Een dikke handdoek neerleggen en de matras omgekeerd op de handdoek leggen. Zo lig je zelf op het droge deel en het natte wordt door de handdoek opgenomen. Morgen even naar buiten en laten drogen. op een goed ventileerbare plek leggen en blijven draaien.
De ergste vochtplekken kun je opnemen met droge, schone handdoeken. Probeer met deze handdoeken zoveel mogelijk vocht te onttrekken uit het matras. Als je geen vocht meer kunt opnemen met behulp van de handdoeken, kun je over het nog vochtige gedeelte van het matras wat bicarbonaat (zuiveringszout) strooien.
Anti Diuretisch Hormoon (ADH)
De belangrijkste oorzaak voor bedplassen bij volwassenen is een hormonaal probleem. Het hormoon Anti Diuretisch Hormoon (ADH) dat normaal gesproken de urineconcentratie regelt, is 's nachts niet of minder actief bij mannen en vrouwen die in bed plassen.
Hoe snel het matras droog is hangt van een aantal dingen af, zoals materiaal temperatuur in de kamer en dikte. Maar reken op enkele dagen tot een week.
Vlekken kun je verwijderen met behulp van warm water en zuiveringszout of door met een katoenen doek met wat azijn op de vlek te deppen. Stofzuig regelmatig onder het bed om stofophoping te voorkomen. Voor een grondige schoonmaakbeurt kun je je matras te lijf gaan met een stoomreiniger.
Dep de vloeistoffen weer op met meer keukenpapier om het matras zo droog mogelijk te maken. Sprenkel meer zuiveringszout over het hele matras en laat het tenminste 18 uur drogen. Zuiveringszout helpt om het matras te drogen. Dit is ook een geweldige manier om de geur van urine uit het matras te krijgen.
Bij vrouwen is de meest voorkomende oorzaak van vaak plassen 's nachts een blaasontsteking. Bij mannen is dat een vergrote prostaat (benigne prostaathypertrofie). Ook andere aandoeningen, zoals slaapapneu of neurologische ziekten, kunnen aan de basis liggen.
Bedplassen is een ongevaarlijk, maar erg vervelend probleem. Vooral jongens lijken er meer last van te hebben dan meisjes, wel tot twee keer zo vaak als meisjes. Bij 5-jarige kinderen heeft nog één op de zes kinderen last van bedplassen. Bedplassen neemt af met de leeftijd.
De meeste kinderen zijn zindelijk vanaf ongeveer 3 jaar of 4 jaar oud. Meestal duurt het iets langer voordat kinderen ook 's nachts droog zijn. Pas wanneer kinderen 5 jaar zijn en nog steeds meerdere keren per week in bed plassen wordt het gezien als een probleem.
Je kunt dit op een eenvoudige manier checken: ga op je rug liggen en kijk of je rug plus onderrug contact houdt met het matras. Als dit zo is, dan is je matras nog goed.
Door een beetje soda over het matras te strooien en dat er goed in te borstelen. Laat dit een paar uur intrekken en veeg de soda met stoffer en blik en een stofzuiger weer op. Je ziet het misschien niet, maar dit reinigt het grondig. Wanneer de vlek nog vochtig is, kun je er ook keukenzout op strooien.
De meest voorkomende klachten van een slecht matras zijn rug-, nek- en schouderklachten. Een te hard matras geeft niet genoeg mee op plaatsen waar het lichaam meer druk uitoefent: bij de heupen en schouders. Een zacht of doorgezakt matras geeft daar juist weer teveel mee.
Hoe vaak komt bedplassen voor? Uit cijfers van het Kenniscentrum Bedplassen blijkt dat ruim 15% van alle zesjarigen en 5% van de tienjarigen 's nachts nog niet droog zijn. Voor de leeftijdsgroep tussen de 15 en de 18 jaar is dat naar schatting 1,5%. Bedplassen komt bij jongens twee keer zo veel voor als bij meisjes.
Het oncontroleerbaar plassen tijdens de slaap wordt enuresis nocturna of bedplassen volwassenen genoemd. Bedplassen kan duiden op ernstige anatomische afwijkingen, zoals een vergrote prostaat of blaaskanker, of op blaascontrolestoornissen zoals incontinentie of een overactieve blaas.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Urinegeur kan hardnekkig zijn. Schoonmaakmiddelen die goed werken tegen urine zijn biotex en azijn. Dit kunt u beide met water mengen. Het meest handige is om dit in een sprayflacon te doen zodat u gemakkelijk op de plek kunt sprayen.
Erfelijke factoren spelen waarschijnlijk een rol bij het ontstaan van bedplassen, vooral bij kinderen waarvan één van de ouders laat droog was. Slechts in een enkel geval komt het probleem voort uit ziekte. Wel is er een invloed bekend van het 'anti-plas hormoon' (antidiuretisch hormoon).
Waar het onderstel een levensduur heeft van zo'n 20 tot 25 jaar, is die van een matras of matrastopper een stuk korter. Een topmatras gaat zo'n 5 tot 10 jaar mee, een matras (afhankelijk van gebruik met of zonder topmatras) gaat zo'n 10 tot 15 jaar mee.
Liever een schoon bed dan seks
Het barst van de huisstofmijten en schimmels in je bed. Klinkt viezer en gevaarlijker dan het is, maar het is daarom wel belangrijk om een keer per week je bed te verschonen.
Weer anderen wisselen de lakens minimaal één keer per week. Maar de gemiddelde Nederlander verschoont het bed eens in de twee weken. Wetenschappers zeggen dat je met een dag of veertien aan de veilige kant zit. Bacteriën groeien ongeveer twee weken lang, met een piek rond de 14 dagen.
Naast dat het fijn is om in een opgemaakt bed te stappen, heeft het opmaken nog meer voordelen. Zo zorgt een opgemaakt bed voor een goede start van de dag. Er wordt zelfs gezegd dat u gedurende de dag zelfs productiever bent. Door het bed op te maken ziet de slaapkamer er ook direct opgeruimder uit.
De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.