Het verzadigingsproces van je lichaam heeft tijd nodig. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat je hersenen het signaal binnen hebben dat je voldoende hebt gegeten. Als je alles snel naar binnen werkt, weten je hersenen nog niet dat je voldoende hebt gegeten en eet je maar door. Zorg ervoor dat je goed en langzaam kauwt.
Frisse gerechten kunnen de eetlust stimuleren, zoals een beetje sap of een paar stukjes fruit. Ook een kopje bouillon een half uur voor de warme maaltijd kan de trek op gang brengen. Maar zorg dat je niet zo vol van de bouillon zit dat je er juist minder door eet.
Honger hebben kan er weer voor zorgen dat je minder energie hebt, je je niet kan concentreren, je constant vermoeid bent… Niet heel gek als je te weinig eet, je krijgt te weinig voedingsstoffen binnen, waardoor het minder functioneert.
Gemiddeld duurt het twintig minuten voordat de hersenen het seintje 'verzadigd' kunnen afgeven. Ook het soort voedsel speelt een rol. Voedsel waar je spijsverteringsstelsel hard voor moet werken, zoals eiwitten en vezelrijke producten, geven de meeste verzadiging.
Vezels zorgen voor een vol gevoel
Zo doe je dat: kies voor muesli, havermout of volkorenbrood bij het ontbijt, neem een ruime portie groenten bij de avondmaaltijd en eet groenten bij je lunch. En zorg iedere dag voor minimaal 2 porties fruit, volkoren producten en een handje noten of studentenhaver.
Wanneer je lichaam tot rust komt, wordt het bloed naar je spijsvertering gestuurd. Zo kunnen voedingsstoffen verteerd worden en opgenomen. Even uitbuiken is dus goed voor je darmen.
De voedingsstoffen uit het eten bevinden zich nu in het bloed en worden vervoerd naar verschillende organen en cellen in ons lichaam. Na een tijdje zijn de meeste voedingsstoffen uit ons bloed opgenomen door de cellen, is onze maag leeg en voelen we opnieuw een hongergevoel opkomen.
Diëtetiek. Weinig of geen eetlust is een teken van het lichaam dat er wat mis is. Het kan zowel een lichamelijke als een psychologische oorzaak hebben. Een diëtist begeleidt u bij het stimuleren van de eetlust.
Het wennen aan minder eten kan in het begin lastig zijn voor je lichaam. Door je voedsel in kleinere porties te verdelen, meer vezels en eiwitten toe te voegen aan je dieet en suikerhoudend voedsel te vermijden, kun je je lichaam helpen wennen aan de nieuwe eetgewoonten.
Het hormoon ghreline wordt geproduceerd door de maag als de maag leeg is. De maag geeft hiermee een signaal af dat aanzet tot eten. Wanneer er gegeten wordt, dalen de ghreline spiegels weer doordat de maag gevuld wordt. Het is dus belangrijk de maag langere tijd gevuld te houden.
Geen eetlust meer door stress
De maag blijft dan langer vol, waardoor je niet meer kunt eten. Je hebt totaal geen zin in eten! In extreme gevallen van stress accepteert je maag gewoon helemaal geen eten, waardoor je direct na het innemen van het eten moet overgeven. Belangrijke boodschap: Pak asjeblieft die stress aan!
Een normale, warme maaltijd blijft ongeveer drie uur in de maag. Hoe vetter de maaltijd, hoe langer het duurt voordat het voedsel klaar is om door te stromen naar de twaalfvingerige darm. Het duurt normaal gesproken ongeveer 24 tot 48 uur voordat het voedsel dat we gegeten hebben in de wc terecht komt.
Omdat je maag in feite een holle ruimte is, kan dit vooral bij een lege maag voor het nodige geluid zorgen. "Hierdoor krijg je knorrende geluiden", zegt ze. "Omdat je maag (net als de rest van het spijsverteringstelsel) in feite een holle ruimte is, kan dit vooral bij een lege maag voor het nodige geluid zorgen.
Dit is onhandig zo vlak na het eten, want juist je verteringsstelsel heeft bloed nodig. Ook hiervoor geldt dus: wacht een uur of wat na het avondeten voor je onder de douche of in bad stapt.
Wandelen na het eten ondersteunt gewichtsverlies
Door te wandelen na de maaltijd nodig je de calorieën die je hebt gegeten uit om naar je spieren te gaan. Zo kan deze brandstof als energie gebruikt worden in plaats van dat ze opgeslagen worden in je vetreserves.
Als je vaak te weinig eet kan je lichaam niet optimaal presteren. Je hebt weinig energie, een slecht concentratievermogen, je weerstand is verlaagd en je hebt het vaak koud. Soms vallen deze symptomen niet op door gewenning en komen ze pas naar boven wanneer men overstapt op een gezond en volwaardig voedingspatroon.