Koken doet men daar voornamelijk elektrisch en verwarmen gebeurt op verschillende manieren; houtkachels, olie, pelletkachels, elektriciteit, aardwarmte of geothermie (op zijn Zweeds: jordvärme), luchtwarmte via een luchtwarmtepomp en fjärrvärme (oftewel stadsverwarming) zijn enkele opties die de Zweden benutten.
Bijna 60% van de huishoudens in Zweden verwarmt hun woning met een warmtepomp. Al sinds de oliecrisis van de jaren tachtig is Zweden begonnen met de afbouw van het gebruik van fossiele energie.
In Noorwegen, Zweden en Finland is berkenhout een van de meest voorkomende houtsoorten en is het daarom een logische en populaire keuze om mee te stoken. Bij berkenhout zijn het soortelijk gewicht en de energie-inhoud relatief hoog en het hout geeft veel warmte af.
64% van de huishoudens in Denemarken is aangesloten op een warmtenet. Het is daarmee de meestgebruikte manier van verwarmen. In Nederland wordt gekeken naar het warmtenet als alternatief voor de gasaansluiting.
Dat is de ideale omstandigheid voor de ventilatielucht/water warmtepomp. Het zuiden en de kust van zuid tot midden-Zweden zijn optimaal voor lucht/water warmtepompen, terwijl de volledig elektrische water/water aardwarmtepomp overal in Zweden gebruikt kan worden.
Koken doet men daar voornamelijk elektrisch en verwarmen gebeurt op verschillende manieren; houtkachels, olie, pelletkachels, elektriciteit, aardwarmte of geothermie (op zijn Zweeds: jordvärme), luchtwarmte via een luchtwarmtepomp en fjärrvärme (oftewel stadsverwarming) zijn enkele opties die de Zweden benutten.
Kun je met een warmtepomp ook douchen
De douche wordt warm dankzij tapwater. Ook tapwater verwarmen kan optioneel met een warmtepomp. Zo'n warmtepomp met tapwater is het laatste puzzelstukje voor gasloos wonen. Alleen je betaalt relatief wel veel extra voor dat laatste stukje.
De nucleaire energie komt van twee kerncentrales in Zweden (Forsmark en Ringhals). De gas- en kolencentrales staan met name in Duitsland, Polen en Nederland.
Noorwegen heeft net als Nederland een enorme voorraad aan gas. Noren koken en verwarmen echter voornamelijk met stroom. Die stroom komt uit hernieuwbare bronnen, vooral opgewekt door waterkracht.
Het Zweedse hout is van hoge kwali- teit, zowel voor de houtzagerijen als voor de pulpindustrie, maar het is duur in vergelijking met het hout uit concurrerende landen zoals Canada, het Zuidoosten van de Verenigde Staten en Brazilië.
Hout zorgt voor een warmte. Het leeft met u mee, het geeft sfeer en het heeft een elegante uitstraling. Als u zich wilt onderscheiden van de massa en een gezond, duurzaam en comfortabele woning wilt kiest u voor een Noorse woning van Levande.
Hout is een relatief licht bouwmateriaal. Dit maakt de kans op verzakkingen een stuk kleiner. Met de zachte bodemsoort die Zweden heeft is dit een groot voordeel. Bovendien is hout buigzamer dan beton, waardoor een degelijk gebouwd houten huis zelfs aardbevingsbestendig is.
In het midden van Zweden tref je vanaf halverwege november sneeuw aan. In de winterperiode kan het overal in het land koud worden. Dikke winterkleding volstaat vooral voor de meest noordelijke plaatsen waar het tot -25 graden Celsius kan worden. In het zuiden schommelt de thermometer tussen de 0 tot -10 graden liggen.
De gemiddelde temperatuur in de winter op de meeste plaatsen ligt tussen de 0 en -10 graden. Maar hoe meer je naar het noorden reist hoe kouder het wordt. In de regio's Västerbotten en Norrbotten zijn temperaturen van -20 tot -30 geen uitzondering. Aan de oostkust van Zweden valt de minste regen.
In 2016 werd meer dan 50% van de elektriciteit geproduceerd door wind- en zonne-energie, ongeveer 40% door kernenergie en minder dan 10% door traditionele thermische centrales die voornamelijk biobrandstoffen branden.
Naast collectieve warmte zijn elektriciteit (17%), een warmtepomp (15%), hout, (13%) en olie (8%) veel voorkomende opties. Voor warmtenetten halen de Finnen warmte uit bijna alles dat brandt, zoals biogas en -massa, aardgas, olie, diesel, LNG, LPG, kolen, turf en afval.
Duitsland stookt nog met brandolie en steenkool
Maar de uitgangssituatie is in Duitsland totaal anders dan bij ons. In minder dan de helft van de Duitse woningen vinden we een cv-ketel op aardgas. Ruim een kwart van de huizen stookt nog op brandolie, propaan of zelfs steenkool.
Voor de 17e eeuw werd er gebruikgemaakt van een openhaard om een woning te verwarmen. Door het opbranden van hout werd het huis warm gehouden. Na de 17e eeuw kwam er de behoefte om grote fabrieken en kantoorpanden te verwarmen. Dat lukte simpelweg niet met een openhaard, dus werd de kachel ontwikkeld.
Het gebruikelijke voltage in Zweden is 220 Volt 50 Hz. Stekkers en stopcontacten kunnen verschillen van die in andere delen van de wereld. Nederlanders en Belgen kunnen grotendeels zonder problemen hun elektrische apparatuur zoals een föhn en een scheerapparaat gebruiken. Kijk wel even goed naar het type stekker.
Het Europese gemiddelde ligt met 12,4 eurocent per kWh bijna de helft lager. Alleen in Zweden is het met 23,8 euro per kWh nog iets duurder dan bij ons.
Ofwel: 25% van al het gas in Europa komt uit Rusland. In Rusland draait de export voor een heel groot deel op energie, zowel gas als olie. Het gas komt op verschillende manieren naar Europa. De bekendste pijplijnen zijn de Nord Stream 1-gaspijplijn en de veelbesproken Nord Stream 2-pijplijn.
Je kan met een warmtepompboiler op meerdere plaatsen in je woning tegelijk warm water afnemen. Het volume van je boilervat is afhankelijk van je verbruik. Een warmtepompboiler werkt op elektriciteit en zorgt dus voor warm water zonder gas te verbruiken. De installatie is zeer eenvoudig.
De gemiddelde warmtepomp levensduur is theoretisch zo'n 15 tot 20 jaar, wat zelfs nog langer kan zijn als de omstandigheden gunstig zijn. Sommige warmtepompen gaan echter wel langer dan 30 jaar mee.
Omdat een zonnepaneel gemiddeld 300 kWh aan elektriciteit per jaar opbrengt, kan je vervolgens eenvoudig de berekening maken. Je deelt het verbruik (2857) door het vermogen van een zonnepaneel (300). Dit betekent dat je gemiddeld 9 of 10 zonnepanelen nodig zult hebben voor je warmtepomp.