Het diepste punt van de Noordzee bevindt zich bij Noorwegen en ligt op 700 meter onder de waterspiegel. Het Nederlandse deel van de Noordzee heeft een gemiddelde diepte van slechts zo'n 30 meter. Hierdoor kan de zon bijna overal tot de bodem doordringen en komt er veel plankton voor in de Noordzee.
Na onderzoek door Rijkswaterstaat in 1995 is vast komen te staan dat de Zuiderplaspolder in Nieuwerkerk aan den IJssel het laagste punt van Nederland is. Het laagste punt ligt op 6,74 meter beneden N.A.P.
Tussen Nederland en Engeland is de Noordzee zo'n dertig meter. Naar het noorden toe wordt de zee steeds dieper, tot in een geul voor de kust van Noorwegen. Deze Noorse trog, gemiddeld 250-300 meter diep, bereikt bij de ingang van het Skagerak 725 meter; het diepste punt. De gemiddelde diepte komt uit op 94 meter.
De Marianentrog is een 2.500 kilometer lange onderzeese kloof in de Stille Oceaan, in de buurt van het Amerikaanse eiland Guam. In de Marianentrog is er nog een kleinere barst. Die "Challenger Deep" ("Challengerdiepte") is met circa 10.925 meter het diepst bekende punt van de oceaan.
In de periode tussen 2014 en 2017 zijn 37 exemplaren van de Mariana snailfish door de wetenschappers aangetroffen op diepten tussen de 9600 meter en achtduizend meter. Onderzoekers uit Japan hebben de vis zelfs vastgelegd op diepten tot 8178 meter. Hiermee is het momenteel dus de diepst levende bekende vis.
Op de bodem van de diepzee leven diepzeebenthos zoals anemonen, wormen, zeekomkommers, slangsterren, krabben, garnalen en andere schaaldieren in de modder, op zoek naar voedsel. De meeste van de vissen die hier leven doen aan bioluminiscentie, ze maken hun eigen licht via een chemische reactie in fotoforen.
Het allerdiepste punt onder water, het onderwaterequivalent van de Mount Everest, is en blijft de Challenger Deep in de honderden kilometers lange Marianentrog in de Stille Oceaan, ergens tussen Japan en Papoea-Nieuw-Guinea: 10.924 meter.
Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het beheer van grote wateren, zoals de zee en de rivieren.
Vroeger hadden we ook de Zuiderzee, nu het IJsselmeer. Dus de zee die zuidelijker lag heette de Zuiderzee en de zee die noordelijker lag de Noordzee. Tot aan de Eerste Wereldoorlog noemden de Engelsen de North Sea de German Ocean.
Wat is het NAP? Om binnen Nederland hoogtes te kunnen vergelijken maken we gebruik van één nulpunt: het NAP. Hierdoor kunnen we zeggen dat het hoogste punt in Nederland dicht bij het Drielandenpunt in Vaals ligt met 322,38 m boven NAP. Het laagste punt ligt bij Nieuwerkerk aan den IJssel met 6,78 m onder NAP.
Op de bodem van de diepzee
Tot ongeveer 1.000 m diepte is er veel leven in zee: bijvoorbeeld kreeften, sponzen, koralen en koraalriffen. Langs de hellingen daar de diepzee treffen we haaien en roofvissen aan, maar op de bodem van de oceaan lijkt alles zo doods als een woestijn.
Het deel van Nederland dat onder het zeeniveau ligt zijn de polders in het westen van het land en in het IJsselmeer. Deze polders beslaan ± 26% van het landoppervlak van Nederland en zijn donkerblauw gekleurd op het landkaartje hieronder.
Vanuit de vuurtoren heb je een uniek uitzicht. Vanaf 47 meter hoogte kijk je uit over het eiland én de zee. Sterker nog: als enige vuurtoren in Nederland, kijk je vanuit de Eierland aan drie kanten uit op de zee. Wanneer het écht helder is, kun je Engeland bijna zien liggen.
De Noordzee is de zee tussen Noorwegen, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Denemarken.
Nederlandse territoriale zee
Strekt zich uit tot 12 zeemijl gemeten vanaf de basislijn die gevormd wordt door de rechte basislijn vastgelegd in de Wet grenzen territoriale zee en de 0 meter dieptelijn, dit is het gebied waar de Nederlandse wetgeving geldt (volledige rechtsmacht).
Bovendien lijkt het water minder helder omdat je de bodem niet makkelijk kunt zien. Maar vergis je niet, het zeewater langs de Nederlandse kust is van hoge kwaliteit. Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.
Als je zwemt, zie je om je heen doorzichtig water. Maar als het gaat om grote hoeveelheden water, zoals in een oceaan, dan zien we een diepblauwe kleur. De zee, slibdeeltjes en plankton nemen namelijk alle rode lichtstralen op, terwijl blauwe lichtstralen worden teruggekaatst.
Waarschijnlijk kozen een aantal hele vroege levensvormen voor een bestaan in de diepte – op maar liefst tien kilometer onder de zeebodem. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, waarin sporen van levende microben werden gevonden onder 's werelds diepste locatie, de enorme onderwaterkloof die bekendstaat als de Marianentrog.
Wat je moet onthouden is dat bij elke 10 meter de (water)druk ongeveer met 1 bar toeneemt. Op 10 meter diepte heb je te maken met een druk van 2 bar (de lucht drukt ook nog met 1 bar!). Deze totale druk wordt ook absolute druk genoemd.
De Marianen Troch is het diepste punt van de oceaan heeft een diepte van 11 km of 11 000 meter. Als je hiervoor de bovenstaande berekening uitvoert kom je op een druk van 1101 bar. 1 bar staat gelijk met een druk van 1.02 kg/cm² en is komt overeen met 1123 kg/cm² op en diepte van 11 km.
Het blauwe licht gaat het diepst, dat gaat tot 1000 meter diep.
Wat is de engste haai ter wereld? De tijgerhaai woont vooral in tropische en subtropische warme en gematigde wateren. Heel af en toe komt hij wel een voor in de Middellandse Zee, maar dat is zeker geen permanente verblijfplaats voor hem.
Ongeveer 4600 miljoen jaar geleden ontstond de aarde. Alles was toen één stuk land. Miljoenen jaren later ging het land langzaam scheuren, maar er ontstond nog geen oceaan. Toen ongeveer 2000 miljoen jaar geleden het land tussen Afrika en Zuid-Amerika ging scheuren, ontstonden er twee oceanen.