Soep op basis van verse groenten of diepvriesgroenten bevat relatief weinig vet en is energie- of caloriearm (op voorwaarde dat je niet te gul omspringt met boter en room natuurlijk, en het is een goede bron van vitaminen (o.m. foliumzuur, vitamine E, beta-caroteen…), mineralen en vezels.
Er zijn evenveel manieren om soep aan te bieden als er mensen zijn. Welke genieten de voorkeur? Versgemaakte soep, diepvriessoep en UHT-soep (verse of diepgevroren groenten die een heel korte tijd zijn blootgesteld aan ultrahoge temperaturen van 130 graden, en daarna steriel verpakt) scoren het best qua voedingswaarde.
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Gezonde diepvriesmaaltijden
De groenten in diepvriesmaaltijden worden na het oogsten snel diepgevroren, waardoor de vitaminen en mineralen goed behouden kunnen worden. Dit is een voordeel vergeleken met gekoelde maaltijden, die doorgaans vitaminen en mineralen verliezen terwijl zij in de supermarktschappen liggen.
Het invriezen van groenten is een prima bewaartechniek voor het behouden van voedingsstoffen. Diepvries groenten zijn gezond en behouden alle koolhydraten, vetten, eiwitten en het grootste deel van de vitamines en mineralen.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen.
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Een veelgestelde vraag is ook: mag je eten warm invriezen? Liever niet. Als je warm eten invriest ontstaat er condens, wat zorgt voor extra ijsvorming. Daarbij is het slecht voor je vriezer, omdat de warmte van het eten de temperatuur doet dalen.
3. Warm eten kan niet direct in de diepvries. Eten dat nog niet is afgekoeld, zorgt er namelijk voor dat de temperatuur van de diepvries stijgt.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Het maakt in principe niet uit of je verse groente of groente uit blik, pot of uit de diepvries eet. Groente uit blik, pot en diepvries bevatten namelijk dezelfde voedingsstoffen als verse groente. Let wel op: er kan aan groente in blik of pot suiker en/of zout zijn toegevoegd. Kijk daarom altijd goed op het etiket.
Tijdens het invriezen wordt de groei van bacteriën onderbroken. Die zijn in alle soorten voeding aanwezig en zorgen ervoor dat het na een tijd bederft. Daarnaast blijven voedingsstoffen optimaal bewaard in de diepvries. Invriezen is een natuurlijk bewaringsproces, zonder bewaarmiddelen.
Soep is een goede bron van groenten
Met een kom gezonde groentesoep (minstens 80 g groenten per 200 ml) neem je ongeveer een vierde van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten in. Daarnaast is soep een goede manier om kinderen groenten te doen eten.
Soep is een goedkoop, gezond en snel alternatief voor een warme maaltijd. Wie kiest voor een lekkere kom soep als lichte snack, vermijdt dat hij tussendoor gaat snoepen. Groentesoep bevat weinig calorieën, vetten en cholesterol. Zo bevat een portie groentesoep (250 ml) maar 65 kcal!
Een soepje eigent zich namelijk goed als hoofdgerecht, dit is vooral op zondag lekker gemakkelijk, althans dat was nog niet zo lang geleden gebruik. Bij ons thuis wordt soep meestal als hoofdgerecht gegeten, het is namelijk snel klaar, en met een broodje erbij kun je er ook nog best wel vol van raken.
Zo'n restje kun je prima invriezen om later op te eten, dat is veilig. Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in.
Eten blijft maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Door eten in de diepvries te doen, verleng je de houdbaarheid. Invriezen kan helpen om voedselverspilling te voorkomen. De ideale diepvriestemperatuur is -18 °C.
Even afkoelen
Volgens het Voedingscentrum moet je de maaltijd altijd even laten afkoelen voordat je het in de koelkast zet.
Ze zeggen dat het ongezond is om restjes eten in een kookpot of in een pan te laten staan. Klopt dat? Nee, dat klopt niet! Liesbeth heeft die raad misschien van haar grootmoeder, want vroeger was het inderdaad zo dat je beter geen conserven in je koelkast bewaarde.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Afgedekt in de koelkast
“Een van de redenen dat je je eten altijd moet afdekken is omdat bacteriën overal in de koelkast zitten. Verschillende producten kunnen elkaar besmetten. Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.” Ook kan het eten uitdrogen.
Je kunt nasi in een goed afgesloten bak ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Invriezen kan ook. In een luchtdichte bak of diepvrieszak is nasi in de vriezer maximaal 3 maanden houdbaar. Haal om de nasi te ontdooien het bakje een dag voor gebruik uit de vriezer en leg in de koelkast.
Rijst invriezen ...
Of wil je grote hoeveelheden bewaren? Dan kun je natuurlijk ook je rijst invriezen. Laat het afkoelen, doe het in een luchtdicht zakje of bakje en leg het in de vriezer bij een temperatuur van -18°C. Op die manier blijft het wel 3 maanden bruikbaar.
Stevige komkommers zijn, buiten de diepvries, een week houdbaar. Komkommer invriezen kan ook. Dat doe je best niet met rauwe komkommer, die zo zijn smaak verliest en pap wordt. Gerechten met komkommer invriezen kan wel.