Relaties zonder kinderen lopen in 80 procent van alle gevallen stuk. Relaties met kinderen lopen in 30 procent van alle gevallen stuk. Uit elkaar gaan is slecht voor je gezondheid gescheiden paren hebben 20 procent meer kans op diabetes, hartziekten en kanker dan mensen die getrouwd blijven.
Ten opzichte van het aantal echtparen betekende dit een stijging van ruim 2 per duizend tot bijna 10 per duizend. Sinds midden jaren negentig schommelt het aantal huwelijken dat in een echtscheiding eindigt rond de 10 per duizend. In 2021 strandden 7,8 van de duizend huwelijken.
Uit onderzoek van Mortelmans blijkt dat 22,2 procent van de gehuwde koppels en 32,3 procent van de samenwonende koppels na acht jaar uit elkaar gaan.
Goed nieuws: Nederlanders zijn erg tevreden met hun huidige relatie. Ze geven deze gemiddeld een 8,1. Dit cijfer is ongeveer gelijk voor mensen van alle leeftijden, in korte en in lange relaties, en van alle opleidingsniveaus en inkomensgroepen.
Van de vrouwen geboren tussen 1945 en 1950 had 17 procent op 40-jarige leeftijd een relatiebreuk meegemaakt. Van de vrouwen die zijn geboren tussen 1955 en 1960 was dat 25 procent. De ontwikkeling zet daarna door.
Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.
De meeste scheidingen zijn in maart en augustus. In de andere maanden gaan veel minder koppels uit elkaar. De pieken hebben volgens de onderzoekers te maken met de vakantie.
Maar net als je denkt dat dat het zou zijn, heb je het mis: in een studie uit 2018 hadden mannen gemiddeld 26 seksuele partners voordat ze 'gingen settelen'; voor vrouwen was de het gemiddelde 19.
Een echte norm bestaat niet
Je behoefte aan seks wordt door heel veel interne en externe factoren bepaalt. Iedereen z'n seks drive is anders. Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks 'moet' hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks.
Er is goed nieuws en er is slecht nieuws; volgens de wetenschap, dan. We komen er maar gelijk mee voor de draad: 4,2 jaar, dat is hoe lang gemiddelde een relatie van een huidige twintiger duurt, wijst dit onderzoek onder Britse twintigers uit.
De gemiddelde leeftijd waarop mensen uit elkaar gaan is ook gestegen. Bij mannen nam deze tussen 2004 en 2014 toe van 43 naar 46 jaar, bij vrouwen van 40 naar 43 jaar. Een steeds groter deel van de mensen die scheiden is 50 jaar of ouder. In 2014 was dat een derde, tien jaar daarvoor een vijfde.
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt. Vaak wordt geadviseerd om de eerste periode nadat je relatie voorbij is, je partner zo veel mogelijk met rust te laten.
Verwaarlozing kun je merken aan het feit dat jij, of je partner, de relatie niet als prioriteit ziet. Zo staat misschien werk op de eerste plek, gevolgd door vrienden, sport, en een hoop andere zaken voordat de relatie aan de beurt is. Geen zin en energie hebben om iets voor de ander te doen is een belangrijk signaal.
Slechts 18 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen beëindigt een relatie nadat hun partner is vreemdgegaan. Dat is heel erg weinig, maar wel te verklaren, legt Jean-Pierrre uit.
'Onderzoek wijst uit dat ongeveer de helft van de mensen die de scheiding geïnitieerd hebben, spijt krijgt', zegt Van Landeghem. 'Daarbij gaat het soms over een diepgaand gevoel van spijt, in de zin dat ze effectief naar hun ex terug willen.
Gemiddeld duurt het drie maanden van daten tot een serieuze relatie, maar dit kan ontzettend variëren. Cliché maar waar: uiteindelijk zal je merken dat naast verliefdheid het gevoel 'houden van' steeds meer gaat groeien en kun je spreken van een relatie.
Bij de 70-80-jarigen gaat het om 51 procent. In Europees onderzoek geeft 54 procent van de mannen en 21 procent van de vrouwen tussen de 70 en 80 jaar aan in het afgelopen jaar geslachtsgemeenschap te hebben gehad. Ongeveer een kwart van de 70-plussers zegt dat dit minstens één keer per week gebeurt.
Conclusie. Er zijn aanwijzingen dat er een verband is tussen vaker vrijen en een goede geestelijke en fysieke gezondheid, maar het is niet aangetoond dat het ene het gevolg is van het andere. De studies zijn gebeurd bij paren die gemiddeld 7 keer per maand vrijen.
Uit het seksonderzoek van STYLETODAY in samenwerking met EasyToys blijkt dat het gemiddelde aantal bedpartners van Nederlanders tussen de één en vijf ligt. Het merendeel, 46 procent, kan ze op één hand tellen. Maar liefst 27 procent gaf aan de lakens met meer dan elf bedpartners te hebben gedeeld.
Er is geen 'normaal' cijfer. De één doet het elke dag, de ander houdt het bij één keer per maand en daarin spelen zoveel dingen mee: hoeveel behoefte je er zelf aan hebt, of je een vaste partner hebt of niet, of je een megadruk leven hebt en moe bent, enzovoort.
In Nederland worden zes bedpartners als ideaal beschouwd. Alles onder de drie is te weinig en elf is écht teveel. In Frankrijk kan er meer door de beugel, want daar wordt 10 als ideaal aantal sekspartners gezien. Pas vanaf zestien worden het er teveel, zo denken de Fransen.
Bij vrouwen is het aantal sekspartners eerder gelijk in alle leeftijdsgroepen (gemiddeld een 5-tal). De variatie in het aantal partners is bij mannen ook groter dan bij vrouwen. De groep mannelijke dertigers en 50- tot 64- jarige mannen heeft gemiddeld genomen het hoogste aantal sekspartners (gemiddeld 13).
Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.
Dit is waarom de meeste relaties uit gaan
De meest voorkomende reden om een relatie te beëindigen is omdat we bang zijn om ons te binden, om te worden verlaten of te worden bedrogen. Ondanks dat deze angst in je hoofd heel logisch lijkt, is het toch geen realistische gedachte, zo blijkt uit onderzoek.
Deze fase kan duren van 3 weken tot meer dan 2 jaar. Bij kinderen duurt de honeymoonfase vaak veel korter dan bij volwassenen die diabetes type 1 krijgen. Na de honeymoonfase zijn te veel insulineproducerende cellen uitgeschakeld door het afweersysteem. Je moet dan zelf weer meer insuline spuiten.