In het meervoud zeg je baristi (als het om mannelijke barista's gaat) en bariste (als het om vrouwelijke barista's gaat).
De term barista komt oorspronkelijk uit Italië. Daar betekent het barman – vrouw. In Italië serveert de barista naast warme dranken zowel alcoholische als niet alcoholische dranken en snacks. Het meervoud van mannelijke barista's in het Italiaans is baristi.
Een barista is een vakman – of vrouw die zich specialiseert in het bereiden van koffiedranken. Een barista is te vergelijken met een sommelier uit de wijnwereld maar met kennis over koffie. Vaak beheerst hij de kunst om figuren met melk te maken.
Een barista is een koffiekunstenaar die over omvangrijke kennis op het gebied van koffie beschikt. Een barista bereidt, decoreert en serveert ook de koffie. Barista (m/v) is het Italiaanse woord voor barkeeper. De Italiaanse meervoudsvorm is baristi (m) of bariste (f).
Een open, vriendelijke uitstraling waardoor iedereen zich welkom voelt is daarom essentieel. wat verdien je gemiddeld als barista? Als barista verdien je ongeveer tussen de 1.798,- en 1.857,- euro bruto per maand.
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
Oploskoffie wordt ook wel instant koffie genoemd en wordt gemaakt van vers gezette koffie. Deze vers gezette koffie wordt vervolgens gedroogd, waardoor er een koffie extract overblijft.
Cold brew koffie staat bekend om zijn zachte smaak, maar bevat wel meer cafeïne dan warm gezette koffie. Dit komt doordat de koffie in koud water trekt en daardoor minder bittere smaken vrijkomen.
Een wijnkenner is een sommelier, een koffiekenner is een barista.
De correct gespelde vorm voor het verkleinwoord is cafeetje.
Speciale melk voor barista's
Zal de smaak minder zijn door het verhittingsproces en de stoffen die eraan worden toegevoegd. Samenvattend, je kiest dus het beste voor een verse volle melk met een hoog proteïnegehalte. Zo krijg je steeds een mooi romig schuim met een volle smaak.
Barista's gebruiken over het algemeen gepasteuriseerde volle melk. Wanneer de melk ongeveer 3,5 gram vet en eiwitten bevat, is de melk geschikt voor koffie. Volle melk van de Jersey koeien wordt ook wel baristamelk genoemd, aangezien deze een heel hoog percentage vetten en eiwitten bevat.
De Speciality Coffee Association (SCA) is de wereldwijde branchevereniging van koffieprofessionals. De SCA heeft een koffiediploma samengesteld. Dit internationaal erkende diploma toont je kennis en vaardigheden als barista aan. Als je barista wilt worden, is het SCA-certificaat een kroon op je werk.
Een barista is voor de koffie wat een sommelier voor de wijn is. Het is iemand die op professionele wijze espresso en andere koffiespecialiteiten serveert. De barista weet alles over koffie en beheerst de techniek van het koffiezetten volledig. Het woord betekent in het Italiaans letterlijk 'barman'.
Master Barista Opleiding.
Deze opleiding duurt een jaar, waarbij je allerlei technieken en kennis aanleert. Je leert hoe je bonen moet roosteren, hoe je ze het lekkerst klaarmaakt, hoe verschillende koffiebonen smaken en natuurlijk allerlei manieren waarop je deze koffies kunt klaarmaken.
Een cortado is oorspronkelijk een espresso verdund met warme melk. Tegenwoordig is de melk opgeschuimd waardoor je een soort kleine cappuccino krijgt met sterkere koffie (de verhouding is ongeveer een derde espresso en twee derde melk). Voor deze cortado zet je een espresso in een glas van 90 ml.
Zoals de Franse naam al doet vermoeden is café au lait koffie met veel warme melk. De verhouding is ongeveer 60% warme melk en 40% koffie. Een café au lait maak je met een gewone kop koffie, het liefst filter koffie.
Boliviaanse koffie
Helaas is er een tekort aan apparatuur en is de geografische ligging van Bolivia niet ideaal, waardoor het transport van koffie via Peru moet gaan. De teelt is wel biologisch, maar niet gecertificeerd; de boeren hebben geen geld voor bestrijdingsmiddelen.
De dure koffie Kopi Loewak wordt gemaakt van bonen die zijn gevonden in de ontlasting van civetkatten. Indonesische boeren hebben ontdekt hoe lucratief de markt voor deze koffie is en buiten de dieren nu uit.
Waarom heet het koffie verkeerd? Vaak wordt koffie met een scheutje melk geserveerd. Maar bij een koffie verkeerd is de verhouding precies anders, in feite dus melk met een beetje koffie. Vandaar de naam koffie verkeerd.
Decaf is koffie zonder cafeïne. Of nou ja, minder cafeïne. Een kopje decaf koffie bevat namelijk nog steeds 2 tot 4 milligram cafeïne. Dit is echter zo'n kleine hoeveelheid - een normaal kopje koffie bevat ongeveer 85 milligram - dat je de effecten niet zult merken.
De basis van een goede cortado bestaat uit een espresso. Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.
In feite is een Lungo een 'uitgerekte espresso'. Waar bij de Americano water aan de espresso wordt toegevoegd, wordt bij een Lungo het water door de espresso getrokken tijdens het zetten. Het resultaat is een sterkere koffiesmaak en een hogere dosering cafeïne dan bij een Americano of gewone espresso.
Ristretto betekent 'beperken, afsnijden, verkleinen' en kun je zien als een verkleinde espresso. Een ristretto smaakt daardoor frisser en minder bitter dan een espresso. Lungo is afgeleid van het Italiaanse Caffe Lungo wat 'lange koffie' betekent en bevat twee keer zoveel water als een espresso.