Maden blijven goed aan de haak zitten, blijven lang bewegelijk onder water en je vangt er vrijwel elke zoetwatervis mee. Ook wedstrijdvissers gebruiken om die reden graag maden. Zelfs karper, paling en snoek worden met maden gevangen! Het zijn echter vooral de witvissers die van dit aas gebruikmaken.
Met één made aan de haak kun je alle zoetwatervissen vangen die er zijn. Er zijn voorbeelden van zeelt, karper, baars, paling en zelfs snoek die aan een paar maden zijn gevangen. Meestal is het echter een voorn, een blei of een brasem die we aan maden vangen.
De maiskorrel kan uitstekend gebruikt worden voor brasem, voorn, winde, zeelt en karper en zijn net zoals doperwten vanuit blik direct te gebruiken. De zachtere mais doet het goed op de haak terwijl de wat hardere korrels ook op een hair gebruikt kunnen worden.
Maden zijn populair bij iedere visser. Maden zijn ideaal doordat ze goed aan de haak blijven zitten, zeer bewegen zijn en onder water lang blijven leven. Daarnaast is vrijwel iedere vis dol op dit beestje.
Maden lenen zich bijvoorbeeld uitstekend voor de instant visserij op karper. Vis je op korte afstand dan kan je mogelijk met een katapult of voerschep de maden op je stek krijgen, maar wanneer je op wat grotere afstand vist zal dit niet meer gaan.
Haakaas: Dode maden
De laatste tip van Richard is het gebruik van dode maden tijdens het vissen met de method feeder. Doordat de maden dood zijn, blijft de haak mooi in de methodfeeder liggen.
Twee maden op de haak. Zet er eentje op de steel, de andere prik je op haakbocht door het kontje. Casters zijn verpopte maden, en een aangewezen aas voor grote brasem. Van maden naar casters is eigenlijk maar een kleine stap.
De ideale manier om maden en pinkies goed te bewaren is in een bak met een open bovenkant. Hierdoor zullen ze niet gaan zweten. Als maden vochtig worden dan gaan ze kruipen. En dat wil je natuurlijk niet, voor je het weet kruipen die larven door de hele koelkast!
Dit is een giftige stof die nauwelijks afbreekt, het spierweefsel van vissen blijvend rood kleurt en o.a. bekend staat als kankerverwekkend. Gezien het risico voor mens, dier en milieu, dient het gebruik van gekleurde maden direct te worden verboden.
Zoutwatervissen: ansjovis, bot, griet, heilbot, makreel, kabeljauw, koolvis, rode poon, sardien, schar, schelvis, schol, tarbot, tong, tonijn, wijting, zeepaling en zeeduivel. Zoetwatervissen: baars, forel, karper, meerval, paling, snoek en steur.
Bij maïs wordt vaak gedacht aan karpervissen, maar ook voor de witvis heeft maïs een grote aantrekkingskracht vooral bij de grotere brasems. Maïs kan je kant-en-klaar kopen in de plaatselijke supermarkt en voor speciale varianten kun je terecht bij de hengelsportzaak.
Lokvoer voor witvis
Denk hierbij aan witvis boilies en witvis pelletkorrels. Maar er zijn ook andere soorten witvis aas. Ook voor witvis zoals brasem en voorn zijn pellets voor witvis geschikt als lokvoer. Naast pellets kan als lokvoer ook tijgernoten, hennep of speciaal grondvoer voor witvis worden gebruikt.
Bij levend aas kunt u denken aan muggenlarven, maden, casters of wormen. Muggenlarven zijn een sterk aas en gelukkig gewoon te koop in hengelsportzaken. De vleesmade is ongetwijfeld de meest populaire aassoort; gemakkelijk, goedkoop en overal te krijgen. Vissers gebruiken ook vaak casters als aas.
Denk aan grote snoek en snoekbaars, megabaarzen, prachtige karper, oersterke zeebaars en vele witvissoorten.
Naast boilies wordt er ook ander karper aas gebruikt bij het karpervissen. Zo is mais ook een erg populaire aassoort en zijn er vissers die zweren bij tijgernoten of hennep. Daarnaast kun je ook gebruik maken van pellets of pop ups en is er zelfs speciaal kunstaas te koop om karpers mee te vangen.
Dode maden in het lokaas. Vaak dodelijk voor brasem. Neem de hoeveelheid gezuiverde maden die je hiervoor wil aanwenden en schud deze in een grote madendoos. Giet dan lauw water over de maden (geen kokend) en pas daarna al roerend wat kokend water tot alle maden dood zijn.
Zowel in binnen- en buitenland wordt deze worm als aas voor vissen het meest gekocht. U kunt met deze worm namelijk op zeer veel verschillende soorten vissen vissen. Ze zijn vooral populair om te vissen op onder andere zalm, forel, paling, baars, voorn, zeelt, bliek, brasem en paling.
Hoelang kunnen maden leven? Grote maden zijn larven van de Noordelijke bromvlieg en worden vaak in Frankrijk gekweekt. Deze maden verpoppen erg langzaam en zijn daarom erg geschikt voor recreatievissers. Gekoeld bewaard zijn ze vaak wel twee weken tot drie weken houdbaar.
Na 1 week is een groot gedeelte verpopt, maar met een klein deel kan je nog steeds mee vissen. De poppen worden vaak gebruikt om te mengen met lokvoer. Heb je redelijk kleine ( jonge) maden, dan zal er na een week nog maar een klein deel zijn verpopt.
Kweken. Neem enkele katten- of hondenvoer brokken en leg deze buiten op een zonnige plaats zodat de vliegen hierop hun eieren kunnen afzetten. Na enige dagen heb je een stinkende brij van larven en half verteerde hondenbrokken. Je kan hieruit dagelijks de nodige larven wegscheppen in een klein zeefje.
Giet kokend heet water (met azijn of groene zeep) in de vuilnisbak, wanneer deze net geleegd is. Door het hete water gaan de maden dood. Doe wel de deksel dicht zodat de hitte in de vuilnisbak blijft. Stop wat takjes lavendel in de vuilnisbak.
Na 10-46 uur, afhankelijk van de temperatuur, komt een vuilwitte vliegenlarve (de made) uit het ei. Na 5-10 dagen is de made volgroeid. Deze is dan 8-10 mm lang en gaat op zoek naar een wat drogere plaats aan de oppervlakte van het materiaal waarin hij zich ontwikkeld heeft om te verpoppen.
Het lokken van vissen
Als je de vissen wil lokken, kun je dat het beste doen door wat balletjes voer bij je dobber te gooien. Zo lok je de vis naar je haakje en maak je meer kans dat de vis ook daadwerkelijk jouw haakje kiest. Het is hierbij belangrijk dat je dit visvoer aanmaakt.