Een beetje houtkachel heeft per uur ongeveer 35 kubieke meter zuurstof nodig. Dat lijkt erg veel (en is het ook), maar in een oud huis hoeven hiervoor meestal geen extra maatregelen getroffen te worden. Ramen en deuren kieren dusdanig dat er altijd voldoende zuurstof aanwezig is.
Komt er minder lucht de kamer in dan de kachel nodig heeft, dan ontstaat er onderdruk. De rook gaat dan niet via de schoorsteen naar buiten, maar komt de kamer in. Dat zie je niet altijd. Een open raam of ventilatierooster is dus echt nodig: een houtkachel gebruikt bijvoorbeeld 250 m3 lucht per uur!
Houtkachels en veiligheid
Een houtkachel gebruikt zo'n 250 m3 lucht per uur. Daarom is het écht nodig om een raam of ventilatierooster open te zetten.
Een gemiddelde houtkachel op 113 gram per gigajoule. Dus voor dezelfde hoeveelheid warmte is er een verschil van 45 gram fijnstof. En als de verbranding optimaal is door een goed geïnstalleerd rookkanaal, dan kan de uitstoot zelfs teruglopen tot 22 gram fijnstof per gigajoule.
Laat altijd een laagje as van 2 à 3 cm in de houtkachel liggen. Hierdoor wordt de bodem goed geïsoleerd en warmt de houtkachel sneller op als u hout stookt. Tevens beschermt deze aslaag het rooster.
Hoeveel hout je dus per avond stookt is volledig afhankelijk van hoe lang je de houtkachel of openhaard wilt laten branden. Je mag ervan uitgaan dat een blok haardhout van de zachte variant ongeveer 1-1,5 uur brandt en een hardhouten blok ongeveer 1,5-2 uur. Uiteraard afhankelijk van de grootte van het houtblok 😉 .
Hoe dichter u bij de kachel zit, hoe warmer het is. De warme lucht van de houtkachel verspreidt zich op een effectieve manier door de kamer. Direct bij de kachel is het minder warm. U kunt spullen dichtbij de kachel zetten zonder dat ze gevaar lopen.
Hoe milieuvriendelijk is een houthaard of -kachel? De rook die vrijkomt bij het verbranden van hout bevat fijnstof. Wanneer je een houtkachel stookt, dan stoot je fijnstof uit en dat is schadelijk voor het milieu. Maar een houthaard of -kachel is waarschijnlijk milieuvriendelijker dan je denkt.
Uitstoot houtkachel lager bij pelletkachels
Bij nieuwere houtkachels is dat tussen 4 en 10 g/kg. Pelletkachels stoten gemiddeld 1 tot 2 g/kg uit, soms nog lager.
Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.
Hoeveel hout je dus per avond stookt is volledig afhankelijk van hoe lang je de houtkachel of openhaard wilt laten branden. Je mag ervan uitgaan dat een blok haardhout van de zachte variant ongeveer 1-1,5 uur brandt en een hardhouten blok ongeveer 1,5-2 uur.
Hoe lang en hoe koud zijn de wintermaanden? Goed geïsoleerde woningen hebben vaak voldoende aan 7,5 kuub per jaar. Bij slecht geïsoleerde woningen kan er wel 15 m3 per jaar doorheen aan.
1 kubieke meter beukenhout (500 kg) komt overeen met: 200 liter of 170 kg stookolie. 220 m3 aardgas.
Haardblokken zijn ongeschikt. Ze zijn gemaakt van geperst papier of houtpulp. Papier en karton zijn vaak bedrukt, waardoor er bij verbranden schadelijke stoffen vrijkomen. Deze stoffen kunnen de haardkachel of de schoorsteen aantasten.
Een kachelventilator heeft geen ingewikkelde installatie nodig, maar waar je 'm plaatst op je kachel is wel belangrijk. Zet 'm steeds aan de achterzijde van je kachel, op minstens 10 cm van de kachelpijp. Plaats 'm niet vooraan, want dan heb je kans op oververhitting.
Met een ventilator in de kachel wordt de warmte in de leefruimte sneller verspreid. Ventilatoren worden meestal toegepast in een inzethaard. Een ventilatorset is meestal optioneel tegen meerprijs te bestellen en wordt dus doorgaans niet standaard meegeleverd.
Zelfs de modernste, 'ecodesign' houtkachel is nog altijd een ramp voor de luchtkwaliteit. Volgens nieuw Engels onderzoek produceert een houtkachel 450 keer zoveel giftige luchtvervuiling als een centrale verwarming op gas. Oudere houtkachels stoten zelfs 3700 keer zoveel giftige stoffen uit.
Wanneer men een open verbrandingstoestel gebruikt, zoals een houtkachel/haard of een gaskachel. Is het altijd aan te raden om naast een rookmelder gebruik te maken van een koolmonoxidemelder.
Bomen leggen CO2 vast in de vorm van hout, gemiddeld 900 kg CO2 per m3. Deze hoeveelheid CO2 wordt over de levensduur van het hout vastgelegd en draagt dan niet bij aan het broeikaseffect.
Nee, een houtkachel is niet verboden en op dit moment zijn er geen plannen om het stoken van hout te verbieden.
De uitstoot van fijnstof (PM2. 5) is juist daardoor nu al gedaald met bijna 40% van 6,6 naar 4,1 kiloton. Dit is de schoonst stokende productie kachel ooit. De HETA SL8 heeft een uitstoot van minder dan 3mg fijnstof en dat is 13x lager dan de nieuwe norm die in 2020 is ingevoerd.
Heb je een houtkachel, stook dan liever niet elke dag en zeker niet langer dan vier uur op één dag. Ventileer ook jouw woning goed, alleen dan kan de kachel goed trekken én komen er zo min mogelijk rookgassen de kamer in.
Een afsluitklep is een klep die doorgaans in de pijp achter de kachel of haard of in het schoorsteenkanaal is geplaatst. Een afsluitklep wordt gebruikt om het rookkanaal te sluiten wanneer de haard niet aan staat of om het vuur te temperen.
Berkenhout – extra schoon, veel warmte. Essenhout – brandt traag, mooi vlammenspel. Eikenhout – brandt traag, weinig rook en geeft knetterende vlammen. Elzenhout – brandt sneller, maar geeft snel warmte af.
Als de kachel te hard brandt, of teveel warmte afgeeft, kunt u de zuurstoftoevoer verminderen door de secundaire luchtstroom lager te zetten.