De Cantaloupe meloen smaakt zoet en is sappig van smaak. Deze meloensoort herken je aan zijn grijsgroene uiterlijk met donkere strepen. Het vruchtvlees is mooi oranje van kleur. Perfecte match in de keuken met blauwe kaas.
De cantaloupe meloen is mooi rond, heeft een geelgroene schil en de binnenkant is knaloranje. De cantaloupe heeft zijn naam te danken aan de Italiaanse stad Cantalupa, waar hij voor het eerste verbouwd werd. Van alle meloensoorten is de cantaloupe de zoetste, daarom wordt hij ook wel eens suikermeloen genoemd.
Vooral Cantaloupe-meloen is wereldwijd een van de gezondste meloensoorten. 8 geweldige gezondheidsvoordelen van het eten van meloen (Cantaloupe): Cardiovasculaire voordelen. Meloen verbeterd de immuniteit (stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen)
Ben je calorieën aan het tellen dan is de galiameloen een betere keuze. Die bevat per 100 gram minder calorieën dan de watermeloen. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat de galiameloen meer positieve punten heeft dan de watermeloen.
Bij aankoop hoort de galiameloen stevig aan te voelen. Hij mag geen zachte, beurse plekken vertonen. Je kunt een rijpe meloen herkennen aan zijn zoete geur. Ook moet de schil bij lichte vingerdruk iets meegeven.
Benieuwd naar het verschil tussen de galia en cantaloupe meloen? Een galiameloen heeft zachter en sappiger vruchtvlees en smaakt zoeter dan de cantaloupe.
Bewaar meloenen niet in de koelkast. De kou verstoort namelijk het narijpingsproces. Bewaar stukken en partjes meloen wel in de koelkast, maar verpak ze dan in aluminiumfolie of plastic folie. Ze zijn dan maximaal 3 dagen houdbaar.
Galiameloen
Je zou het misschien niet verwachten, maar de galiameloen bevat minder suiker dan een watermeloen. De galiameloen is heerlijk met rauwe ham, daarnaast bevat het per 100 gram slechts 6 gram suiker en 23 calorieën.
Ook helpt vitamine C je weerstand goed te houden. Eén schijf meloen van 120 gram kun je rekenen als één stuk fruit. Het advies is om dagelijks 2 porties (200 gram) fruit te eten. Om van alle voedingstoffen uit fruit voldoende binnen te krijgen, is het belangrijk af te wisselen tussen soorten.
Meloen is in feite een compleet pakketje met voedingsstoffen van Moeder Natuur. Er zitten bijvoorbeeld vezels in, die goed zijn voor je weerstand, darmen en ontlasting, en ervoor zorgen dat je snel en gemakkelijk afvalt zonder hongergevoel te ervaren. Meloen bevat weinig calorieën en juist veel vitamines en mineralen.
Verder is deze vrucht rijk aan vitamines en mineralen. Hij bevat vitamine A, C, E en K, goed voor onder andere de groei, de weerstand en de aanmaak van stevige spieren en botten. Mineralen als kalium, calcium en magnesium worden ook in redelijke hoeveelheden door de galia meloen geleverd.
Ben je calorieën aan het tellen dan is de galiameloen een betere keuze. Die bevat per 100 gram minder calorieën dan de watermeloen. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat de galiameloen meer positieve punten heeft dan de watermeloen.
Op zoek naar een ideaal tussendoortje voor je dieet? Dan zit je goed met de galiameloen. Want dat fruit bevat heel weinig calorieën, maar laat je wel met een vol gevoel achter. Geen dikmaker dus, die galiameloen.
De Yubari King, een zogenaamde cantaloupe meloen is extreem exclusief. Met gemak het duurste fruit van de wereld.
De naam cantaloupe komt van het Italiaanse Cantalupo: een plaatsje nabij Rome waar de meloen voor het eerst in Europa werd verbouwd. Het vruchtvlees van de meloen is geel tot oranjekleurig en de smaak is zoet en sappig. De cantaloupe eet je zo uit het vuistje of door een verse fruitsalade.
Waarom is de Cantaloupe meloen goed voor je gezondheid:
Bovendien is vitamine A betrokken bij de ijzerstofwisseling en helpt het je weerstand goed te houden. Ook vitamine C is volop aanwezig in de Cantaloupe.
Verwerk minder mooie stukjes fruit die bijvoorbeeld geplet zijn, in smoothies, sapjes, jam of sorbet. 4. Alle meloenpitten zijn gewoon eetbaar. Was de pitten van bijvoorbeeld watermeloen of cantaloupe en laat goed uitlekken.
Eiwitrijk kauwen
De pitjes van een watermeloen kun je eten.
,,Een goede indicator voor de rijpheid van een watermeloen is een geel-, goudkleurige ligplek. De meloen ligt tijdens het groeien en rijpen namelijk op de grond. De gehele meloen kleurt groen door de zon behalve het stuk dat in contact is met de grond.”
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Het advies van Verkoelen is om fruit vooral voor 'de smaak' te nemen. Je kunt dan denken aan één kiwi, één mandarijntje of een handje aardbeien.
Ruikt de meloen zoet en 'meloenachtig', dan is hij rijp. Zit er nog niet echt een meloengeur aan, dan kun je 'm beter laten liggen of pas over een paar dagen eten, want dan moet 'ie nog even verder rijpen.
Bewaar een aangesneden meloen altijd in de koelkast en dek af met folie.
Die kan je alleen laten rijpen door hem in een plastic zak samen met een banaan te verpakken.
Hoe moet je meloen schoonmaken? Het makkelijkst is om de meloen doormidden te snijden met een groot mes en op de platte kant neer te leggen. Maak nu kwarten of plakken en eet de meloen uit de schil of snij langs de schil het vruchtvlees eruit.