Koffie is alleen geen vast voedsel, dus zal het HCL-zuur zich voornamelijk te goed doen aan je maagwanden. En dat veroorzaakt brandend maagzuur en pijn. Je kunt daarom beter zorgen voor een buffer in je maag als je koffie wil drinken.
Kortom: Koffie verhoogt de productie van maagzuur, maar lijkt voor de meeste mensen geen spijsverteringsproblemen te veroorzaken. Daarom is het drinken ervan op een lege maag prima.
Water en thee zijn daarvoor goede opties. Of u wel of niet melkproducten kunt velen is een kwestie van uitproberen. Sommige mensen krijgen er klachten van, terwijl het bij anderen juist goed werkt om af en toe een glas melk te drinken of een schaaltje yoghurt te eten. Drink in elk geval niet tevéél melk.
Koffie en maagklachten worden vaak in één adem genoemd. Is dat wel terecht? Het klinkt tegenstrijdig, maar donker gebrande koffie is juist het beste voor je maag. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers die de stoffen in koffie analyseerden om erachter te komen welke ervan maagpijn veroorzaakt.
Kortom: thee beter dan koffie
Thee smaakt voor veel mensen beter dan koffie, is gezonder voor je, heeft meer antioxidanten dan koffie (ook al bevat groene thee maar ongeveer de helft van de hoeveelheid cafeïne als koffie), bevat minder calorieën dan koffie én zit boordevol voedingsstoffen.
Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed. Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
Heb je iets te veel gegeten en is je maag nu overstuur? Doe dan een paar blaadjes munt in een glas water. Ook kun je muntthee maken om je maag te kalmeren, wat erg goed helpt bij een opgeblazen gevoel.
Hieronder een aantal voedingsmiddelen die de spijsvertering ondersteunen en verzachtend werken voor de maag. dranken: kruidenthee: venkel, kamille, zoethout, rooibos, sterrenmix. Water met 2 eetlepels appelazijn (voor het eten).
Klachten die kunnen optreden door te veel cafeïne zijn: rusteloosheid, stress, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Het kan ook voor slaapproblemen zorgen. Verder kan cafeïne bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) darmklachten verergeren.
Waarom zou je niet gelijk na het opstaan koffie mogen drinken? Na het opstaan zorgt je lichaam voor een verhoogde dosis cortisol, een stresshormoon. Wanneer je op dat moment koffie zou drinken, zou er minder cortisol worden aangemaakt, waardoor je op termijn weer meer koffie nodig zou hebben om goed wakker te worden.
Te veel cafeïne kan leiden tot hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren, hartkloppingen, rusteloosheid, prikkelbaarheid, slaapproblemen en angstgevoelens.
Lief voor je darmen
Bananen zijn rijk aan elektrolyten, zoals kalium. Deze elektrolyten verlies je bij het zweten, maar ook bij gastro-intestinale klachten, zoals diarree of braken. Dat is vaak de reden waarom bananen vaak worden aangeraden als je last hebt van buikloop.
Koffie en het maag-darmstelsel
Wetenschappelijk onderzoek naar spijsverteringsstoornissen van het maag-darmstelsel zoals dyspepsie 2-6, gastro-oesofageale reflux ziekte (reflux) 7-16, maagzweren 17,18 en gastritis 18 heeft geen verband gevonden tussen koffie en het ontwikkelen van deze aandoeningen.
Cafeïnevrije koffie kan helpen om een maagklachten te verlichten als die veroorzaakt worden door het drinken van te veel cafeïne. Meestal wordt maagklachten veroorzaakt door de zuurgraad van koffie, maar cafeïne kan bijdragen aan maagklachten, vooral als je erg gevoelig bent voor cafeïne.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Vooral na een zware maaltijd. Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
Als je last hebt van maagslijmvliesirritatie kun je last krijgen van de volgende symptomen: Pijn in de bovenbuik. Opgeblazen gevoel. Opkomend of brandend maagzuur.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Het geheim bij cola zou zitten in de toegevoegde stof koolzuur(E290). Van koolzuur gaan mensen vaak boeren en dat kan verlichtend werken bij buikklachten. Een glas cola bevat naast koolzuur ook fosforzuur(E338). Deze stof is van nature erg zuur.
Als u vaak last heeft van uw maag of maagzuur, kan dat erg vervelend zijn. Meestal gaan maagklachten vanzelf weer over. Soms zijn er tijdelijk medicijnen nodig.
Gember, pepermunt, venkel en kamille zijn allemaal kruidentheeën waarvan wordt aangetoond dat ze helpen een misselijke maag of brandend maagzuur te verzachten.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen. Voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen gelden lagere adviezen.
Volgens het Voedingscentrum kunnen gezonde volwassenen zonder al te veel problemen zo'n 4 kopjes koffie per dag drinken, als het om filterkoffie, pad-koffie of oploskoffie gaat. Drink je liever espresso (los of uit cups) dan is 2 tot 3 kopjes per dag het maximum.
Cafeïne. Een kop koffie zit vol met cafeïne, dit zorgt ervoor dat je sneller wakker wordt en meer energie hebt. Dit is natuurlijk hartstikke fijn om je dag mee te beginnen, maar het is dus niet persé heel goed voor je. Daarom kun je in plaats van koffie de dag dus beter beginnen met thee.