zeker. Ga 's avonds niet rondlopen in de wijken die wij benoemen onder het kopje 'welke wijken vermijden'.
Verder maken Place des Vosges, interessante musea en historische kerken Le Marais tot een zeer gezellige buurt. Welke wijken zijn veilig in Parijs? De meest veilige wijken in Parijs zijn vooral in het 1e tem het 9de arrondissement. Maar ook de wijken in het 13e, 14e, 15e en 18e arrondissement zijn wel veilig te noemen.
Nu staat Parijs niet bekend om zijn vriendelijke obers, dus veel fooi wordt er niet rondgestrooid. Als de service non compris is, is een fooi van 15% normaal.